Hurricane Fly francia síkversenyekben kezdte karrierjét. Egy Listed-győzelmet követően már Group versenyekbe nevezték, ám egyetlen negyedik helye mellett kétszer is 10 hosszas utolsó lett, így eladták. Új, ír tulajdonosa talán meglátta benne a lehetőséget, és egy fél éves kihagyás alatt átképezték gátversenyekre. Mivel az első ilyet 12 hosszas előnnyel nyerte, meg is hagyták ebben a szakágban. Már az is nagy szó, hogy eddigi 23 gátversenyéből 20-at megnyert, az viszont világcsúcs, hogy tegnapi győzelmével (Ryanair Hurdle - Leopardstown, Írország) már 18 Grade I-es, azaz a legmagasabb versenykategóriába tartozó győzelemnél tart. Ráadásul, csak egyetlen elsőségre van attól, hogy a Group/Grade I-es győzelmi sorozatokat tekintve beérje a 9-ig jutó listavezetőket: Zenyattát és Frankelt.

Hurricane Fly
Hurricane Fly a kétmérföldes verseny utolsó gátját ugorja.

Hurricane Fly lovasa
Lovasa, az ír Ruby Walsh tizenkettedszer ült a nyergében, ebből 11-szer győztek.

Group vagy Grade?

Teljesen mindegy, mivel e két jelző egymás szinonimája. A legmagasabb versenyosztályokat Nyugat-Európában és Ausztráliában Group I., II., III.-nak nevezik, míg az USA-ban és Kelet-Európában (hazánkban, Ausztriában, Szlovákiában...) Grade-nek. Angliában és Írországban azonban mindkettő használatos: a síkversenyeket Group-, míg az akadály- és gátversenyeket Grade-kategóriákba sorolják.

Hurricane Fly korábban már elért egy hetes Grade I-es győzelmi sorozatot is, ami tavaly márciusban szakadt meg. Azóta valamennyi versenyét megnyerve már nyolcnál jár, csupán egyetlen Grade I-es győzelemre attól, hogy a veretlenségét, csak utolsó, 20. versenyén elveszítő amerikai Zenyatta és a 14-ből mind a 14 versenyét megnyerő angol Frankel kilences Group I-es győzelmi sorozatát beérje.

Vasárnapi győzelmével (Ryanair Hurdle - Grade I. - 3200 méter - Leopardstown Racecourse, Írország) Hurricane Fly immáron kettőre növelte előnyét a legtöbb Group/Grade I-es versenyt nyerő lovak listáján, az amerikai John Henry és az angol Kauto Star előtt. Így e "világranglista" élén jelenleg három különböző szakág képviselői állnak, hiszen Hurricane Fly gátversenyekben, John Henry síkversenyekben, míg Kauto Star akadályversenyekben érték el Group/Grade I-es győzelmeiket.

Hurricane Fly győzelme
A 18. Grade I-es győzelem

Akadály- és Gátversenyek

Általában idősebb lovak futják, hosszabb távra. Hazánkban gyakran a síkversenyekben kevésbé sikeres lovakat „képezik át” ezekre a futamokra, de Angliában és Írországban igen nagy presztízsű önálló szakág. Az akadály lehet sövény, árok, domb, vizesárok, vagy ezek kombinációja. A gátversenyek könnyebbek, ott a lovaknak csupa egyforma magasságú, alacsonyabb sövényt kell átugraniuk, és a talaj is egyenletes. (Animációnk egy pozsonyi gátversenyen készült.)

Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a Leopardstown-i Karácsonyi Versenyfesztivál nyerőinek miért pont ilyen díjakat osztanak? Lehet, hogy az alkotó a ló testének egy részletét kívánta megformázni a lószerszámmal, ám minket mégis inkább egy emberi ruhadarabra emlékeztet. Csak nem arról van szó, hogy a lóversenyeket is kétségtelenül érintő gazdasági válság miatt az egész iparág elkezdett legatyásodni?