Magyarországról idén három fogathajtó, Lázár Zoltán, Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József szerezte meg az indulás jogát a világ legjobb 25 négyesfogathajtója között.

Az aacheni CHIO-n, a fogatok versenyében az egyéni- és a csapatverseny élesen különválik. A szerdai díjhajtás, a pénteki akadályhajtás az egyéni eredményekbe számítanak bele. A Nemzetek Díja helyezéseiről a csütörtöki díjhajtás, és a vasárnapi akadályhajtás dönt. A maratonszakaszon elért eredmények mindkét rangsorba beszámítanak.

Az első díjhajtás során Dobrovitz József érte el a legjobb eredményt (50.85, 68.2%) a magyar versenyzők közül, aki a tizenegyedik helyre került holtversenyben a belga Gert Schrijvers-szel. Lázár Zoltán tizenhatodik lett lipicai fogatával (53.74, 66.4%), ifjabb Dobrovitz József (56.51, 64.7%) pedig a huszadik helyről várta a folytatást. A lista élén az amerikai Chester Weber, az ausztrál Exell Boyd és a holland Theo Timmerman állt.

A másnapi díjhajtás legjobb teljesítményét Dobrovitz József hozta tizenkettedik helyével (50.82, 68.2%). Lázár Zoltán a 17., ifj. Dobrovitz József pedig a 21. helyen végzett. A magyar csapat a holland, az amerikai és a német különítmény mögött az előkelő negyedik helyről várhatta a verseny folytatásaként azokat a versenyszámokat, melyek hajtóink igazi erősségei: az akadályhajtást és a maratont.

A magyar versenyzők közül Lázár Zoltán szerepelt a legeredményesebben a pénteki akadályhajtásban: 206.78 másodperces idejével a tizedik helyen zárta a versenyszámot. Ifj. Dobrovitz József a 17., Dobrovitz József pedig a 20. helyet szerezte meg. Az első két versenyszám összesített eredménye alapján Lázár a lista 13., Dobrovitz József a 16., fia pedig a 20. helyén álltak.

A szombati maraton döntött az egyéni helyezésekről, de az itt elért eredmények a csapatversenybe is beszámítottak. Lázár elemében volt, a harmadik helyen fejezte be a versenyszámot. Ifj. Dobrovitz József a tizedik, édesapja a 12. helyen ért célba.

Az aacheni CHIO győztese egyéniben az ausztrál Exell Boyd, második a holland Koos de Ronde, a harmadik pedig az amerikai Chester Weber. A legeredményesebb magyar versenyző Lázár Zoltán volt, aki 143.66 ponttal végül az egyéni lista nyolcadik helyét szerezte meg. Dobrovitz József a 14., ifj.  Dobrovitz József pedig a 15. helyen zárta a világ legjobb fogathajtóit felvonultató versenyt.

A maratonon bemutatott erős szerepléssel a magyar csapat a lista harmadik helyére lépett előre. Nem lehettek azonban nyugodtak, mert a svéd csapat kevesebb, mint egy hibaponttal lemaradva követte őket, az viszont valószínűtlennek tűnt, hogy hátrányukat ledolgozva veszélyt jelentsenek a listavezető hollandokra és németekre.

A vasárnapi akadályhajtás tétje az volt, hogy idén mely csapaté lesz a Fogathajtó Nemzetek Díja. A nap legeredményesebb versenyzője Lázár Zoltán volt, aki szenzációs hajtással két hibátlan pályát is ment. A két „Dobró” ezúttal a mezőny második felén végzett. Ifj. Dobrovitz József egyik lova a pálya közepén kilépett az istrángból, így kicsengették, majd a szerszámzat rendezése utána a hajtó a 20. akadálytól folytatta a pályát. Összesített eredményük azonban elég volt ahhoz, hogy csapatban az előkelő negyedik helyet szerezzék meg.

Gratulálunk a magyar fogathajtóknak!

Forrás: Lovasok.hu