Április 1-jén indult útjára idén a Tavaszi Emlékhadjárat a Történelmi Lovas Egyesület, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében. A katonai hagyományőrző szövetségek (Magyar Hagyományőrség és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség) tagegyesületei adják azt a 80-100 lovas hagyományőrzőt – jórészt huszárokat –, akik bejárják az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalait 35 település érintésével, Magyarországon és a Felvidéken.

20170401 hatvani csata 01

Az 1989 óta zajló programsorozaton mintegy 60 katonai hagyományőrző és 60 egyéb társadalmi szervezet vesz részt. Az emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptánc műsorok, huszár- és tüzérkonyha-főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék - és nem utolsósorban látványos csatabemutatók szegélyezik, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma.

20170401 hatvani csata 03

Heves megyében, Hatvanban egy sikersorozat kezdődött el 1849. április 2-án. A tavaszi hadjárat eltökélt célja az volt, hogy az osztrák csapatokat kiűzzék Magyarország területéről. A hatvani ütközet nagy jelentőséggel bírt, hiszen végre sikerélménye lehetett a magyar csapatoknak.

20170401 hatvani csata 04

A dicsőséges ütközetre emlékeztek az évfordulón Hatvanban: a Kossuth téren sorakoztak fel a hagyományőrzők, és onnan együtt vonultak el a Belvárosi Temetőig. Itt, a szabadságharc hőseinek emlékművénél Horváth Richárd polgármester arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy sosem szabad lebecsülni az ellenfelet. Mikor összecsaptak a magyarokkal az osztrákok, be kellett látniuk, hazaszeretettel, önfeláldozással és bátorsággal állnak szemben, ezt pedig nem tudják legyőzni.

20170401 hatvani csata 05

Ezután Hornyák Gábor hagyományőrző százados szólt a megjelentekhez, beszédében elmondta: minden magyar ember számára fontos 1848/49, hiszen akkor, olyan alapértékeket fektettünk le, amikhez a mai napig ragaszkodnunk kell. A jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet, majd a hagyományőrzők díszmenettel vonultak el. A délutáni órákban, a Népkertben csatabemutatóval zárult a nap.

H. Szabó Sándor felvételei