Főként a diákokat várják, de mindenkinek kellemes és hasznos szórakozást ígérnek az első dunakeszi viadal szervezői. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jegyében rendezett viadalra 2012. március 15-én szerdán 11 órától, a Katonadombon kerül sor.

A program főszereplője, a korhű ruhában Dunakeszire érkező Váci Hagyományőrző Bandérium huszárbemutatóval adja meg a nap alaphangulatát - fogalmazott Dunakeszi önkormányzata. Természetesen nem maradhatnak el a csatajelenetek sem, sőt, a fiatalok is részt vehetnek egy-egy "mini csatában", hogy testközelből érzékeljék a Katonadombra "települt" osztrák és magyar tábor közötti feszültséget.

A szervezők szerint 15-20 múltidéző lovast és nemzetőröket is lehet majd látni a helyszínen, de a csata egyéb kellékeit is tanulmányozhatják a diákok, akik rendhagyó történelemórán emlékeznek meg az évfordulóról. A katonadombi viadalt - hagyományteremtő céllal - az elkövetkező években is szeretnék megrendezni. A március 15-i programsorozat csütörtökön városi ünnepséggel folytatódik Dunakeszin.