Néhány rajzolatos szőrzetű ló még előfordul a versenypályákon, jellemzően a szürkék között. Mi legutóbb az Overdose ascoti futását megelőző napon Windsorban figyeltünk fel egyre, a versenyét megnyerő Sim Sala Bim testén mintha egy divattervező tervezte volna a csillagszerű foltokat.

Sim Sala Bim Windsorban

Olyan lovat viszont még mi sem láttunk, mint aki Ostinato versenye előtt pár futammal indult a berlini pályán. Silvery Moon (azaz ezüstös hold) származását, megjelnését és alkatát tekintve is teljes értékű telivér, de a teste olyan tarka, mintha egy musztáng, vagy - bocsánat a hasonlatért - egy holstein-fríz tehén és egy póni keveréke volna.

2013-10-05-sm2

2013-10-05-sm3

A kétéves Berlinben már az ötödik versenyén indult, ahol harmadszor végzett másodikként (köztük egy korábbi Listed-kategóriájú futamban), tehát eredményesen szerepel.

2013-10-05-sm4

Silvery Moon a berlini pályán

E lovak különösen magas marketing-értéket képviselnek a rájuk irányuló figyelem miatt. Így aztán versenyeztetésüket is úgy tervezik, hogy minél többször futhassanak, ha csak alacsonyabb versenyosztályban, akkor ott. A pályák ugyanis mindent elkövetnek, hogy egy-egy versenynapra minél többen látogassanak ki - egy tarka versenyló pedig világritkaság. Mi Silvery Moon mellett csak egy-egy hasonló angol és ausztrál versenylovat találtunk az elmúlt évtizedekben.

2013-10-05-a1

Az ausztrál Also-t két Group versenyre is nevezték.

Megkérdeztük Hesp József galopphendikeppert, futott-e valaha magyar pályán hasonló versenyló. Szerinte utoljára fél évszázada versenyzett tarka telivér Budapesten: az 1959-es évjáratú Csuszi. Akit foltos teste ellenére a méneskönyvben - lévén hivatalosan se tarka, se foltos kategória nincs - sárgaként tartották nyilván.

Forrás: PannoniaOverdose.hu