Károlyi István gróf az 1848-as márciusi forradalom után elsőként jelentkezett a Nemzetőrségbe, majd saját költségén hozta létre a 16. huszárezredet. A közösségi célú mecenatúra kiemelkedő példájaként emlékezik meg róla az ötödik Nemzeti Vágta.

Lázár Vilmos, a vágta társelnöke az őszi esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, idén "racionalizálniuk" kellett a költségvetést, de igyekeztek nem változtatni a hagyományteremtő lovas fesztivál minőségén.
A korábbi években az Andrássy úton berendezett Vágta Korzó 2012-ben átkerül az 56-osok terére, így az eddigiekhez képest akár korábban is kezdetét veheti az induló településeket bemutató vásári forgatag.
A műjégpálya területét is megkapják a Nemzeti Vágta szervezői, így itt helyezhetik el a lovak pihenőboxait, istállóit.
A rendezvény ötödik évfordulója alkalmából bajnoki jótékonysági sztárfutamot is tartanak, amelyen a korábbi évek sztárfutamainak győztesei mérik össze gyorsaságukat - fejtette ki Lázár.
A Nemzeti Vágta egyedülálló, különleges lovasversenyként hívta fel magára a külföld figyelmét is. Egyedülállóságát nemcsak a helyszín, hanem az is adja, hogy a dobogóra nem személyek és lovak, hanem települések kerülnek fel - fejtette ki Szotyori-Nagy Kristóf versenyigazgató.
A vágta két fő elve a biztonság és az esélyegyenlőség, amelyet a szabályrendszer apró módosításaival is igyekeznek biztosítani és erősíteni - tette hozzá Szotyori-Nagy. Ettől az évtől ezért minden fajtájú és nemű, legalább ötéves lóval részt lehet venni a versenyen, kivéve az ismeretlen származású valamint argentin póló póni, Akhal tekini, angol telivér, verseny félvér fajtájú, vagy genetikailag oda sorolható lovakat - szól a megújított szabályzat.
Az elővágták május elsejével kezdődnek. Tavaly először határon túli település, Sepsiszentgyörgy is rendezett előfutamot, ott idén is tartanak megmérettetést.
Az elővágták első két helyezettje automatikusan bekerül a budapesti tizenkét, hatfős elődöntő egyikébe. Ezek szintén első két helyezettje versenyez az öt előfutamokon, melyek győztesei szeptember 16-án a döntőn mérkőznek meg az ötmillió forintos fődíjért és a vándordíjért, az 1840-es évekből származó huszárszablyáért.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezik a kishuszár vágtát, lesz kocsitoló verseny, fogatvágta, díjugrató verseny, lovasbemutatók, akadályvágta és természetesen jótékonysági sztárfutam is.

Gróf Károlyi István (1797–1881) a díszbandérium élén Ferenc József koronázásakor. Radóné Hirsch Nelly rajza