Egy tanyáról vágtáznak ki rendszeresen a településrész kövesútjára, onnan a környék gazdálkodóinak földjére, vagy a gyógyintézet udvarára. A lakosok és a betegek félnek a nagytestű állatoktól. Egyelőre nincs aki megálljt parancsoljon nekik.

Páratlan környezetben fekszik a Kakasszéki Gyógyintézet, távol a forgalom zajától. A kúria mellett park, gyógyvizes tó – nyugalom és csend jellemzi a helyet. A szóbeszéd szerint aki eltölt ott két-három hetet, öt évet fiatalodik. Ezt az idillt azonban rendre megzavarják a lovak, a birkák, meg a kecskék. A gyógyintézet betegei keresték meg lapunkat a problémával.

A lovász biciklivel ment az állatok után

– Éppen a tóban lévő kacsákat etettük, amikor beszáguldoztak a lovak. Azt sem tudtuk, mit csináljunk – mondta egy idősebb asszony. A lovak megálltak a gyógyintézet parkjában, és legeltek. A betegek huszonhármat számoltak össze. Pár perc után tovább nyargaltak, hátra, az új parkolókon át a hereföldre.

Aztán láttuk a lovászt is, aki biciklivel jött utánuk, hogy hazaterelje őket – folytatta a beteg. Az asszony és betegtársa is mutatta, hogy merre van az a tanya, ahonnan a lovak elszökdösnek...

A cikk nem ért véget, a regénybe illő folytatás itt olvasható: delmagyar.hu

Kovács Erika - Délmagyarország napilap

Fotó: geocaching.hu