Anyai féltestvérét idén áprilisban vezették fel a Húsvéti Árverésen, ahol 5 millió ausztrál dolláros vételárával (több, mint egymilliárd forint) hazája legdrágábban vásárolt csikója lett. Pár napja azonban aggasztó hírek érkeztek, savós patairha-gyulladással küzd, és állapota ugyan nem romlik, de nem is javul.

Mint ismeretes, Overdose is ebben a betegségben szenvedett, e miatt kellett 2009-2010-ben 15 hónapot kihagynia, és az ennek nyomán kialakult állapotra vezethető vissza folyamatos pataérzékenysége, ami miatt később több versenyről kellett visszaléptetni, mint amennyin el tudott indulni.

Az ausztrál csikó azonban nem sérülést szenvedett, hanem egy mérgespók csípte meg.

20131115 pokcsipes 02
Az anyai féltestvér, az egyelőre név nélküli, Redoute's Choice x Helsinge származású csikó

Éppen a kifutójában legelészett, amikor valaki észrevette, hogy a jobb mellső lábszára felpuffadt. Először fizikai sérülésre gyanakodtak, ám amikor állatorvost hívtak, ő látta, hogy komolyabb a probléma, és az egyelőre név nélküli, Jimmy becenevű lovat azonnal a Werribee-i állatklinikára szállították.

Ott állapították meg, hogy azt egy mindössze másfél centiméteres ausztrál fehér-farkú pók (Lampona cylindrata) csípése okozta, de az antibiotikumos kezelés allergiás reakciót váltott ki nála, ami nemcsak hasmenéssel járt, hanem a jobb első lábában savós patairha-gyulladás alakult ki. Ennek már két hete, és az állapota azóta jottányit sem javult. Igaz, nem is romlott tovább, így még van esély akár a teljes felépülésére is, igaz, nem sok.

A betegség - csakúgy mint Overdose esetében - életveszélyes, mivel ilyenkor a szarutok és az irha összeköttetése nagy terülten megszűnik, és a ló súlya miatti terhelés következtében a patacsont megsüllyed. Ennek mértékétől függ, hogy a ló a jövőben képes lesz-e sántaság-mentesen járni, a versenypályára való visszatérés pedig ritkaságszámba megy.

Három éve Dr. Sótonyi Péter professzor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi kara, Anatómiai és szövettani tanszékének vezetője úgy nyilatkozott honlapunknak, hogy a savós patairha-gyulladásból felépülni "a lovaknak csak igen kis százalékánál sikerül."

20131115 pokcsipes 03
A "bűnös" egy mindössze másfél centis pók

A csikó 5 millió ausztrál dolláros vételára amúgy közel a kétharmada annak, mint amennyit Black Caviar a 25-ös veretlenségi sorozatával versenydíjakból szerzett. Az összeg mégsem "teljesen őrült", hiszen Black Caviar kanca, csak kevés utódja lehet. Ha viszont féltestvére akár csak meg tudja közelíteni nővére eredményességét, mén lévén sokat kereshet a fedeztetésből.

Amire az átlagnál jobb esélye van, hiszen egy harmadik anyai féltestvérük, All Too Hard már négy Group I-es győzelemnél tart, amikhez még két második helyet is szerzett a legmagasabb versenyosztályban. Persze legelőször is túl kell élni ezt a szörnyű betegséget.

Forrás: Racing Post és Thoroughbred News