Ausztráliában ugyan nem hivatalos nemzeti ünnep, de Victoria államban munkaszüneti nap, az ausztrálok 80 százaléka fogad rá, világszerte 120 televízió közvetítette élőben, 700 milliós nézettséggel.

A 24 lovas mezőny harmada Európából érkezett, közülük négyen végeztek az első ötben, sőt, egy éve még az ausztrál győztes is angol tréningben állt.

Tehát kontinensünk lovai egészen elképesztő sikerszériát hoztak a héten, hiszen pár napja a Telivér Világbajnokságon is 5-2-re verték a házigazda amerikaiakat.


A Melbourne Cup a maga 153 éves tradíciójával (1861 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték) nemhogy a lóversenyvilág egyik legnagyobb versenye, de szinte külön kategóriát képez. Melbourne-ben és Victoria államban munkaszüneti nap (úgy is reklámozzák, hogy A verseny, ami megállít egy nemzetet), felmérések szerint az ausztrál lakosság 80 százaléka fogad rá, és még az utcák is kiürülnek, amikor lefutják. Világszerte 120 televízióállomás közvetíti élőben, össznézettségét (az internetes közvetítések nélkül) 700 millióra becsülik.

A verseny tradícióját annyira óvják, hogy amikor Ausztrália 1972-ben áttért az angolszászról a metrikus rendszerre, és két mérföldes távja 18 méterrel 3200 méterre rövidült, az addig fennálló pályarekordot is átszámolták, hogy a folyamatosság e téren is megmaradjon.

A verseny jelentős társadalmi esemény is, előző nap Melbourne belvárosában rendeznek díszes felvonulást, és szinte az összes divatház készül rá, még ha a karnevált sokan szó szerint is értik, itt ugyanis (a jártató kivételével) nemcsak a kalapos kosztüm, az öltöny és a zsakett megengedett, hanem a csiricsáré, szinte jelmez-számba menő öltözék is. A lelátókat pedig ellepik a hírességek (talán jól jellemzi az eseményt, hogy a versenyről tudósító képügynökségek jellemzően több képet adnak ki a helyi hírességekről, mint magáról a versenyről).

2013-11-05-02
Ahol a legkisebbeknek is főszerep jár

2013-11-05-05
Vannak akik nem a lovaikat, hanem a ruháikat versenyeztetik...

2013-11-05-04
...és akadnak, akik "mindenáron" jól érzik magukat.

2013-11-05-03
A sajtó többet foglalkozott Michael Owennel, mint a helyi hírességekkel

A másfél évszázados tradíción csak egy ponton változtattak. Korábban ugyanis nem volt limitálva az indulók száma, így gyakran 30-nál is több telivér indult a versenyben (a rekord az 1890-es 39 induló), 1970 óta azonban biztonsági megfontolásokból maximum 24 lovat engednek starthoz állni. Ennek ellenére sajnos most is volt egy súlyos bukás.

2013-11-05-06
Hivatalosan 104,169 néző a Flemington Racecourse lelátóin

2013-11-05-07
A pálya Melbourne belvárosában fekszik

Idén a szokottnál nagyobb európai különítmény érkezet Melbourne-be: hat angol mellett két francia és egy ír ló szállt versenybe az ausztrálokkal a hatmillió ausztrál dolláros (1,2 milliárd forintos) versenydíjért. Az indulók nagy száma miatt itt nem csupán a legjobb 5-6-ot, hanem az első tízet díjazzák, amiben talán az is benne van, hogy a verseny rangját emelve, minél több (persze onnan nézve) tengerentúli induló is érkezzen.

Európa legjobb esélyét a fogadóknál az angol Dandino jelentette, aki nagy utazó, korábban indult tokiói, hongkongi, és amerikai futamokon is. De itt volt e verseny tavalyelőtti nyerője Dunaden, tavalyelőtti és a Dubai World Cup idei másodikja (Red Cadeaux), tavalyi ötödikje (Mount Athos), Michael Owen (a focista) Brown Panther-e, a legnagyobb angol hosszútávú verseny, az Ascot Gold Cup idei másodikja (Simenon), és Franciaországból Aga Khan Verema-ja, aki idei 5 Group-versenyéből négyszer végzett dobogón.

A hazaiak közül a tavalyi második Fiorente, a szeptemberig Angliában futó Sea Moon és a friss Grade I-es győzelemmel érkező Fawkner számítottak a legjobb esélynek. Ugyan indult a tavalyi nyerő Green Moon is, de ő idei öt futása során egyszer sem fért fel a dobogóra.

2013-11-05-08
A mezőny már a jártatóban

Az angol válogatott és a Liverpool volt csatára, Michael Owen lova Brown Panther állt élre, ám lovasa talán jobbnak látta átengedni a vezetést, és visszaállt harmadiknak. A túlsó egyenesben egyedül Mount Athos zárkózott feljebb, a többiek inkább távbírásukban bízhattak, és nem siették el a dolgot, a legjobb húsz ló úgy 15 hosszon belül haladt a célegyenesre fordító kanyarig. Ahol pillanatok alatt sűrűsödött össze a mezőny, ugyanez a 20 ló már nyolc hosszon belül fordult, akadt (például a tavalyi második és mostani kasszafavorit Fiorente), aki a korláttól számított nyolcadik pozícióban. A célegyenesre fordulva, a széltében megnyúló mezőny élén kilenc ló haladt egyetlen hosszon belül.

2013-11-05-15
Egy kocka a televíziós közvetítésből:
20 ló dönget a célegyenesre fordulva; ha másért nem,
ezért a pillanatért érdemes megnézi a verseny videóját is.

Az európai Red Cadeaux és Simenon álltak az élre, de csak minimális előnnyel. Az ausztrál favorit Fiorente 300-zal a vége előtt felért hozzájuk, de győzelme csak az utolsó százon vált biztossá, amikor Red Cadeaux már nem tudott újítani (szakszóval, a ló kiüresedett). A tavalyi második ausztrál Fiorente nyert, az angol Red Cadeaux a Dubai World Cup után ismét második, mögöttük pedig a 3.-5. helyeken kivétel nélkül szintén európai lovak végeztek. A korán élre álló Brown Panther, Michael Owen lova "csak" nyolcadik. Négy európai ló a legjobb ötben, sőt, majdnem mind az öt az, hiszen a győztes Fiorente egy éve még angol tréningben állt.

2013-11-05-09
A befutó: a legjobb aussie nyer, a következő legjobb csak hatodik

2013-11-05-10
Balra a nyerő, a tavalyi második Fiorente,
jobbra a tavalyelőtt és a Dubai World Cup-on is második Red Cadeaux

2013-11-05-11
V mint victory / V mint Victoria (Damien Oliver)

2013-11-05-12
A győzelmi emelvény felé

2013-11-05-13
Előbb a mezőny zárta körbe, utóbb a fotósok

2013-11-05-14
A serleg? Csak ekkora. No de a dicsőség...

A versenyt közvetítő televíziók több kameraállásból is választhattak, így mi is kétféle videón tudjuk megmutatni azt: