Az amerikai Missouri államban levő St. Louis településen elhelyezkedő Goose Creek Farmson élő aprócska Thumbelina (magyarul: Hüvelyk Panna) 2006-ban került be a Guiness Rekordok Könyvébe – mint  a világ legkisebb lova – a maga 43.18 centiméteres magasságával és 25.86 kilogrammos testtömegével. Ezekkel a méretekkel az egész ló nem nagyobb, mint egy átlagos kutya.

Annak ellenére, hogy Thumbelina ennyire rendkívülien apró méretűre sikeredett, és születésekor csupán 3.6 kilogrammot nyomott, szülei normálméretű minilovak, nagyjából 74 centiméteres magassággal.

Thumbelina

Michael Goessling, a tenyésztők, Kay és Paul fia így nyilatkozott a Daily Mailnek adott interjújában: „Amikor világra jött, azt hittük, nem is marad életben, hiszen annyira aprócska volt, csak 3.6 kilogramm, és betegnek is látszott. A legrosszabbtól tartottunk. A lábai lényegesen kisebbek voltak a testéhez és a fejéhez képest, így a felállás is gondot jelentett neki, de úgy megszerettük, hogy bármi áron meg akartuk tartani”.

Aztán Thumbelina szépen növekedett, és egy szép kis sárga kanca lett belőle, aki egyre híresebbé vált, a Goessling család pedig úgy döntött, hogy a világ rászoruló gyerekeinek megsegítésére létrehozzák a Thumbelina (Hüvelyk Panna) Jótékonysági Alapítványt. Thumbelina kerekeken guruló istállójával, a ThumbyMobile-lal járja Amerikai Egyesült Államokat, és népszerűsíti a jótékonykodást. Lószállítójában légkondicionáló és oldal irányba nyíló rámpa is található, ez szállítja a szükséges takarmányait, a fekhelyül szolgáló alomforgácsot, illetve ahogy a kutya a megszokott óljában, ő is a saját „házában” pihen.

Megtalálod?

Thumbelina
Radar, a belga óriás és Thumbelina, a miniatűr

És végül jöjjön néhány kedves videó róla:

Thumbelina

Forrás: www.horsecarecourses.com