Mint azt korábban megírtuk, egy versenynap végén a doppingvizsgálatkor "oda nem való szert" találtak a vérében, hivatalosan soha nem derült ki mit is, de feltehetőleg egy átbulizott éjszaka "maradványait".

Ráadásul szerződést bontott Anglia első számú versenyistállójával, a Dubaj uralkodója, Maktoum sejk tulajdonában álló Godolphinnal. Az azóta eltelt időben - szabadúszóként - már nem kapott annyi kimagasló képességű telivért, mint korábban, ami eredményességi statisztikáján is meglátszott (hiába jó lovas valaki, ha nem a legjobb versenylovakon ül, nem tud annyi versenyt nyerni).

Pár hónapja azonban első lovasának szerződtette a katari emír testvére, Joaan al-Thani sejk, aki egyre komolyabb futtatónak számít, és őt kérték fel Európa legnagyobb, 4,8 millió euró (azaz 1,2 milliárd forint) összdíjazású versenyének, a párizsi Prix de l'Arc de Triomphe-nak legjobb hazai esélyére, Trëve-re.

Frankie e versenyt háromszor már megnyerte, igaz, utoljára több mint tíz éve, 2002-ben. Úgy tűnt, jó úton van, hogy visszakapaszkodjon a legnagyobbak közé, ám csütörtökön egy nottinghami versenyen leesett a lóról. A pálya orvosa ficamot gyanítva nem látta szükségét, hogy röntgennel is megvizsgálja, és nem zárta ki, hogy vasárnap Párizsban nyeregbe szállhat.

Dettorit tolószékben vitték le a pályáról

Ám másnapra kiderült, hogy a jobb bokája eltört, amit egy azonnali műtét során öt csavarral rögzítettek. Egy hónap gipsz, még egy hónap rögzítőkötés, majd 4-6 hét fizioterápia vár rá, mire egyáltalán lovaglásra gondolhat.

Frankie így nem csak egy lottóötössel felérő verseny esélyes lováról maradt le (aki a zsokéváltozás ellenére továbbra is második esély a fogadóirodáknál), de ez az év is úgy végződik a számára, mint az előző: várakozással.

***************

Ezen a hétvégén futják az Arc de Triomphe (Diadalív) fesztivál versenyeit Párizsban. A két napon összesen 9 Group I-es (ebből 8-at vasárnap), és négy Gruoup II-es versenyt rendeznek, amihez Európában egyedül az öt napos Royal Ascot fogható (7 GI - 7 GII - 4 GIII). A futamok összdíjazása 8,7 millió euró (2,6 milliárd forint), aminek több mint a felét, 4,8 millió eurót egyetlen versenyben, a kontinens legnagyobb futamának tartott, 2400 méteres (azaz Derby-távú) Prix de l'Arc de Triomphe-ban osztanak szét.

A vasárnapi versenynap azzal a Prix de l'Abbaye-vel indul, amit Overdose 2008-ban megnyert, ám a futamot egy beragadó startbox miatt érvénytelenítették, és mivel aznapi újrafutást rendeltek el, csapata ezt veretlenségét féltve nem vállalta.

***************

Overdose másik, budapesti lovasa Christophe Soumillon kiválóan kezdett Párizsban, az első napon két Group II-es futamot nyert, és lévén más nem tudott duplázni, egyelőre ő vezeti a zsokéversenyt. Vasárnap két Group I-esben is vezető esélyt visz, egyikük az Arc favoritja, a japán Orfevre, aki Soumillonnal tavaly nyakhosszas második lett e versenyben. A ló korábban öt Gruop I-est nyert, eddigi össznyereménye pedig meghaladja a 10 millió fontot (3,5 milliárd forint).

Soumillon Cirrus Des Aigles nyergében néz vissza, hol vannak a többiek

Soumillon Cirrus Des Aigles nyergében néz vissza, hol vannak a többiek
(Prix Dollar - Group II) - ez volt a második szombati győzelme

Soumillon Orfevre nyergében az Arc-on, 2012-ben

Soumillon Orfevre nyergében az Arc-on, 2012-ben

Japán a világ egyik galopp-nagyhatalma. Versenyeik díjazása általában felülmúlja a hasonló kategóriájú európaiakét. Legjobbjaik ugyan csak ritkán utaznak ilyen messzire, de a Prix de l'Arc de Triomhe megnyeréséhez már többször is nagyon közel kerületek. 1999-ben az amerikai tenyésztésű de japán színekben futó El Condor Pasa fejhosszas második volt.

2006-ban Deep Impact, a világ legtöbb pénzét (17 millió amerikai dollárt) nyerő lova kiváló esély volt, a rengeteg Párizsba látogató japán turista több mint másfél millió eurót tett fel győzelmére, így egy eurónyi tétre gyakorlatilag másfelet lehetett volna visszanyerni vele. Ugyanis csak közeli harmadikként végzett, utólag pedig egy meg nem engedett asztma elleni szer használata miatt ki is zárták. A japánok 2010-ben a fejhosszas második Nakayama Festa-val, tavaly pedig Orfevre-rel nyerhettek volna, aki Soumillonnal idén javíthat.

Forrás: PannoniaOverdose.hu