A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint további kínai lóvávásárlásra is számítani lehet, főként, ha az első szállítás tapasztalatai alapján a kínai hatóságok könnyítenek a szállítási feltéteken.

A szállítást megelőző 30 napot a lovak karanténban töltötték, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Üllő, Dóra-majori telepén. Megérkezésük után Kínában is szigorú karanténban tölt majd egy hónapot a kilenc állat - áll a közleményben.

Az FM korábbi közleménye szerint a kínai hatóságok először 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export létrejötte érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba.

A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében is.

Fenti fotó: Kínai exportra felkészített lovak egy lószállító járművön a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Dóra majori Tangazdaságában 2016. január 29-én. Közel egyéves előkészítést követően ezen a napon megkezdődött a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába. Előtérben: Lázár András állatgondozó.

Elindultak a magyar tenyész- és versenylovak Kínába
Üllő, 2016. január 29.
Lázár András gondozó vezeti fel az egyik lovat egy lószállító járműre a kínai exportra felkészített tenyész- és versenylovak karanténistállójánál a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Dóra majori Tangazdaságában.

MTI Fotó: Mohai Balázs