A Bastille tér teljes területét és környékét is elfoglalták, hogy "Nem akarok Lasagna lenni" feliratú táblákkal nyolcvanezer ló valószínűsíthető kényszervágása ellen tiltakozzanak. A francia kormányt ugyanis Brüsszel arra kötelezte, hogy a jelenleg használt ÁFA-kulcsok számát csökkentse. Így pedig a lovas szolgáltatások korábbi 5-7% közötti kulcsa 20%-ra nőne, ami jelentősen megnövelné a lovas ágazat valamennyi szereplőjének költségét.

Tüntetés a lóadó ellen

A futtatók között már korábban beköszöntött a káosz, hiszen ekkora költségnövekedésnek valahol le kell csapódnia - ráadásul Franciaországban nemcsak a galopp-versenyzés, de az ügető is népszerű, és világszínvonalú szakág - így az tízezreket érintett. Ugyanis nem mindegy, hogy egy versenyló tulajdonosa egy gazdasági társaság vagy egy magánszemély, ők ugyanis nemcsak eltérően adóznak, hanem az ÁFA levonásában és elszámolhatóságában is különbség van közöttük. Ez nem csak azt érinti, hogy a versenydíjakat nettóban vagy bruttóban kapják, hanem hogy a tréneri százalék ÁFA-tartalmát ki viselje, azaz az idomárok 10% körüli versenydíj-részesedése bruttó vagy nettó. Ebben pedig igen nagy különbség egy 20%-os eltérés.

Tüntetés a lóadó ellen

A vasárnapi demonstrációt a lovasiskolákért aggódók szervezték, akik szerint a hétezer lovasiskola és lovarda harmadát fenyegetné a megszűnés veszélye, legalább hatezer állás szűnne meg, és nyolcvanezer állat kerülne vágóhídra az adóemelkedés következtében várható forgalomcsökkenés miatt. Franciaországban ugyanis becslések szerint kétmillióan lovagolnak kisebb-nagyobb rendszerességgel. Ma még...

Ugyanekkor Magyarországon is egy hasonló kimenettel fenyegető ügy körvonalazódott. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy rendelettervezete szerint ezentúl nem lehetne úgynevezett 00-ás, azaz nem igazolható származású lovakkal lovagoltatni a lovardákban, de még a lovasiskolákban sem. A szándékkal (a tiszta viszonyok megteremtésével) ugyan szinte egyöntetűen egyetértett a teljes hazai lovastársadalom, ám mivel a lovardák és lovasiskolák ez idáig nem a lovak származása, hanem sokkal inkább azok vérmérséklete, temperamentuma, nyugodtsága és kezelhetősége szerint válogatták lovaikat, átmeneti időszak híján sokukat kellene itthon is vágóhídra küldeni. Hiszen egy hasznot nem hajtó, de havi uszkve 50 ezer forintba kerülő lovat ettől fogva ki, és miért tartana?

Talán a már több, mint tízezer ember által aláírt online petíció is szerepet játszott abban, hogy most mégis úgy tűnik, a minisztérium beépít egy időkorlátot a szabályozásba, ami így nem azonnal, hanem 2015-ben lépne hatályba, és csak az 5 év alatti lovakra vonatkozna. Azaz a jelenleg is használt - és amúgy alkalmasságukat igazolni képes - lovak továbbra is használhatók lennének, de új, "származás nélküli" lovak már nem kerülhetnének a rendszerbe.

Tüntetés a lóadó ellen