A magyarság nemzeti értékeit ünnepli a Hungarikum Gála - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett arra, hogy legutóbb a gyulai kolbász, a szikvíz, a magyar operett, a Kassai-féle lovasíjász módszer és Puskás Ferenc életműve került fel a jelenleg 24 hungarikumot tartalmazó listára.

Kassai Lajos

Hozzátette, a gála figyelemfelhívó, a magyarság önbecsülését erősítő pillanat lesz. Beszámolt arról, hogy az elismerés odaítélésekor a hagyomány és a műveltség egészét vizsgálja a bizottság azon előterjesztéseknél, amelyek a magyarság értékeinek megőrzőitől, egyesületektől származnak. A Hungarikum Bizottság elé azok az értékek kerülnek, amelyek túllépik a települési és megyei, valamint külhoni értéktárak kereteit, és bekerültek a magyar értéktárba - fűzte hozzá.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megbízott vezérigazgatója, valamint Dobos Menyhért, a Duna Televízió Nonprofit Zrt. vezetője egyaránt a közmédia fontos feladatának nevezte a magyar kultúra bemutatását, terjesztését.

Szabó László Zsolt célnak nevezte, hogy a közszolgálati média közösségi médiává váljon, és azt mondta, a díjátadó gála felvétele valamennyi ember számára fontos lehet.

Dobos Menyhért elmondta, a Duna csatornákon december 23-án és 26-án több alkalommal is láthatják a nézők a gáláról készített mintegy egyórás összefoglalót, amely így eljut az egész Kárpát-medencébe és akár a tengerentúlra is.
Kerényi Miklós Gábor, a gála szerkesztő-rendezője azt hangsúlyozta, hogy a magyar operett is az elismertek közé került.

A rendezvényen egyebek mellett Kodály Zoltán Háry Jánosának, Kálmán Imre és Lehár Ferenc operettjeinek részletei csendülnek fel. Fellépnek a Budapesti Operettszínház művészei - köztük Oszvald Marika és Dolhai Attila is -, valamint a Honvéd Együttes, az erdélyi Szellő Együttes és Pál István Szalonna.

Kassai Lajos