A közel fél évszázados múlttal rendelkező Hortobágyi Lovasnapok és a néhány éve indult Nyeregszemle az összevonással közös útra lép, s a magyar lovas hagyományokat őrző és ápoló legnagyobb vidéki rendezvény kíván lenni - jelentette be Solymosi Bertold, a Nyeregszemle főszervezője és Sárosi Eleonóra, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. marketing igazgatóhelyettese csütörtökön Debrecenben.

Solymosi Bertold hozzátette: a rendezvényre hazai és határon túli lovasokat, családokat várnak. Érdekességként említette, hogy az első Nyeregszemlére - amit 2011-ben Ópusztaszeren rendeztek - öt lovas érkezett Székelyföldről, három hétig lovagolva a rendezvényre.

A jövő évi hortobágyi találkozóra is több száz lovast várnak, aki otthonuktól lóháton teszik meg a távot a pusztai rendezvényig, ahol családjaikkal letelepedve néhány napig egyfajta lovasfalut alkotnak - ismertette a részleteket Solymos Bertold.

Elmondta azt is, hogy neves trénerek tartanak majd oktatást a programok keretében, s a lovas hagyományokat bemutató képzőművészeti kiállítást is rendeznek a helyszínen.

Sárosi Eleonóra hozzátette: a lovasnapok hagyományainak megfelelően díjugrató és lovaskocsi-versenyeket is tartanak majd a mátai pályán, s a pásztorkultúra múltjával és jelenével is megismerkedhetnek majd az első Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok programjainak résztevői.

Fotó: www.nyeregszemle.hu
Fotó: www.nyeregszemle.hu