Szerdán délelőtt a Nemzetközi Lovas Szövetség által delegált főállatorvos, az olasz Daniele dall’Ora vezette kötelező állatorvosi vizsgálatot.

Délutáni napsütésben vezették fel azt a 84 lovat, akiket Izsákra neveztek az egyesfogathajtók.

A felvezetett lovak közül mindössze egyet zártak ki, a belga Willy Verbeeck lovát, sántaság miatt. Így Belgium nem tud csapatot állítani, hiszen csak ketten érkeztek Izsákra. A bizottság négy esetben szavazott arról, hogy átengedik-e a felvezetett lovat, de mind a négy esetben taps kísérte döntésüket. A magyarok közül egyedül Rondzik Gábor lovát küldték Holding Boxba, de az újabb szemle után átengedték. A magyar csapat lovai, a tartalék lóval együtt is sikeresen vette az első akadályt.

A holnapi és a pénteki díjhajtásra így 77 versenyző áll készen.

Délután az ünnepélyes megnyitón Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke, kilencszeres fogathajtó világbajnok emlékezett rá, hogy Magyarország hetedik alkalommal fogathajtó világbajnokság házigazdája.

A fogathajtók csúcstalálkozójára 24 nemzet 78 fogathajtója nevezett. Ez minden idők második legnagyobb mezőnye.

A versenyrendező ország jogán Magyarországot 9 hajtó – ebből 3 csapattag – képviseli.

Mondok József a Szervezőbizottság elnöke, Izsák város polgármestere arról beszélt, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség világbajnokságra szóló újabb megtisztelő felkérése, a bizalom országunknak, lovaskultúránknak, hagyományainknak, a világ- és Európa-bajnokságokon elért sikereinknek (a fiatal hajtóinkkal együtt kivívott 84 érmünk, köztük a 38 aranyunk) versenyrendezőink sokszor bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának és vendégszeretetünknek szól.

A világbajnokságnak – sportértéke mellett – gazdasági-, idegenforgalmi-, társadalmi-, munkahelyteremtő- és sportdiplomáciai hatása is igen jelentős - mondotta.

Fugli Károly, a FEI elnökségének tagja, a Fogathajtó Szakbizottság elnöke köszöntőjében elmondta: a 24 nemzet jelenlévő 77 hajtója az egyesfogathajtás erejét és színességét mutatja. A továbbiakban nagyon jó időt, balesetmentes, tiszta versenyzést kívánt.  

A FEI elnöke H.R.H. Haya Hercegnő levélben köszönte meg a Szervezőbizottságnak és az önkénteseknek a világbajnokság sikeres rendezéséért folyó „elkötelezett” munkáját.

Háttérinfó

Több mint negyedszázaddal az első (négyes) fogathajtó világbajnokság után
1998-ban színre lépnek az egyesfogathajtók is.

Jellemzően érdekes és az erőviszonyok gyors változására utal, hogy egyéni világbajnoki címét egyetlen győztes sem tudta megvédeni! Az egyeseknek nincs kétszeres világbajnoka. Eddig minden vb új egyéni aranyérmest avatott.

A svéd csapat viszont háromszor (1998, 2002, 2004), a német csapat kétszer (2010, 2012; „friss forma”), Nagy-Britannia (2006), Franciaország (2008) egyszer nyert csapat-világbajnokságot.

Magyarországot a kettes- és négyesfogathajtóink kimagasló sikerei emelték a világ fogathajtó sportjának élvonalába.
Egyesfogathajtóink eddigi nemzetközi eredményei – így a mostani várakozásunk is – szerény.

Az előzetes nevezési lista szerint a szövetségi kapitányok kiismerhetetlenül „sakkoznak”. Egyetlen korábbi egyéni világbajnokot sem neveztek!

Egy biztos: Izsák új egyéni világbajnokot avat.

Az egyesfogathajtás történelmét ma a német (az utóbbi két vb egyéni- és csapat aranyérmét nyerték), a svéd (elsősorban a hét eddigi vb kezdetén voltak eredményesek), a holland, a svájci, az olasz, az osztrák és a lengyel hajtók írják! Vagy Izsákon mások…?

VB program
Helyszín: Fogathajtó-pálya, Izsák

Szeptember 24., szerda
16.00 óra    Ünnepélyes megnyitó – a nemzetek bemutatása (műsor: hagyományőrző fogatok felvonulása, a Biczó Csárda lovas programjából 15 perces bemutató)
19.00 óra    Nemzetek Estje

Szeptember 25., csütörtök
09.00 óra    Díjhajtás

Szeptember 26., péntek
09.00 óra    Díjhajtás

Szeptember 27., szombat
08.00 óra    Maratonhajtás

Szeptember 28., vasárnap
09.00 óra    Akadályhajtás
15.00 óra    Ünnepélyes eredményhirdetés.
Bajnokavatás

A vendégváró Izsák

Izsák, e hangulatos, vendégszerető kiskunsági város a világbajnoksággal együtt rendezi a XXX. Sárfehér Napokat.

E gazdag, hagyományőrző, szórakoztató és kulturális programoknak évek óta része a fogathajtás.

E több mint két évtizedes „versenyprogram” megkoronázása az idei világbajnokság.

Néptánc, népzene, komoly- és könnyűzenei koncertek, kulturális bemutatók sora, valamint kézműves vásár és „borutca” várja az érdeklődőket.

Az ország közel ezer motorosa – immár hatodszor – Izsákon a Sárfehér Napok keretében zárják éves programot.

Fotó: izsak2014.hu