Július 3-ától hét zsoké mindennapjait követhetjük nyomon az Animal Planet új dokumentum-sorozatában. 68 évvel ezelőtt az Oak Tree versenypályán aratta utolsó győzelmét a legendás amerikai Seabiscuit.

Most hét újabb ló – és kis termetű, ám annál nagyobb egóval bíró lovasa – szeretne történelmet írni ugyanezen a pályán. Olyan világ ez, amelyben az ellentétek kibékíthetetlenek, a kötelékek elszakíthatatlanok, a kockázat és veszély pedig felmérhetetlen.

A sorozatban a futamok hőseinek, a mindenre elszánt zsokéknak hétköznapjai tárulnak elénk. A harmincnapos évad rövid ugyan, de annál nagyobb koncentrációt, erőt és türelmet kíván. Az idegek pattanásig feszülnek, és percek alatt válik semmivé vagy teljesül be az álom. Egyeseknek dicsőséget, másoknak bukást eredményez a hosszú hónapok gyötrelmes munkája, a versenyre való fáradságos, lovat és lovast egyaránt kimerítő edzések sora.

A sorozatban olyan szupersztárok mesélnek, akiknek a siker mércéje az, hogy ki tudják-e ütni társukat a nyeregből. A napi futamok száma elérheti a tízet, a kockázat pedig számottevő: évente átlagosan két lovas veszti életét az amerikai lóversenyeken. A hajtóknak futam előtt sokszor csak 10 percük van, hogy megismerkedjenek a számukra kiosztott állattal – miközben mindkettőjük élete a másikon múlik.

A lóversenyek világa összetett és ellentmondásos. A versenylovaglás az egyik legnépszerűbb sport. Sorozatunk a magas tétek és a hihetetlen kockázatok drámája. Erős egyéniségek akarata feszül egymásnak versenypályán innen és túl – mondja Marjorie Kaplan, az Animal Planet elnök-vezérigazgatója. – Zsokék és lovaik minden futam alatt életüket kockáztatják. Intenzív élmény – éppen ezért annyira lenyűgöző, amit a képernyőn látunk..

Az Animal Planet kamerái nem csupán az öltözőkbe, de a hajtók otthonaiba is bebocsátást nyernek. Részesei lehetünk a sportemberek fizikai és érzelmi felkészülésének. A futamok túlfeszítik a résztvevők idegeit: minden évben történik legalább egy komoly baleset, melyben ló vagy lovas – vagy akár mindkettő – életét veszti. A mentőautó motorja folyamatosan jár a verseny alatt, hogy az orvosok szükség esetén késlekedés nélkül indulhassanak. A lelátó közönsége így nem csak azért izgul, hogy ki lesz a befutó, de lélegzetvisszafojtva figyeli azt is, hogy minden versenyző épségben ér-e célba.

A versenyen kívüli élet is tartogat drámai fordulatokat hőseink számára. A ragyogó tehetségű zsokénő, Chantal Sutherland kemény döntést hoz: magára hagyja családját Kanadában, hogy közelebb lakhasson zsokétársához és udvarlójához, Mike-hoz, akivel a versenypályán is együtt gyakorolnak.

Joe Talamo gimnazista barátnője minden alkalommal összerezzen, ha csöng a telefon. Attól retteg, hogy közlik vele: barátját baleset érte. A családos Aaron Gryder pedig gyermekei miatt aggódik, akiknek egyetlen nyugodt percük sincs, annyira féltik édesapjukat. Ennek ellenére mindannyiukat hajtja a siker ígérete: talán a rájuk osztott ló most végre meghozza a várva várt dicsőséget.

A sorozatban a zsokék személyisége, erősségei és hibái is felszínre kerülnek. Közös bennük a páratlan magabiztosság. Ők mernek nagyot álmodni: hogy elsőként érnek célba – minden egyes alkalommal.

AZ IKON – A világhírű Mike Smith sokak kedvence. Élő legenda ő, elszánt stílusa, szigorú rituáléi miatt zsokétársai sámánnak hívják.
A RÁMENŐS – Joe Talamo fiatal kora ellenére egy csapásra meghódította a közönséget. Egy szezon alatt csaknem 4 millió dollár üti a markát. 

A FELTÖREKVŐ NŐI SZTÁRZSOKÉ – A kanadai sztár, Chantal Sutherland nőként unikum a mezőnyben. Mivel rivális zsokétársa, Mike Smith, egyben szerelme is, sokakban felmerül a kérdés: meddig működhet egy ilyen kapcsolat?

A KENYÉRKERESŐ – Aaron Gryder több mint háromezer futam nyertese. A versenyzés számára csupán kenyérkereset, amivel családját támogathatja.  

AZ IDŐSÖDŐ ÁLLAMFÉRFI – Több mint 30 éves tapasztalattal a háta mögött Jon Court a csapat veteránja. De még mindig bírja a strapát!

AZ ÚJONC LÁNY – Kayla Stra nemrég csatlakozott a csapathoz. Hazájában, Ausztráliában, számos aranyérmet nyert, de csak az idő tudja eldönteni majd, hogy ez elég-e az amerikai sikerekhez. 

A NAGY VISSZATÉRŐ – Alex Solis súlyos gerincsérülést követően tért vissza a versenypályára. Négyezer nyert futammal a háta mögött neve még csak eztán kerülhet fel Zsokéhírességek Falára.

A zsokék előtt most egyetlen cél lebeg: a 30 napos Oak Tree találkozó után helyt kell állniuk a szezon egyik legfontosabb futamán – a Breeders’ Cup-on.

A kétnapos verseny jelentősége óriási: a hajtók karrierjének csúcsát jelentheti, ha győzedelmeskednek.

Az  átlagember el sem tudja képzelni, mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy egy lovasból sikeres hajtó váljon. Ugyanakkor ezek a sportolók nem győzhetnek lovaik ereje és bátorsága nélkül – hangsúlyozza Marjorie Kaplan. – A nézőket megdöbbentik majd a látottak, ebben biztos vagyok...