Emily Ladenburg, a módfelett gazdag, 1896-ban tengerbe fulladt milliomos bankár, Adolph Ladenburg özvegye, az elszánt lovasnő és a New York Times társadalmi rovatának gyakran felbukkanó szereplője 1902-ben, Saratoga Springs városában mutatta be először, majd onnan kiindulva hozta divatba a még mindig bokáig érő, azonban praktikus felvágással rendelkező hosszú szoknyákat a lovaglásban.

Bár a neves, elképesztő lövésztudományáról ismert Annie Oakley és a nyugat-amerikai part egyéb ismert hírességei már hordták, a keleti parton Emily Ladenburg vezette be ezt az öltözetet a felsőbb társadalmi rétegek viseletébe. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy véget érjen a női nyergek status quo-ja.

A női nyereg megerősítette a férfiakban azt a viktoriánus korból származó szigorú rögeszmét, miszerint a nők elesettek, és alátámasztotta azt a képtelen mítoszt, amely azt állította, hogy törékenyek és segítségre szorulnak – annak ellenére, hogy a női nyeregben is káprázatos dolgokat lehetett véghezvinni.

Az 1900-as években a „férfias” lovaglóülésben való lovaglás a nők számára a szabadság szimbólumává vált, és innentől kezdve számtalan, a női választójogért harcoló felvonulás és demonstráció zajlott lóháton, lovaglóülésben, terpeszbe rakott lábakkal.

Emily Ladenburg

Forrás: jewishcurrents.org