A pénteki első nap után Európa 3-0-ás vezetést szerzett, és szombaton már 5-0-ra is vezetett, amit a sokmilliós nézettségű élő közvetítés amerikai szakkommentátora sem tudott enyhébb jelzővel illetni, minthogy megalázó. Amerika ugyan 5-2-re szépített a nap végén, de mivel az európai sikerek közül három is kettős győzelem volt, még egy ilyen súlyos jelzőt sem vitatnánk.

A Telivér Világbajnokság második napján láthattunk két címvédést a sprintekben, egy húsz hossz hátrányból zárkózó és egy másfél éves sérülésből visszatérő ló győzelmét, egy magyar származású tréner majdnem-dobogóját, két európai kettősgyőzelmet, és egy 50 évesen nyolc év kihagyás után visszatérő zsokélegenda megdicsőülését, aki a nap végén az ötmillió dolláros főfutamban másodszor szerezte meg tízedik Breeders' Cup győzelmét, lévén már a nap első versenyét is megnyerte, ám a versenyintézőség visszasorolta másodiknak.


Idén rendezték a harmincadik Breeders' Cup-ot. Ezeken tavalyig 44 versenyt nyertek európai (ír, angol, francia és német) tenyésztésben álló lovak, jellemzően a hosszabb távú füves pályás versenyekben, de nem kizárólag. Azaz kontinensünk lovai évente átlagosan másfél versenyt tudtak nyerni. Az utóbb három évben 2-2 győzelem jött össze. 2008-10 között Goldikova háromszor nyerte kancaként a mérföldes versenyt mének ellen is futva, negyedik próbálkozására második lett. Akit érdekelnek további statisztikák és rekordok, innen töltheti le az ezeket tartalmazó hivatalos kiadványt.

Az általunk követett Európa-Amerika párbaj ugyan nem egy hivatalos különverseny, de a legtöbb szakértő így (is) számol. A hasonló versengésnek nagy hagyománya van, ezek közül talán a Ryders Cup (golf), a Mosconi Cup (biliárd) és a Weber Cup (bowling) a legismertebbek.


 A Telivér Világbajnokság első napján futott öt kiemelt versenyről szóló tudósításunkat ide kattintva olvashatják.


 Breeders´ Cup Juvenile Fillies
(Grade 1 - 1700 méter - dirt)

A mezőnyben egy magyar származású hölgy tréner, Leah Gyarmati egyik idomítottja, Sweet Reason is starthoz állt. Gyarmati lovai eddig 2100 versenyből 200-szor nyertek, és még 550-szer végeztek helyen, életnyereménye 9 millió dollár. Még az elit közelében sincs, de idén a 6500 bejegyzett amerikai tréner rangsorában már a 172. helyen áll, azaz a legjobb 3%-ban van. Lova első-második favoritként állt starthoz, kívülről indulva talán túlságosan is várásra lovagolták, a hátsó egyenesben bő 10 hosszas hátrányból, az utolsó előtti helyről kezdett zárkózni. Az egyenesre már negyedikként fordult, és kis híján beérte a vezető lovat, ám úgy százzal a vége előtt a harmadik helyen állva elfogyott belőle a lendület, és még egy ló levette, így negyedikként ért célba.

Sweet Reason alulról a második, ciánkék startszámmal.

2013-11-02-logoElőször a starttól vezető She's a Tiger-t hozták ki nyerőnek a fejhosszon belüli hármas célfotó alapján. Lovasa, a 2005-ben visszavonult, és csak idén, 50 évesen visszatért Gary Stevens már ünnepelte tízedik Breeders' Cup győzelmét.

A kamera épp a győztes ló tulajdonosait mutatta, amikor örömtáncukat félbehagyva elkezdtek iszonyatosan bullshitelni (innen is tudhattuk, hogy a közvetítés valóban élő). Lovukat ugyanis a versenyintézőség többségi döntéssel visszasorolta másodiknak, amiért a mögötte beérő Ria Antonia momentumát megtörte (azaz kifelé ráhúzott - autósportos hasonlattal kicsit ráschumacherezett). A győzelmet így a másodikként célba érő Ria Antonia szerezte meg.

2013-11-02-02

She's a Tiger belül elsőként fut át a célvonalon.

2013-11-02-03

A versenyintézőség ezt ítélte "ráschumacherezésnek".


Breeders´ Cup Filly & Mare Turf
(Grade 1 - 2000 méter - gyep)

Két európai ló állt starthoz, és talán egy kicsit a tegnapi jó szereplésnek is köszönhető, hogy ők voltak a favoritok. Az angol Sir Michael Stoute istállójából érkező Dank Amerikában, Arlingtonban nyerte első Grade I-esét, amikor két és fél hónapja (az NBC kommentátorát idézve) több, mint négy hosszal vágta haza a legjobb amerikai kancákat. Az e versenyt korábban már megnyerő francia idomár, André Fabre lova, Romantica nyolc európai Group-versenyéből hármat nyert és még háromszor állt dobogón. Elsőszámú amerikai kihívójuk Tiz Flirtatious hasonló rekorddal érkezett, kilenc versenyéből ötöt nyert, legrosszabb eredménye pedig egy harmadik hely volt.

Dank a legbelső startboxból indulva majdnem élre állt, ám lovasa jobbnak látta kicsit visszafogni a lovat. A két európai a hátsó egyenesben második és negyedik helyen haladt. Dank-et a célegyenesre forduló kanyar közepén engedte el lovasa Ryan Moore, aki kívülről állt az élre, és ugyan eléggé megközelítették, de már százzal a vége előtt látszott, hogy ebből kettős európai győzelem is lehet. Nekünk úgy tűnt, hogy Romantica lovasa Maxime Guyon a finisben a második helyet célozta meg, és a végén még maradt annyi a lóban, hogy, ha szűken is, de hozta azt. Európa újabb kettős győzelmet szerzett az idei Breeders' Cup-on, sőt majdnem a teljes dobogó európai volt, hiszen a célfotós harmadik Alterite francia tenyésztés és szűk két hónapja még francia tréningben is állt. Dank trénere, az angol Sir Michael Stoute ezzel hatodik BC győzelmét szerezte.

2013-11-02-04

A célegyenes közepe felé még együtt a vezető négyes.

2013-11-02-05

Az angol Dank (lovasa piros mezben, kék sapkában) biztosan nyert,
a francia Romantica (lovasa zöld mezben rózsaszín sapkában) felért
másodiknak, a két hónapja még francia, de itt már amerikai színekben
induló Alterite (lovasa narancs mezben) kívülről célfotós harmadik


Az Európa-Amerika párbaj állása:
         I.    II.    III.
flag-eu    4    2    0
flag-usa    0    2    4


Breeders´ Cup Filly & Mare Sprint
(Grade 1 - 1400 méter - dirt)

Várható volt, hogy a homokpályás kancasprinten nem áll starthoz európai ló, hiszen a mi kontinensünkön nem ehhez a talajhoz vannak szokva a telivérek, és a két felület közötti különbség ilyen rövid távon talán még jobban kijön - ráadásul a versenyben egy amerikai szuperfavorit is elindult. Két négyes és egy ötös győzelmi sorozattal érkező lovat is neveztek: Dance to Bristol-t, Sweet Lulu-t, és Maktoum sejk, Dubaj uralkodójának amerikai lovát, Dance Card-ot. Utóbbi ráadásul szintén szürke, mint tegnapi nyerője, Outstrip. A kasszafavorit viszont e verseny címvédője, az eddigi 20 futásából 10 győzelmet szerző, és a dobogóról csak kétszer leszoruló Groupie Doll volt.

Aki hamar beállt a vezető lovak mögé, és lovasa csak a célegyenesre fordulva indította meg. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy Maktoum sejk szürkéje beérheti, de végül közeli harmadikként zárt. Groupie Doll tavaly 1.20,75-ös idővel nyert, ezen idén három századmásodpercet faragott, ám míg akkor 4 1/2 hosszal verte a mezőnyt, most biztos győzelme ellenére nagyon megközelítették. A mezőny amúgy európai viszonyokhoz képest nagyon együtt ért a célba, százzal a vége előtt még (szemre) 6-7 hosszon belül volt mind a 12 ló, ami átlag fél hossz különbséget jelent közöttük.

2013-11-02-06

A célegyenesre fordulva még együtt

2013-11-02-07

Groupie Doll (fejvédőben) három századra azonos idővel nyert, mint tavaly

2013-11-02-08

Egy lovasnak mindig a lova az első


Breeders´ Cup Turf Sprint
(Grade 1 - 1300 méter - gyep)

A szokatlan, lejtős, kanyargós ívű gyeppályán rendezett sprintben szintén nem indult európai ló. Idén kontinensünk sprinterei között ugyanis nem akadt kimagasló képességű telivér, a jobb lovak folyamatosan körbeverték egymást. A címvédő és favorit Mizdirection (magyarul téves irány) egy négyes és egy ötös győzelmi szériát is elért korábban, utolsó versenyében viszont nyolc hosszal lemaradva csak ötödikként ért be. Talán jól mutatja, hogy Amerikában is mennyire kiszámíthatatlanok a sprinterek formái: a fogadóknál őt e verseny tavalyi második (Unbridled´s Note) és harmadik (Reneesgotzip) helyezettje követte.

A startboxból kijőve Reneesgotzip állt az élre, Mizdirection kívül követte, a ló egy pillanatra élre is állt, de lovasa kicsit fogott rajta, ne adjon ki magából túl sokat a finis előtt, és harmadikként fordulva, az egyenesben simán élre is állt vele. Nagyon kevésen múlt, hogy nem jött össze a tavalyi dobogó: a tavalyi nyerő Mizdirection tavalyi idejénél egy másodperccel lassabban futva is duplázni tudott, a tavalyi harmadik Reneesgotzip most második, a tavalyi második Unbridled´s Note pedig negyedik.

2013-11-02-09

Mizdirection (a szürke) itt áll élre

Mike Smith zsoké e győzelmével huszadik Breeders' Cup versenyét nyerte. Mizdirection tulajdonosa pedig a győzelmi dobogón jelentette be, hogy lovát címvédése után visszavonultatja, de hozzátette, hogy mivel a lóverseny nem csak a szenvedélyről szól hanem üzlet is, kizárólag anyagi megfontolásból.

2013-11-02-10

Mike Smith huszadik Breeders' Cup futamgyőzelmével a zsokéranglistát
is vezeti, nemhogy a közelében sincs senki, hogy utolérje, de benne is van
még jópár év, hogy rátegyen


Breeders´ Cup Juvenile
(Grade 1 - 1700 méter - dirt)

A kétévesek legtöbbre tartott versenyének favoritja a két versenyéből kettőt nyerő Havana volt, ő legutóbb már Grade I-est nyert. Olyan tempóval indított a célegyenesbe érve, hogy lovasa Gary Stevens már-már azt hihette, hogy azután, hogy az első helyről hátrasorolták a mai nyitóversenyben mégis meglesz a 10. Breeders' Cup győzelme. A végén azonban a barrier mellett váratlanul felért hozzá a kanyar közepén még csak a hetedik helyen álló, 23-1-es oddsával előzetesen közepes esélynek tűnő New Year's Day, és lehajrázta.

2013-11-02-11

A kanyarból kijőve Havana még harmadik (lovasa kék-narancsban),
New Year's Day pedig csak hetedik (lovasa rózsaszín mezben)

2013-11-02-12

Gary Stevens másodszor is kezében érezhette a tízediket, de talán
nem figyelt eléggé, mert szemmel láthatóan meg sem próbálta időben
lereagálni a belül érkező New Year's Eve-et


Breeders´ Cup Turf
(Grade 1 - 2400 méter - gyep)

A legnagyobb, 3 millió dolláros összdíjazású füves pályás versenyben ismét két európai állt starthoz. Az angol The Fugue eddigi Group I-es versenyeiben három győzelmet és négy helyezést szerzett, köztük egy harmadik helyet a tavalyi Breeders' Cup 2000 méteres kancaversenyében. Az ír Magician három győzelmét követően viszont eddig csak egyszer hagyta el hazáját (akkor sem utazott messzire), Ascotban sok hosszas utolsóként ért célba. Ellenük két amerikai klasszis indult: a futam címvédője, és az Arlington Million tavalyi nyerője, a négyszeres Grade I-nyerő Little Mike, és az ötszörös Grade I-nyerő Point of Enrty. Little Mike azonnal beállt a második helyre, The Fugue 6-8 hosszas hátrányból követte, Magician pedig az utolsó előtti helyről kezdett zárkózni.

A célegyenes előtti kanyarban Little Mike indított, The Fugue pedig azon az áron is követte, hogy a harmadik pozícióban kellett fordulnia. A célegyenesre szinte egyszerre fordultak, The Fugue elhúzott, és már biztos nyerőnek tűnt, amikor a túlsó egyenesben még 20 hosszas hátrányban lévő, és a célegyenesre is csak hetedikként forduló, már mindenki által leírt Magician egyszer csak feltűnt a semmiből és otthagyott mindenkit. Európa továbbra sem veszített versenyt, ráadásul ez már a harmadik kettős győzelmük. A sokmilliós nézettségű élő közvetítés kommentátorai percekig próbálták elemezni, miért nem tudják felvenni a versenyt a hazaiak az európai lovakkal. Egyikük megalázó helyzetről beszélt.

2013-11-02-14

The Fugue (lovasa rózsaszínben) még vezet, Little Mike
már csak hatodik (legbelül, lovasa csíkos mezben),
Magician (lovasa kék-narancsban) pedig kívülről...

2013-11-02-15

... mint a gyorsvonat

2013-11-02-13

Európa harmadik kettős győzelme a párbaj öt futamából

Az Európa-Amerika párbaj állása:
          I.    II.    III.
flag-eu    5    3    0
flag-usa    0    2    5


Breeders´ Cup Sprint
(Grade 1 - 1200 méter - dirt)

Újabb homokpályás sprint, ismét európai induló nélkül. Secret Circle toronymagas favorit volt, nyolc versenyéből hatot nyert, csupán kétszer lett második, ám idén csupán egyszer futott (egy kisebb versenyt nyert a Santa Anita Parkban - tulajdonképpen azzal kvalifikált a mai futamra), előtte másfél évet hagyott ki szezámcsont-sérülés miatt. A címvédő Trinniberg csupán 1-15-ös oddsal indult, lévén tavalyi győzelme óta csak egyszer tudott dobogóra állni. A tavalyi második The Lumber Guy még rosszabb, 1-26-os esélyt képviselt. A mezőny öt hosszon belül ért a célegyenesre, a hetedik helyen legkívül forduló Secret Circle könnyen állt az élre, a végül második Laugh Track talán kicsit későn indított, így is majdnem beérte. Secret Circle közel nyolc tizedmásodperccel gyengébb idővel nyerte e versenyt, mint az egy hónappal ezelőtti kvalifikációs futamát ugyanezen a pályán (akkor 1.07,98-at futott, most "csak" 1.08,73-mal nyert).

2013-11-02-16

Secret Circle kívülről támad (lovasa piros-sárgában)

2013-11-02-17

15 hónap kihagyást követően még az is belefért, hogy egy másodperccel
gyengébb időt fusson, mint a kvalifikációs versenyben


Breeders´ Cup Mile
(Grade 1 - 1600 méter - gyep)

A mérföldes csúcsversenyben újabb két európai ló állt starthoz. Olympic Glory három hete meggyőző fölénnyel nyerte Ascotban a Queen Elizabeth II Stakes-t, és eddigi tíz startjából csupán egyszer volt rosszabb másodiknál. Az ír Cristoforo Colombo jóval kisebb esélyt képviselt, elvégre eddigi hat Group-versenyén csak kétszer ért dobogóra, legutóbb több, mint egy éve, ráadásul eddigi egyetlen mérföldes versenyén ötödik lett, a többit 1200-ra futotta. A már életében legendává váló, az Amerikában tavaly az év lovának választott Wise Dan indult ellenük, aki nem csupán e verseny címvédője, de már hét Grade I-est és további öt Grade II-est nyert. 2011 októbere óta, azaz két éve nem volt rosszabb másodiknál. Ellene talán egyedül az szólt, hogy első lovasa, John Velazquez sérülése miatt, második zsokéját a Wise Dant eddig csupán háromszor lovagló Jose Lezcanot kellett csupán pár órával a verseny előtt felkérni rá. A fogadóknál No Jet Leg volt a harmadik esély 10-1-gyel, ő három hónapja még angol tréningben állt, de Európában semmi maradandót nem alkotott. Számottevő esélyt rajtuk kívül egyedül a Wise Dan-t legutóbb verő, három Grade-verseny győzelemmel érkező Silver Max képviselt.

2013-11-02-18

Európában elképzelhetetlen, hogy egy mérföldes futam a főtribün elől
induljon, mert jóval hosszabbak a pályák. Amerikában viszont egy kör
általában egy mérföld, ami sokkal szűkebb kanyaríveket jelent, így versenyeik
jobbára a célegyenesben dőlnek el, kinek mennyi ereje marad,
és milyen gyors hajrára képes.

A két esélyes, Wise Dan és Olympic Glory a 7.-8. helyen kezdtek, és ott is maradtak az utolsó kanyarig. Ahol szinte egyszerre indítottak, de amíg Wide Dan lovasa kívül utat talált, Olympic Glory előtt belül összezártak a többiek. Ezzel a verseny el is dőlt, Wise Dan senkitől sem zavartatva ért fel az élre, Olympic Glory pedig a mezőny hátsó felében sikertelenül próbált kikeveredni, csak kilencedik lett. Amerika szépített a párbajban.

2013-11-02-19

Olympic Glory elveszett a mezőnyben, Cristoforo Colombo sehol,
Wise Dan a párbaj hatodik futamában szerzi Amerika első győzelmét

Az Európa-Amerika párbaj állása:
          I.    II.    III.
flag-eu    5    3    0
flag-usa    1    3    6


Breeders´ Cup Classic
(Grade 1 - 2000 méter - dirt)

Az ötmillió dolláros futam, ami köré az egész kétnapos fesztivál szerveződik. Homokon futják, azaz ebben is a hazai lovaknak lejt a pálya. Ennek ellenére idén is akadt két európai próbálkozó. Planteur ír tenyésztés, tulajdonosa a katari Joaan Bin Hamad Al Thani sejk, olasz trénerének pedig angol licence van. Lovasával, Ryan Moore-ral márciusban harmadikok lettek a Dubai World Cupon. Az ír Declaration of War hat utolsó versenye mind Group I-es volt, amiből kétszer nyert és még két dobogót szállított. Trénere a ma Magician-nal már nyerő Aidan O'Brien, lovasa pedig fia, Joseph O'Brien. Az amerikai lovak közül e verseny címvédője, Fort Larned, a tavalyi fél hosszas második, és korábbi Kentucky Derby dobogós Mucho Macho Man, a hétszeres Group I nyerő Game on Dude, valamint a Belmont Stakes (amerikai Deby) idei nyerője Palace Malice, és tavalyi másodikja, Paynter emelkedtek ki. A fogadóknál Game on Dude (8/5), Mucho Macho Man (7/2) és Declaration of War (6) volt a legesélyesebb hármas.

2013-11-02-20

And away they go

A mezőny gyors, de nem őrült tempóban kezdett, és a korábbi futamokkal ellentétben most nem is szóródtak szét nagyon, hiszen ennyi jó esélyt képviselő ló között senki sem merte elengedi a többieket. Planteur egy pillanatra sem volt versenyben, Declaration of War viszont kifejezetten könnyen jött Game on Dude és Mucho Macho Man mögött. A célegyenesre fordulva a favorit gyakorlatilag kiszállt a versenyből, Mucho Macho Man élre állt, Declaration of War nagyon meg tudta közelíteni, ám közben kívülről beérte Will Take Charge, aki kis híján a nyerőt is elkapta. Hármuk között célfotó döntött, a győztest birtokló szindikátus tagjai pedig fel sem fértek az emelvényre, még Mucho Macho Mant is alig tudták egy fotóra beállítani közéjük. A fogadók csak e versenyben 16 millió dollárért játszottak a kasszáknál.

2013-11-02-21

Belül Mucho Macho Man, kívül Will Take Charge,
köztük az ír Declaration of War

2013-11-02-22

Hármójuk között lehetett egy nyakhossz a célban

2013-11-02-23

A lovat alig lehetett bevezetni a tulajdonosok közé
(a képre a szindikátus tagjainak fele rá sem fért)

A verseny Gary Stevens zsoké nagy visszatérése volt, aki korábban már nyert ötezer versenyt - köztük nyolcat a Breeders' Cup-on -, de 2005-ben visszavonult. Szakkommentátornak állt, és a Seabiscuit-ről szóló filmben eljátszotta az egyik zsokét (nem csak a versenyjelenetekben). Nyolc év kihagyást követően, 50 évesen tért vissza idén, és tegnap a zárófutamban már meg tudta toldani eggyel BC-győzelmei számát. A mai nyitóversenyben is elsőként ért át a célvonalon, már azt hihette, ő is bekerül a "tizedesek klubjába", ám mivel "megtörte egy riválisa momentumát" visszasorolták másodiknak. A nap végén azonban pályafutása talán legnagyobb győzelmével, a legfontosabb, legnagyobb versenyben szerezte meg a tízediket.

2013-11-02-24

Ez nem búcsú, ez visszatérés!

Az Európa-Amerika párbaj végeredménye:
          I.    II.    III.
flag-eu    5    3    1
flag-usa    2    4    6


Több szakportál is megírta, hogy az Amerikába látogató európai kontingens úgy ért el ekkora sikert, hogy még csak nem is a legnagyobb klasszisok, hanem "csak" néhány jobb európai ló "intézte el" a házigazdákat. Mi egy kicsit árnyalnánk e képet, mivel van egy meghatározó különbség az európai és amerikai pályák között, ami miatt nem biztos, hogy az európai klasszisok mindegyike hasonlóan jól tudna szerepelni az USA-ban.

Ott ugyanis (szinte csak a Belmont Park kivételével) az összes pálya 1600 méteres. Európában viszont jellemzően 2000 métert akár jóval meghaladó ellipszis alakú pályák vannak. Amíg tehát egy európai klasszis "hazai pályán" kevésbé éles ívű kanyarokban fordulva, jószerével a számára legideálisabb ritmusban futhatja versenyét, addig Amerikában erre nincs módja. Ott a roppant szűk kanyarokban nagyon nehéz kisodródás nélkül megindulni, sok futamban ezt ráadásul a homokos futófelület is nehezíti, és a célegyenesek is rövidebbek annál, mint amihez szokva van.

Ha tehát egy európai ló Amerikában akarja verni a hazaiakat, akkor az ottani recept szerint kell futnia: a verseny elején tartalékolj, csak arra vigyázz, hogy ne maradj le jobban, mint amennyit a többieken a végén hozni tudsz, a célegyenesre forduló kanyarban ne sodródj ki, a rövid célegyenesben pedig legyél képes óriási speed-re. Ez az "egyenstílus" viszont - legyen hazájában bármekkora klasszis - nem feltétlenül fekszik minden európai lónak. A trénerek és futtatók részéről tehát teljesen jogos, hogy azokat a lovaikat viszik a Breeders' Cup-ra, akik európai mércével nem feltétlenül a legjobbak, de ehhez az amerikai stílusú versenyzéshez a legjobban tudnak alkalmazkodni.