A legegyszerűbb a western-pleasure kategória. A lovat az alapján bírálják el, hogy mekkora örömet okoz neki a lovaglás. Minden jármódban mindkét kézen kell dolgoznia, úgy, hogy a lovas egy kézben tartja a szárat, és minimális kontaktus van kettőjük között. Azt bírálják, hogy milyen simák a jármódjai és az átmenetei, mennyire nyugodt és fogékony a lovas utasításaira.

A trail kategória a lovaknak azt a képességét teszi próbára, hogy hogyan tudnak nyugodtan megbírkózni azokkal a veszélyekkel, amelyekkel a nyomkövető lovaglás során összetalálkozhatnak. Egy sor feladat van, amit végre kell hajtani a lovasnak és a lónak a ringben, mint példul a kapu nyitása és zárása, visszatolatás egy akadályon keresztül vagy körülötte, és néhány fatörzs átugratása. Lehet, hogy vinnünk kell valamilyen tárgyat, és lehet, hogy lovunknak engednie kell, hogy megbéklyózák (felmálházva) egymagában.

A western-lovaglás kategória azokat a feladatokat utánozza, melyeket egy farmon élő lónak kell végrehajtania. A lónak jó lépést, ügetést és vágtát kell bemutatnia, és általában változatos feladatokkal, akadályokkal kell megbirkóznia, amelyek hasonlítanak a nyomonkövető kategóriában lévőkre.

A reining kategória a leghaladóbb western-lovagló technikákat igényli. A ló száguldás közben a változatos western-mozgások valamelyikét mutatja be - fordulatokat, körözéseket, forgásokat, ugrásváltásokat, hátralépést vagy csúsztató megállást,. Mindegyik mozgást vágtából végeztetik - lassú, sima kenterben.

Marhaterelő kategóriák

Ezek sokkal szélesebb körű gyaskorlást, edzést és adottságokat kívánhnak, mint a bemutató western kategóriák.

A kiválasztó ló (cutting) kategóriában a lovas jelzi a bírónak, hogy melyik borjút fogja elkülöníteni a csordától. A borjút "ki kell vágni" a csordából, és át kell hajtani az arénába. Ezután a lovas bő szárat enged, és a feladatot a lóra bízza, akinek meg kell akadályoznia, hogy a borjú csatlakozzon a csordához. A kiválasztó lónak gyorsnak, atlétikusnak, bátornak és okosnak kell lennie. A tehetséget, hogy túljárjon a borjú eszén, "marhaösztönnek" hívják, és úgy gondolják, hogy nagy részben inkább örökölt tulajdonság, mint szerzett képesség.

 

A munka-tehenészló kategóriát két részben bírálják el; először a ló a szártechnikára mutat be mintát, amely demonstrálja a változatos western mozgásokat; őriznie, mozgatnia és irányítania kell a tehenet az arénában, többször kell vele kanyarodnia, és végig kell hajtania egy akadálypályán.

A hordóverseny gyors, tomboló, a lovasjátékok legnépszerűbbikéből, a "szlalomverseny"-ből kifejlődött küzdelem. A ló és a lovas a hordók között versenyeznek, melyeket megérinthetnek de nem dönthetnek fel.

Más versenyek, mint az ökörbirkózás és a borjúlasszózás, bemutatják és vizsgálják a megkövetelt szakértelmet, a munka-tehenészló és lovasa segítségével.