Megfordítva ez azt is jelenti, hogy a Los Angeles-i versenypályán, a Santa Anita Parkban amerikai ló csak olyan versenyben tudott győzni, ahol európai nem indult.

Hasonló kezdésre a Telivér Világbajnokságok 30 éves történtéből mi nem emlékszünk. Ma láthattunk egy a "semmiből érkező", a többiek mellett rakétaként elhúzó lovat, egy rajt-cél győzelmet (ami Amerikában meglehetősen ritka), egy korábbi 5-szörös angol zsokésampion első győzelmét tulajdonosként, és egy olyan duplázót, aki egy korábbi kétszeres BC nyerőt vert. Továbbá egy nyolc év után 50 évesen visszatérő lovas győzelmét.


Pénteken megkezdődtek a Breeders' Cup versenyei. Az amerikaiak ugyan Telivér Világbajnokságnak hívják, ám ez nem hivatalos cím. A két nap alatt 13 Grade I-es és egy Grade II-es versenyt futnak (a Grade kifejezés a Group helyi szinonimája), a futamok összdíjazása 25 millió dollár. A helyszín ezúttal is a Los Angeles-i Santa Anita Park. Mi évek óta úgy nézzük e versenyeket, hogy mire mennek az európai lovak az amerikaiak ellen, így tudósításunkban is végig követjük e rendhagyó párbajt.

(Mivel a nemzetközi szabályok szerint nem az határozza meg egy ló nemzetiségét, hogy hol született, vagy hová valósi a tulajdonosa, trénere, hanem, hogy mely országban áll idomításban, mi is e szerint számítjuk az eredményeket. Az Európa-Amerika párbajban viszont csak azon futamok eredményeit vesszük figyelembe, amelyekben legalább egy európai idomításban álló ló is indult.

Breeders´ Cup Marathon
(Grade 2 - 2800 méter - dirt)

A hosszú távú verseny szokatlanul lassú tempóban indult, a vezető kanadai és az őt követő argentin ló is szinte csak kentrézett - mintha nem is versenyt, hanem munkát mentek volna. Az élen állók csak az utolsó kanyar előtt gyorsítottak. Az addigra átrendeződő élemzőnyt vezető amerikai négyes teljes rössel ért a célegyenesbe, London Bridge korábban a nyolcadik helyig is visszamaradt, most 5-6 hosszas hátrányból zárkózott, és úgy száz méterrel a cél előtt érte be őket.

A győztes ló angol anyától, de Amerikában született, és Angliában versenyzett. Mostanáig. Új ausztrál tulajdonosa egy hónapja vásárolta, de mivel még mindig korábbi trénere idomításában áll, a győzelem is Angliának jár. Lovasa, Mike Smith 18. BC győzelmét szerezte - korábban ő volt a veretlenségét csak utolsó, huszadik versenyén egy orrhosszal elveszítő Zenyatta állandó lovasa.

Fotó: PannoniaOverdose.hu

London Bridge (kívül) beéri a többieket

Fotó: PannoniaOverdose.hu

A befutó pillanata, a háttérben a hegyekkel

Az Európa-Amerika párbaj állása:
          I.    II.    III.
flag-eu    1    0    0
flag-usa    0    1    1


Breeders´ Cup Juvenile Turf
(Grade 1 - 1600 méter - gyep)

A kétévesek mérföldes versenyét a legutóbbi két alkalommal az ír Aidan O'Brien idomítottjai nyerték. Ő most két lóval érkezett, az amerikaiak mellett további két angol ló is indult. A kimagasló amerikai favorit Bobby's Kitten 6/5-tel futott (azaz 5 dollárnyi tétre csak hatot lehetett nyerni, míg a többiekre legalább 5-szörös pénzt fizettek - maradva az 5 dolláros tétnél, az minimum 25 dolláros nyeremény).

Az európai lovak eléggé visszamaradtak a startnál, az utolsó kanyarra az amerikai favorit és az egyik O'Brien ló, Giovanni Boldini fordult az angol Ryan Moore-ral a nyeregben. Biztosnak tűnt, hogy ők ketten döntik el a versenyt, Moore ráadásul lassan, de biztosan előzte lovával az amerikait, amikor egyszercsak, mint egy gyorsvonat, szinte a semmiből ért melléjük, a kanyarba még tízedikként forduló, és abból négyhosszas hátrányban ötödikként kijövő szürke Outstrip.

Dubaj uralkodója, Maktoum Sejk lova csak a cél előtt pár méterrel érte be a vezető kettőst, zsokéja, az amerikai Mike Smith pedig ezzel már két versenyből kettőt nyert, ráadásul mindkettőt Európának!

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Outstrip (a szürke - lovasa kék mezben) utolsónak jött ki a startgépből

Fotó: PannoniaOverdose.hu

A vezető lovasa talán csak itt érzékelte, hogy felértek rá

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Pár méter múlva a befutóban

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Mike Smith: kettőből kettő

Az Európa-Amerika párbaj állása:
          I.    II.    III.
flag-eu    2    1    0
flag-usa    0    1    2


Breeders´ Cup Dirt Mile
(Grade 1 - 1600 méter - dirt)

Amerikában ritkán látni rajt-cél győzelmet, mert a - legalábbis Európához képest - rövidebb pályák szűk kanyaraiban nagyon sok erőt igényel, hogy a vezető ló gyors is legyen, és ne is sodródjon ki, így jellemzően a végén szoktak finiselni a favoritok. A startgépből Goldencents lőtt ki elsőnek, a legkülső boxból indulva csak azért nem tudott azonnal élre állni, mert a barrier melletti pozíciót már elfoglalta Broadway Empire. Ők ketten nagyjából öt hosszra húztak el a többiektől a túlsó egyenesben.

A kanyarból kijőve Goldencents lényegében egyedül maradt, a mezőny szétszóródott mögötte, esélye sem volt bárkinek utolérni. Kicsit ellopott verseny volt, ahol sokan lovagolhattak várásra, ám a vezető ló csak nem akart fáradni. 8-1-gyel futott, papíron negyedik esély volt. (Ugyan ebben a versenyben is indult Maktoum sejknek egy lova, ráadásul a jól ismert telekék mezben, de ő amerikai trénernél áll, két dubaji versenyét leszámítva Amerikában is versenyzett. Mivel e futamban csak amerikai idomításban álló lovak indultak, ennek eredményét nem számítjuk az Európa-USA párbajba.)

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Goldencents start-cél-győzelme

A két verseny közötti félórás szünetben a pályán kínált finomságokat (v)ette végig az NBC egyik riportere, aki a 16 órán át párolt sertéshúsból készült hamburger mellett a magyar sültkolbászt ajánlotta a nézők figyelmébe.


Breeders´ Cup Juvenile Fillies Turf
(Grade 1 - 1600 méter - gyep)

Három európai, két angol és egy francia idomításban álló ló is indult a kétéves kancák mérföldes versenyében, ráadásul utóbbi, Vorda volt a kimagasló favorit, aki eddigi 5 versenyéből négyet nyert, ám azokat rövidebb távon, 1000-1200 méteren rendezték. A két angol ló a harmadik és negyedik helyen állt a fogadóknál (ami nem véletlen, ekkora távolságra csak olyan lovat utaztatnak, akinek számottevő esélye van). A célegyenesre fordulva már látszott, hogy Vorda csak óriási finissel jöhet előre a nyolcadik helyről, a hatodiknak forduló angol ló sem látszott elég frissnek.

A másik angol Chriselliam a túlsó egyenesben még csak nyolcadik volt, a kanyarra már hatodikként ért, ott felzárkózott a vezető hármas mögé, lovasa Richard Hughes pedig megvárta amíg az egyenesbe érnek, és csak ott indította meg. Ostorhoz is csak egyszer nyúlva szép egyenletes tempóban ment el a többiek mellett, és szerezte meg Európa harmadik győzelmét.

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Chriselliam Európa harmadik győzelmét szerezte

Chriselliam egyik résztulajdonosa a korábbi ötszörös angol zsokésampion Willie Carson úgy ugrált örömében az emelvényen, mintha nem lenne túl már 3800 győzelmen. Igaz, azokat még nem tulajdonosként szerezte.

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Richard Hughes "megigazítja" Willie Carson frizuráját

Az Európa-Amerika párbaj állása:
          I.    II.    III.
flag-eu    3    1    0
flag-usa    0    2    3


Breeders´ Cup Distaff
(Grade 1 - 1800 méter - dirt)

A hároméves és idősebb kancák versenyébe csupán hat lovat neveztek, mivel három szuperfavorit elriasztotta a többieket. Közülük ketten Todd Pletcher, két másik ló pedig William Mott idomításában áll, így a minimezőny lovai tulajdonképpen csak négy trénertől érkeztek.

Royal Delta már tavaly és tavalyelőtt is nyert egy-egy versenyt a Breeders' Cup-on, harmadik győzelme a legnagyobbak közé emelhette volna, ám kihívói között ott volt egy másik korábbi BC győztes is, igaz, Beholder tavaly még nem idősebb lovak ellen, hanem "csak" kétévesek közt futva nyert. Kettejük legnagyobb kihívója, Princess of Sylmar csak háromévesen kezdett versenyezni, ám eddigi hét versenyéből hatot megnyert és csak egyszer volt második. A fogadók 80%-a is hármuk valamelyikét játszotta győztesnek.

Közülük Royal Delta kezdett a legjobban, külső pozícióban haladt az első-második helyen, ám amikor még a célegyenesre vezető kanyar előtt elment mellette Beholder, és ő még visszább maradt, már sejteni lehetett, hogy nem lesz versenyben. Beholder végül simán szerezte meg második Breeders' Cup győzelmét, Royal Delta csak negyedik, Princess of Sylmar-t pedig látszólag várásra lovagolták, ám az utolsó helyről nem tudott feljebb jönni.

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Beholder a célegyenesre fordulva már az élen (lovasa narancs-lila mezben),
Royal Delta (lovasa bordó-fehérben) már mögötte, Princess of Sylmar
pedig kisodródva legkívül, leghátul (lovasa lilában)

Beholder lovasa Gary Stevens korábban már nyolc futamot nyert 1993 és 2000 között a Breeders' Cup-on, továbbá három Belmont Stakest (amerikai Derby), de 2005-ben, több, mint ötezer győzelemmel a háta mögött visszavonult. Szakkommentátornak állt és színésznek, a Seabiscuit-ről szóló filmben az egyik lovast alakította (nemcsak a versenyjelentekben). Csak idén tért vissza 50 évesen, megnyerte a Preakness Stakes-t (az amerikai hármas korona középső versenye), majd a Shergar Cup-ot Ascotban, és még nyerhet továbbiakat is az idei Breeders' Cup-on, lévén a szombati kilenc futamból hatban is nyeregbe száll.

Fotó: PannoniaOverdose.hu

Az 50 éves Gary Stevens nyolc év kihagyás után tért vissza a nyeregbe


Mivel ebben a versenyben sem indult európai idomításból érkező ló, így a pénteki öt verseny után így áll az Európa-Amerika párbaj:

          I.    II.    III.
flag-eu    3    1    0
flag-usa    0    2    3

Azaz az amerikai lovak az első napon csak olyan versenyt tudtak nyerni, amelyben nem indult európai ló.

A Telivér Világbajnokságon szombaton 9 Grade I-es versenyt futnak, melyeket magyar idő szerint este 20 órától élőben közvetítenek a Breeders' Cup hivatalos honlapján: www.breederscup.com. A versenyprogram innen tölthető le (pdf), aki pedig egy kicsit részletesebben is szeretne elmerülni a lovak korábbi futásainak elemzésében, annak a Racing Post-ot ajánljuk.

Forrás: PannoniaOverdose.hu