A Galga-vidéken nőt fel, ahol a ló fontos szerepet játszott a családok életében, az itt élők munkáját segítette. Megbecsült, szeretett állat volt a falusi emberek számára, mely megélhetésükhöz járult hozzá, a földműveléssel foglalkozóknál.

20160412 hatvani miska gazda 02

Fiatal agrárszakemberként is itt kezdte pályáját, ezen a vidéken a 70-es években, ahol a határbejárásoknál a „szolgálati jármű” a ló volt.

Családot alapítva, Hatvanba kerülve a városszéli portáján így természetes volt, hogy mindig volt és lesz lova, míg él. Ma már a nyereg helyett inkább a kocsit választja. A váltás oka az, hogy öt unokája van, s ha eljönnek, egyszerre nem lehet őket egy ló nyergébe tenni. Ezért inkább Jászárokszálláson Tóth Alajos mesterrel készített egy hat személyes túrahintót, így mindenki felfér és nincs veszekedés, a nagypapával mennek kocsikázni a Zagyva-part mentén.

20160412 hatvani miska gazda 03

Gyakorta megjelenik Miska gazda a környék lovas rendezvényein hintajával, melyet ma egy magyar félvér, enyhén sodrott négy éves, „Sárga” névre keresztelt ló húz. Mint látogató és lóbarát „szemlézi” ilyenkor a „felhozatalt”, hogy hol tart ma a lovas hagyományok ápolása.

20160412 hatvani miska gazda 04

Legutóbb a Hatvani Csata történelmi hadijátékokra ment el, ahol a „laboncok” kérték meg, vigye el őket egy kis séta kocsikázásra. „Sárga” és huncutságra hajlamos hajtója úgy huszárosan megkocsikáztatta az „ellenséget”.

H. Szabó Sándor felvételei