VII. Lovas Világkupa
2013. november 29. – december 1.
Papp László Budapest Sportaréna

Starthoz áll Ijsbrand Chardon (NED) a négyesfogathajtó-király, négyszeres egyéni- és nyolcszoros csapatvilágbajnok. Háromszoros Európa-bajnok.
Theo Timmerman (NED) Izsákon egyéniben és csapatban Európa-bajnok, kétszeres csapatvilágbajnok.
Daniel Schneiders (GER) a fedeles versenyek újonca. Nem úgy a ponifogathajtásban: a 32 éves hajtó póni egyéni- és csapatvilágbajnok. A civil életében patkolókovács. Edzője a kétszeres világbajnok ausztrál Boyd Exell.

A magyarok közül a világbajnok, háromszoros Eb-érmes Dobrovitz József, a fedeles versenyek sikeres szereplője indul; a 2011. évi Fedeles Világkupa döntőjében elért 2. helye a legjobb „fedeles hajtói” közé emelte. Újoncunk ifj.  Dobrovitz József  – minden idők legfiatalabb „fedeles” hajtója – kétszeres csapat Eb-érmesként lép fel az Arénában. Ők ketten Budapest előtt még Veronában és Stuttgartban, végül Mechelenben ülnek bakra.
A budapesti „szabadkártyás” helyek még nyitottak.

Nyolc helyszínen, még további öt világsztár Boyd Exell (AUS), Koos de Ronde (NED), Michael Brauchle (GER), Georg von Stein (GER), Thomas Eriksson (SWE) indul.

A 13. szezonját kezdő FEI Világkupa sorozatnak – Budapest mellett – még Hannover (GER), Verona (ITA), Stuttgart (GER), Stockholm (SWE), Genova (SUI), London (GBR), Mechelen (BEL) és Leipzig (GER) ad otthont.

A kiírás szerint a világ tíz legeredményesebb fogathajtója küzd a világkupáért. Közülük a hat legjobb jövő év februárjában Bordeuxban (FRA) a döntőben találkozik. Az elmúlt évben Koos de Ronde győzött. Előtte Boyd Exell „zsinórban” négyszer diadalmaskodott. Lesz-e címfosztás? Egyáltalán ki jut el addig?

A fedeles verseny a „szabadtéritől” merőben eltérő – más világ. Itt csak bravúr árán lehet győzni. Gyors, fordulékony, a fény- , hang- és tüzijátéktól, a közvetlen közel szurkoló, tomboló közönségtől nem félő, „fedeles specialista” lovak startolhatnak a siker reményében.

A parádés mezőny hajtói a Papp László Budapest Sportarénában november 30-án, szombaton az esti bemelegítő versenyen a döntő indulási sorrendjéért, december 1-jén, vasárnap az OTP Nagydíjáért ülnek fogatra.

Dr. Fehér Károly