Overdose ilyen társaságban csak az érvénytelenített párizsi versenyében futott.

Az angol sajtó sztárolja, a bukmékereknél első esély, mi ezt inkább a szeretet és tisztelet megnyilvánulásának tartjuk, semmint a reális erőviszonyok tükröződésének.

Számára nem az a tét, hogy nyer-e, hanem, hogy képes lesz-e magas formát futni, és küzdelemben lenni az élbollyal.

Ugyanezek a lovak az elmúlt évben sok olyan versenyt futottak, ahol az első és az ötödik között mindössze egy-két hossz távolság volt, ilyenkor pedig a szerencse és a helyezkedés is döntő lehet, utóbbi pedig nem a lovon, sokkal inkább lovasán múlik.

A címvédő Kingsgate Native mellett a Haydock Parkban az ősszel Group I-est nyerő Markab, és az eddig 21 Group-versenyen az első háromban végző Borderlescott a legnagyobb ellenfél szerintünk, de egy jó formával a tavaly Yorkban a teljes sprinter-élmezőnyt lehajrázó Sole Power, és a legutóbbi nyolc futamából hatot nyerő Tangerine Trees győzelme sem lenne meglepetés. Közéjük kellene Overdose-nak beférnie.

1  
MARKAB

Tréner: Henry Candy / Lovas: Pat Cosgrave
Vitt súly: 62,5 kg / 8 éves

Csak két éve, hatévesen futotta első Group-versenyét, addig kizárólag valamivel hosszabb távú hendikepekben indították. Tavaly azonban bizonyította, hogy a világ sprinter-élmezőnyében a helye. Májusban kéthosszas előnnyel nyert Írországban, Curragh-ben egy Group III-as versenyt, majd az ascoti King’s Stand Stakesben (Group I) közeli második Equiano mögött. Ősszel a Haydock Park-i Group I-es Sprint Cup-ot nyerte magabiztosan.

Idei első futásából messzemenő következtetést nem szabad levonni. A május 11-i Group II-es yorki futamon sokáig vezetett, ám az élmezőny 200-zal a vége előtt beérte, és miután lovasa úgy látta, hogy nem fog vele dobogóra érni, kiengedte, a célvonalon már csak erősen visszafogva is 9. a 14 lovas mezőnyben. Vélhetően azért nem kértek tőle többet, hogy minél jobban tartalékolja erejét, mert ez a verseny csak 10 nappal előzte meg a mostanit. Egy potenciális 3.-4. hely nem ért annyit, hogy kifáradva, jóval esélytelenebbül fusson a Temple Stakes-ben.

Tavalyi Group I-es győzelme miatt ő viszi a top súlyt (3,5 kilóval többet Overdose-nál), de így is komoly esély, ráadásul tavaly már nyert a Haydock Parkban.

2  
BORDERLESCOTT
Tréner: Robin Bastiman / Lovas: Neil Callan
Vitt súly: 59,0 kg / 9 éves

A sprinter-elit nagy öregje, szinte minden jelentős versenyen ott van, ezek kétharmadán az első háromban végez. Eddigi 53 versenyéből 13-szor győzött, 32 kiemelt futamából 5 első, 11 második, 5 harmadik helyet szerez, azaz 32-ből 21-szer „állt dobogón”. Első idei futásakor egy április végi newmarketi Group III-as futamon ötödik, ám olyan sűrű volt az élboly, hogy csupán egyetlen hosszra marad el a nyerőtől.

Tavaly ugyan „csak” egy goodwoodi Group II-est nyert, de az ascoti King’s Stand Stakes-en és a Temple Stakes-en is harmadik. Utóbbiban 2008-ban és 2009-ben második, továbbá kétszer nyerte az ezer méteres Group I-es Nunthorpe Stakest. Ő is futott abban a 2008-as párizsi Prix de l’Abbaye-ben, amelyet egy ki nem nyíló startbox miatt visszalőttek, a megismételt futáson (melyen Overdose már nem vett részt) harmadik lett.

Fantasztikus karrier, ami még folytatódhat, hiszen egy 9 éves sprinter ugyan idős, de még mindig számít. Nem volna meglepetés a győzelme, a Temple Stakes-ben mindig is küzdelemben volt az első helyért, és biztosak lehetünk benne, hogy ez most sem lesz másképp.

3  
GROUP THERAPY
Tréner: David Barron / Lovas: ???
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

Idei első futásán, az április végi newmarketi Group III-as versenyen későn indult, korán el is fáradt, csak 11. lett, de ez betudható az idény eleji formának. Tavaly második a goodwoodi Group II-es ezer méteres King George Stakes-ben, és egy sandowni szintén ezer méteres Group III-asban. Nagyon változó formákat mutat, eddigi 21 startjából kilencszer dobogós, ám nyolcszor végzett tízedikként, vagy még hátrébb. A Haydock Parkban még nem versenyzett.

4  
HAMISH McGONAGALL
Tréner: Tim Easterby / Lovas: David Allan
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

41 startjából 20-szor helyezett, de kiemelt nagyversenyen ez még nem jött össze neki. Azért nincs messze az élbolytól, tavaly három Group III-as futamon is negyedik. Idén már háromszor állt starthoz, két kisebb versenyen első és harmadik, május 11-én a yorki Group II-esen pedig öthosszas nyolcadik.

5  
KINGSGATE NATIVE
Tréner: Sir Michael Stoute / Lovas: Ryan Moore
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

Tekintélyt parancsoló eredménylistával rendelkezik, eddig csak kiemelt nagyversenyekben futott (szám szerint 18-szor), és ezek felében dobogón végzett. Ő a Temple Stakes címvédője. Két Group I-es győzelme van, Nunthorpe Stakes és Golden Jubilee Stakes, utóbbi 1200-on a Royal Ascoton. Anglián kívül kétszer futott, 2007-ben második a párizsi Prix de l’Abbaye-ben (Group I), tavaly decemberben csak két hosszra volt a Hong-Kong Sprint (Group I) nyerőjétől, de olyan sűrű volt az élboly, hogy ez csak a hatodik helyre elég. Azóta ez lesz az első versenye.

Címvédőként, és a sprinter-elit egyik legjobbjaként szintén nagy esélyes, ráadásul más, a mezőnyből hozzá hasonlóan kiemelkedő lovaknál pihentebben áll starthoz.

6  
OVERDOSE
Tréner: Jozef Roszival / Lovas: Andreas Suborics
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

Csupa kérdőjel előzi meg szereplését. Ilyen erős mezőnnyel csak egyszer, az érvénytelenített párizsi futamban mérte össze erejét. Ott minden bizonnyal verte volna az itteniek közül Borderlescottot, és Kingsgate Native-et is.

Az angolok nem győztek sajnálkozni, amikor két éve sérülése miatt elmaradt a szigetországba tervezett túrája, most tőle zeng a sajtó, mindenki csak rá kíváncsi. Óriási a teher rajta, mivel a Temple Stakest inkább felvezető versenynek szánták, hogy az ascoti futam előtt ismerkedjen az angol körülményekkel, ám nem várt erősségű mezőny jött össze, amiben annak ellenére kiáltják ki sokan győztesnek, hogy ez még nem teljesen reális elvárás vele szemben.

A bukmékerek inkább a 2008-as formája miatt tették meg kasszafavoritnak, és bár berlini formája bíztató, az javulás nélkül nem elég a győzelemre. Mi úgy véljük, ragyogó teljesítmény volna tőle, ha küzdelemben lenne Markabbal, Borderlescott-tal, Kingsgate Native-vel, Sole Power-rel és Tangerine Trees-zel, mert ha közéjük befér, az azt jelenti, hogy egész évben izgulhatunk érte Európa legnagyobb sprintversenyeiben.

7  
PROHIBIT
Tréner: Robert Cowell / Lovas: Jim Crowley
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

Korábban stabil hendikepló, ám tavaly komoly javulást mutatott, amikor visszavették 1200-ról 1000 méterre. Két Listed versenyben első és második helyeket szerzett, majd Newburyben harmadik egy Group III-asban, utána benevezték a párizsi Prix de l’Abbaye-re, ahol öthosszas hatodik helyével szépen helytállt.

A télre Dubaiba vitték, ahol négy futásából egy Listedet meg is nyert. A múlt hét végén Párizsban jó formát futott egy Group III-as versenyben, ugyan csak negyedik, de mindössze negyed hosszra a nyerőtől. Folyamatosan javuló formája miatt meglepetést okozhat, bár kérdéses, hat nap alatt mennyire tudta kipihenni magát.

8  
SOLE POWER
Tréner: Edward Lynam / Lovas: William Buick
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves

Tavaly robbant be a sprinterek elitjébe, amikor váratlan sikert aratott a yorki Group I-es Nunthorpe Stakes-ben, ahol Starspangledbannert, Borderlescottot, Kingsgate Native-et, és Equianót is legyőzte. A bukmékereknek 66-szoros pénzt kellett kifizetniük rá.

Márciusban elvitték Dubaiba, de csak 14. lett, április végén azonban egy newmarketi Group III-as versenyben felért harmadiknak, ami jelzi, hogy ismét jó formában van. A bukmékereknél csak hatodik esély, szerintünk ennél előrébb végezhet, hiszen sok vetélytársánál pihentebben érkezik a Haydock Parkba.

9  
TANGERINE TREES
Tréner: Bryan Smart / Lovas: Tom Eaves
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves

Tavaly szeptemberig csak hendikepekben indult, főleg kisebb pályákon, de utolsó nyolc versenyéből hatot megnyert, legutóbb azt az április végi newmarketi Group III-ast, melyben hat itteni riválisát is legyőzte. Nem lehet kérdés, hogy ő javult ennyit, hiszen az igen valószínűtlen, hogy 14 riválisa mind gyengén futott volna. Ha meg tudja őrizni magas formáját, komoly helyesély, ha rá tud tenni, még előrébb érhet.

10  
ROSE BLOSSOM
Tréner: Richard Fahey / Lovas: ???
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves

Már kétévesen Group II-es versenyekben futtatták, melyekben egy negyedik helyig jut. Tavaly nyert egy Group III-ast Yorkban, legyőzve az októberi Prix de l’Abbaye-t nyerő Gilt Edge Girlt is. A tíz nappal ezelőtti yorki Group II-es versenyben viszont utolsó, bár a végén őt is kiengedték. A Haydock Parkban eddig két kisebb versenyen indult, első és második helyeket szerezve, tehát fekszik neki a pálya.

11  
NEW PLANET
Tréner: John Quinn / Lovas: Martin Lane
Vitt súly: 55,5 kg / 3 éves

Háromévesként most futja első versenyét, ám bizakodhat, hiszen tavalyi szezonja remekül sikerült. Élete első, nyeretlen kétéveseknek kiírt versenyét két és fél hosszal nyeri, a következőt, egy yorki Listedet már csak nyakhosszal. Szeptemberben egy doncasteri Group II-es futamban a győzteshez közeli harmadik, előrébb is végezhetett volna, ha az utolsó kétszázon nem tör ki gyors egymásutánban jobbra és balra is.

12  
STONE OF FOLCA
Tréner: John Best / Lovas: Frederik Tylicki
Vitt súly: 55,5 kg / 3 éves

Szintén reményteli hároméves, a tavalyi Royal Ascoton két nap különbséggel két negyedik helyet szerzett egy Listed és egy Group II-es versenyben, majd második egy goodwoodi Group III-ason. Idén csak egyszer futott, fél hosszal nyert egy alacsonyabb osztályú kancaversenyt.

-------------------------------------------------------------

A címvédő Kingsgate Native mellett Markab a futam legnagyobb esélyese. Borderlescott mindig az élbolyban, vagy annak közvetlen közelében végez, Sole Power és Tangerine Trees esetében pedig egyedül szombati formájukon múlik, meddig jutnak. Overdose számára nem az a verseny tétje, hogy nyer-e, hanem, hogy küzdelemben tud-e lenni ezzel az öt lóval. Ha sikerülne magas formát futnia, az azt jelentené, hogy idén Európa legnagyobb sprinterversenyeiben is eséllyel indulhatna.

Prohibit folyamatosan javuló formájával az élbolyra is veszélyes lehet, ám hat napja még Párizsban futott, kérdés, maradt-e elég ereje mostanra. New Planet eddig csak három futamon indult, ám azokon jól teljesített, a háromévesek közül ő a legjobb esély, s egy jó szereplés sokat lendíthet karrierjén. Rose Blossom eddig kifejezetten jól szerepelt a Haydock Parkban, igaz, gyengébb mezőnyökben. Tavalyi Group III-as győzelme mellette szól, ám ő is csak tíz nap pihenőt kapott. Group Therapy kiszámíthatatlan, hol az elején, hol a vert mezőnyben végez.

Hamish McGonagall tavaly négy kiemelt versenyben is felért az élboly mögé negyediknek, de a győzelemre egyszer sem volt esélye. Stone of Folca mindössze másodszor fut idősebb lovak ellen, számákra ez inkább erőfelmérő lehet, bár tulajdonosa nyilván nem szórakozásból fizeti borsos nevezési díját.

(Adataink forrása a Racing Post adatbázisa)

Élőben közvetíti Overdose első angliai versenyét a Sport M, még aznap ismétli a Sport 2
Overdose első angliai versenyét, a Group II-es Temple Stakest magyar idő szerint 16.00-kor futják a Liverpool és Manchester közötti Haydock Parkban.Ez lesz a mindössze egy órával hamarabb kezdődő versenynap harmadik futama, amit a Sport M televízió 15.30-tól élőben közvetíti, az adás 17.15-ig tart.
Ugyan a csatorna már több mint egymillió háztatásban elérhető, de azok kedvéért, akik nem tudják fogni, még aznap leadnak egy fél órás összefoglalót a Sport 2-n, 17.30-tól, amit másnap reggel 8.30-tól ugyanott ismételnek.

Forrás: PannoniaOverdose.hu