45 külföldi és 15 magyar lovas, 5 külföldi és 3 magyar hajtó a világkupa versenyeken, melyeknek összes pénzdíja 66 ezer Euro. Emellett valódi Hungaricumot tudhatnak magukénak az idei OTP Bank Lovas Világkupa nyertesei. Az esemény hivatalos díjszállítója ugyanis ebben az évben is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Az OTP Bank Lovas Világkupa a Nemzetközi Lovas Szövetség kiemelt versenye, mely helyet ad a FEI Díjugrató Világkupa sorozatnak, valamint a FEI Fogathajtó Világkupa sorozatnak is.

Az Arénában starthoz álló lovasok között ismét itt lesz a tavalyi Nagydíj győztese, a kétszeres olimpiai ezüstérmes svájci Willi Melliger, illetve neves honfitársai, Urs Fah, Sabrina Rhyner, Paul Estremann. Rajthoz áll két osztrák olimpiai lovas is, Anton Martin Bauer és Gerfried Puck, valamint az ifjúsági Európa-bajnokság győztese, a cseh Ales Opatrny.

A magyar indulók közt lesz Kovács Henri és Hugyecz Mariann, akik már minősítést szereztek a jövő évi FEI Lovas Világjátékokra. Rajthoz áll a tavalyi Világkupa versenyszám győztese, Szentirmai Ferenc is, valamint Pirik Zsolt és James Wingrave is.

A fogathajtók közt itt lesz az ausztrál Boyd Exell, a világranglista második helyezettje, a tavalyi fedeles világkupa sorozat győztese, aki az idei sorozat első két állomásán, Hannoverben és Stuttgatban sem talált legyőzőre. A 2008-as csapat világbajnok Koos de Ronde Hollandiából. A világranglista negyedik helyezettje az idei hannoveri és stuttgarti fordulóban második helyen végzett Exell mögött. Rajthoz áll a világranglista kilencedik helyezettje, a svájci Werner Ulrich egyéni világbajnok is, valamint honfitársa, a ranglista 12. helyén álló Daniel Würgler.

A világranglista ötödik helyén álló csapat világbajnok Dobrovitz József komoly ellenfele lesz a neves külföldi hajtóknak. Első számú fogatának három lovát a stuttgarti fordulón eladta, így új összeállítású, de korántsem kezdő lovakkal vág neki a versenynek, és nem kételkedik fogata sikerében. Mint a korábbi versenyek is, most is indul Lázár Zoltán, többszörös kettes- és négyesfogathajtó egyéni és csapat világbajnokunk, aki idén Kecskeméten a kettesfogathajtó világbajnokságon egyéni harmadik helyet szerzett.

A díjugrató és fogathajtó világkupa versenyszámok mellett ifjúsági versenyek, fogathajtó show versenyszámok, a közönség bevonásával zajló KO díjugrató verseny, pónigalopp, Ride&Drive verseny, lovastorna, western, és kaszkadőr bemutató, valamint szimultán magasugró verseny és hírességek fogathajtó versenye színesíti a programot. A látványos military terepversenyeket idéző fedeles versenyen mutatkozhat be a lovastusa sport is.

A kaposvári Pannon Lovasakadémia 13 terepakadályán folyó stílusversenyt a szombat délelőtti program keretében láthatja a közönség. A díjlovaglás több show versenyszámmal és bemutatóval szerepel idén, köztük Spanyol Lovasiskola bemutatóval.

A hazai tradicionális lófajták magas pénzdíjjal kiírt díjugrató versenyében a hazai lótenyésztés sikerét ünnepelhetjük. A magyar lótenyésztés egy-egy fajtájának részletes bemutatása már hagyomány az OTP Bank Lovas Világkupán. A shagya arab és a lipicai lófajta után idén a nóniusz mutatkozik be.

Közkívánatra újra itt lesz Jean Francois Pignon, aki összesen négyszer fog színpadra lépni a hétvége folyamán. Kassai Lajos világhírű lovasíjász Guinness rekordot kíván felállítani a show keretében. Hatalmas show van kilátásban.

A versenyre 110 díjugrató és 30 fogatló érkezik. A bemutató programokban szereplő lovakkal együtt a létszám meghaladja a háromszázat. A lovakat és a felszereléseket 150 kamion hozza-viszi. Az első Világkupára Ausztriából hozott és most is használt 650 tonnányi különleges talaj gyors ki- és behordása szintén hatalmas logisztikai feladatot jelent. A szervezők mindenre figyelnek, és évről-évre fejlesztenek. Tovább gazdagodik a fény- és hangjáték, valamint a hangosítás. Az újonnan kialakításra kerülő magyar ételeket kínáló étterem kedvező áron fogja kiszolgálni a nagyszámú közönség minden igényét.

Az OTP Bank Lovas Világkupa ad helyet az első Nemzeti Gyerek Lovasnapnak is. A pénteki napon mintegy 14 ezer gyermek, köztük 2000 szociálisan hátrányos fiatal számára teszi lehetővé a verseny látogatását a szervezőség és az OTP Bank, a verseny nemzeti főtámogatója.

Lázár Vilmos a szponzorok és a háttérmunkákat segítő szakemberek segítségét hangsúlyozva megjegyezte, örömteli dolog részt venni olyan szervezésben, ahol ilyen szintű nemzeti összefogás tapasztalható.

A sajtótájékoztatót követően a vasárnapra tervezett Adrenalin Kupán induló művészek és sportolók fogathatjó edzését tekinthették meg a jelenlevők. Kovács Ágnes, Galambos Lajos, Mága Zoltán, Mészöly Géza és Pataki Attila gyakorlását látva igencsak izgalmas versenyben reménykedhetünk.

A rendezvény megújult honlapján minden információ megtalálható az előkészületekkel, a programmal illetve a jegyvásárlással kapcsolatban.

Péterfi Csaba - LovasVilagkupa.hu