Ötödik volt az idei ascoti 1200 méteres Golden Jubilee Stakesben, mindössze három hosszal lemaradva a győztestől.

Ez annál is figyelemreméltóbb, mert e versenyben általában a világ legjobb sprinterei indulnak, s hatalmas, 24 lovas mezőnyben érte el ezt a helyezést. Overdose párizsi nagy ellenfele, Marchand d’Or például csak 11. lett benne.

A Mascagni operájáról elnevezett Amico Fritz legutóbbi futásakor, augusztus 8-án egy Deauville-i 1300 méteres Group 1-es versenyben 15 lóból, feltartva lett utolsó.

Június elején megnyerte azt az 1200 méteres Group 3-as Benazet Rennent Hoppegartenben, amelyben korábban Overdose indulása is felmerült.

Trénere az a francia Henri-Alex Pantall, akinek Nantes melletti, Beaupreau-i tréningtelepén Overdose tavaly néhány hetet töltött, ám az ott általa alkalmazott tréningmódszer nem találkozott Mikóczy Zoltán elvárásaival.

Mivel Overdose-t csapatban dolgoztatták, illetve a menedzsment határozott kérése ellenére sem vették figyelembe, hogy csupán rehabilitációra, és nem versenyre való felkészítésre érkezett oda, – és ekkor még nagyon finoman fogalmaztunk – ezért a lovat Angliába költöztették, ahol hónapokba telt, amíg kiheverte a „túlmunka következményeit”.

-------------------------------------

2. ATLANTIC SPORT
Tréner: Peter Schiergen / Lovas: Andrasch Starke
Vitt súly: 59,0 kg / 5 éves / Startbox: 6

Két éve aratta utolsó győzelmét, idén hat futásából egyszer volt második egy milánói Listed versenyben. Ez eddig a legerősebb versenye, korábban három Group 3-as futamon indult, azokon 5., 9. és 10. helyeket szerzett. Tavaly év végéig Angliában versenyzett, az idei évet már Németországban kezdte.

-------------------------------------

3. CONTAT
Tréner: Pavel Vovcenko / Lovas: Ratislav Juracek
Vitt súly: 59,0 kg / 7 éves / Startbox: 14

Májusban megnyerte a most vasárnapi Arany Ostor „kistestvérét”, a kölni 1300 méteres, Group 3-as Ezüst Ostort (Silberne Peitsche). Ebben Amico Fritzet két hosszal verte, aki harmadik lett. A tavalyi Goldene Peischében tíz hosszas hatodik, de előtte a Silberne Peitschét szintén megnyerte. Overdose ellen 2008-ban futott már, a Goldene Peitschében több mint nyolc hosszal lemaradva hatodikként zárt.

-------------------------------------

4. INDOMITO
Tréner: Pavel Vovcenko / Lovas: Filip Minarik
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 7

Az idei Benazet-Rennen második helyezettje, a Deauville-i versenyben 5 és fél hosszas nyolcadik volt. A kettő között még elugrott Norvégiába egy Group 3-as versenybe, ahol harmadik lett. Csupán élete első két futamán tudott győzni, az utóbbi két évben nyeretlen.

-------------------------------------

5. MOOD MUSIC
Tréner: Mario Hofer / Lovas: Royston Ffrench
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / Startbox: 10

Utoljára tavaly májusban nyert, igaz, az egy Group 3-as verseny volt Longchampban, Párizsban. Azóta 2-2 Group 2-es, Group 3-as és Listed versenyben indult, de a dobogóra egyszer sem fért fel, igaz, másfél hónapja a Chantilly-ban futott 1000 méteres, Prix du Gros Chene Group 2-es futamon úgy lett ötödik, hogy csak egy hosszra volt a nyerőtől.

-------------------------------------

6. NAREION
Tréner: Werner Baltromei / Lovas: Dominique Boeuf
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 3

Eddigi nyolc futásából mindössze egyszer végzett dobogón, annak is a legalsó fokán. Tavaly október óta négy Group 3-as versenyen indult, melyeken egy negyedik, két ötödik és egy hetedik helyet szerzett.

-------------------------------------

7. OVERDOSE
Tréner: Jozef Roszival (HUN) / Lovas: Christophe Soumillon
Vitt súly: 59,0 kg / 5 éves / Startbox: 13

Egy és negyed év kihagyást követően két hónapja tért vissza a versenypályára. Ez a mezőny klasszisokkal erősebb, mint amilyen lovakkal a pozsonyi és budapesti versenyeiben futott. Mikóczy Zoltán szerint élete legjobbját kell futnia a győzelemért.

Lovasa, a belga Christophe Soumillon a világ egyik legjobb zsokéja. Az utóbbi hónapokban szenzációs formában van, Franciaországban idei 485 versenyéből 79-et nyert, és 245-ször végzett helyen. Két hete fantasztikus győzelmet aratott a 650.000 euró összdíjazású Group 1-es Prix Jacques Le Marois futamban, Deauville-ban. Makfi hátán a világ három legjobb középtávú telivére közül kettőt, a legutóbb Ascotban egymás ellen óriásit versenyző Goldikovát és Paco Boyt is legyőzte, méghozzá tekintélyes, két és fél hosszas előnnyel.

Érdekesség, hogy Overdose, és War Artist is Andreas Suboriccsal a hátukon nyerték a Goldene Peitschét az elmúlt két évben. Overdose tavalyelőtt két és fél hosszal, 1:08,21-es idővel, míg War Artist ugyan kisebb különbséggel, csak 1 1/4 hosszal, de valamivel jobb, 1:08,06-os idővel (a 15 századmásodperces különbség nagyjából 3/4 hossznak felel meg).

-------------------------------------

8. SMOOTH OPERATOR
Tréner: Mario Hofer / Lovas: Terence Hellier
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 5

Utóbbi futásai során rendre az élmezőnyben végzett, Deauvilleben negyedik, előtte hamburgi és kölni Group 3-as versenyekben második, tavaly pedig Longchamp-ban nyert szintén Group 3-as versenyt, majd a Goldene Peitschében volt 1 1/4 hosszas második War Artist mögött.

-------------------------------------

9. TRIPLE ASPECT
Tréner: William J. Haggas (ENG) / Lovas: Liam Jones
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 2

Eddigi 12 versenye felét megnyerte. Júliusban egy Group 3-as győzelemmel hangolt a Sandown parkban, előtte az ascoti Golden Jubilee Stakesben 10 hosszal csak tizenhetedik (24 lóból). Eddig egyetlen egyszer kelt át a csatornán, 2008 szeptemberében egy Chantilly-i Group 3-as futamért. Azt megnyerte.

-------------------------------------

10. WALERO
Tréner: Uwe Ostmann / Lovas: Andreas Helfenbein
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / Startbox: 4

Hat versenyéből eddig kettőt nyert, köztük a tavalyi Baden-Badeni Sprint Cup-ot, melyben Smooth Operator-t, Nareion-t és Contat-ot is verte a mostani mezőnyből. Az idei Benazet Rennenben negyedik, a Silberne Peitschében ötödik. Mindhárom említett versenye Group 3-as volt, ez az első Group 2-es futama.

-------------------------------------

11. WAR ARTIST
Tréner: Alain de Royer-Dupre (FRA) / Lovas: Ardie de Vries
Vitt súly: 59,0 kg / 7 éves / Startbox: 8

Az ascoti Golden Jubilee Stakesben nyakhosszal végzett Amico Fritz mögött a hatodik helyen, majd az 1300 méteres Deauville-i Group 1-esben tíz hosszal előzte ugyanőt, igaz, így is csupán 14. lett a 15 indulóból.

Ő a Goldene Peitsche címvédője, amit tavaly azzal az Andreas Suboriccsal nyert, aki az előző évben pont Overdose nyergében szerezte meg az Arany Ostort. War Artist nyerte azt a Maisons-Laffitte-i 1200 méteres Group 3-as Prix de Ris-Orangis versenyt is, amibe Overdose szintén nevezve volt, ám formája akkor még nem ért arra a szintre, hogy indulhatott volna rajta.

A télen Dubaiban első, negyedik és ötödik helyeket szerzett, Hong Kongban 12. volt, a tavalyi párizsi Prix de l’Abbaye-ben viszont úgy lett harmadik, hogy hátránya a győztestől kevesebb, mint egy hossz volt (az előző évben Overdose ezt a futamot nyerhette volna, ha nem intik vissza).

-------------------------------------

12. GILT EDGE GIRL
Tréner: Clive G. Cox (ENG) / Lovas: Luke Morris
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / Startbox: 12

Idei öt angliai futásából kétszer győzött és kétszer volt helyezve. Egyik győzelmét egy Group 3-as versenyben szerezte. Első Group 2-es futamban, a július végi King Georg Stakesben három és fél hosszal kilencedik. 15 angliai versenyét követően most kel át először a csatornán.

-------------------------------------

13. ROCK JOCK
Tréner: Mrs. Tracey Collins (IRE) / Lovas: Michael C. Hussey
Vitt súly: 57,5 kg / 3 éves / Startbox: 1

Eddigi 14 versenyéből mindössze egyszer nyert, ám utolsó négy futására egy második, két harmadik és egy negyedik helyet szerzett.

-------------------------------------

14. FENELLA ROSE
Tréner: Pavel Vovcenko / Lovas: Jozef Bojko
Vitt súly: 56,0 kg / 3 éves / Startbox: 11

Tavalyi öt futásából egyszer győzött, idén csak egyszer állt csak starthoz, akkor harmadik lett. Korábban még nem futott Group 3-as versenyben sem.

-------------------------------------

A fentiek alapján Overdose legnagyobb ellenfelei Amico Fritz, War Artist és Triple Aspect lehetnek. Kimagasló formát futva Smooth Operator, Contat, és Indomito a győzelemért, Mood Music és Walero pedig a helyezésekért küzdhet.

(Adataink forrása a Racing Post adatbázisa.)

Forrás: PannoniaOverdose.hu