Patrice Delaveau rendkívül sikeres hétvégét zárt: Lacrimoso HDC (Landjunge x Cascavelle) nyergében megnyerte a Longines FEI Világkupa sorozat lipcsei fordulóját. A franciák joggal lehettek büszkék a versenyszám eredményére, hiszen a szintén közülük való Roger Yves Bost és Castle Forbes Myrtille Paulois (Dollar du Murier x Grand Veneur) szintén a dobogón, méghozzá annak második fokán végzett. A bronzérmes hazai lovas, Lars Nieberg pedig nagyszerű teljesítményt nyújtva Leonie W-vel (Larenco x Grandeur) adott okot a németeknek az ünneplésre.

Lacrimoso HDC ismét bizonyított saját maga és Delaveau számára is – a győzelmet győzelemre halmozó ló újabb értékes karórát szerzett lovasának. „Az elmúlt évben hét darab Longines karórát nyertem, úgyhogy már szép gyűjteményem van belőlük” – viccelődött Patrice a sajtótájékoztatón.

Patrice Delaveau és Lacrimoso HDC
Patrice Delaveau és Lacrimoso HDC

A versenyszám negyven indulója közül az első fordulón tizenegyen jutottak tovább hibátlanul – tökéletes összevetői létszámot alakítva. A tizenhárom akadályból álló, lovat és lovast is megpróbáló pályát Frank Rothenberger pályaépítő tervezte. Az alappálya utolsó vonala, amely kísértetiesen hasonlított Rothenberger augusztusi, az Európa Bajnokságon épített pályájának utolsó vonalára, kifejezetten nehézre sikerült, és több lovasnak is komoly fejfájást okozott. De nem csak ez; az oxerek magasak és szélesek is voltak. „Nem volt túlságosan nehéz, de a verseny színvonalához mérten korrekt pálya volt – és végül szép eredmény született, tizenegy lovas került be az összevetésbe” – kommentálta végül Lars Nieberg.

Lars Nieberg és Leonie W
Lars Nieberg és Leonie W

Az összevetésben először két hazai lovas kezdett, elsőként Lars Nieberg, majd Markus Renzel Cassydy-vel (Corrado x Alcatraz). A Leonie W-vel rendkívül rövid és gyors fordulókat lovagoló Nieberg 42.58 másodperc alatt teljesítette a pályát, ezzel nagy nyomást gyakorolva az őt követő Renzelre, aki nem is tudta megelőzni őt a maga 43.15 másodpercével, így rögtön vezető pozícióba került. A következő három páros – Carsten-Otto Nagel és Holiday by Solitur (Contendro x Cascavelle), Billy Twomey és Tinka’s Serenade (Tinka’s Boy x African Drum), illetve Daniel Neilson és Coco Bongo (Caretino x Calido) – azonban mind hibázott, közülük is Billy volt a legkevésbé szerencsés, mivel egy nagyon jó lovaglást mutatott be veterán kancájával, az utolsó oxert viszont leütötték.

Ekkor eljött az idő a jelenlegi Európa-bajnok, Roger-Yves Bost számára. Bosty mindig félelmetesen gyors, ez most sem volt másképp. A fantasztikus fordulatokat vevő francia lovas 40.78 másodperc alatt száguldott végig az összevetés ugrásain, így ezzel át is vette az első helyet a német Lars Niebergtől. Őt követte Denis Lynch, akinek lova Abbervail van het Dingeshof (Nonstop x Jus de Pomme ) a négyes számú meredekre történő szűk forduló után megállt. A szerencse nem állt a Quintero Ask (Quantum x Chamonix) nyergében érkező Rolf-Göran Bengtsson oldalára sem, a páros a második ugrást leütötte.

Roger-Yves Bost és Castle Forbes Myrtille Paulois
Roger-Yves Bost és Castle Forbes Myrtille Paulois

A következőként pályára lovagló lovas, Patrice csuklóján nem kétség, hogy nagyon pontosan működött a már meglevő Longines karórája, hiszen idejét olyan precízen kiszámolta, hogy éppen csak, de 0.65 másodperccel megelőzte honfitársát, a szélsebes Bostyt – pedig úgy nézett ki, hogy az ő idején már nem lehet rövidíteni, de megcsinálta! Utána következett a pénteki győztes páros, Kevin Staut és Silvana HDC (Corland x Widor), de miután az utolsó előtti meredeknek túlságosan aláértek, és leütötték, csak a hatodik helyen végeztek. Utolsóként érkezett pályára az összevetés egyetlen női lovasa, Katharina Offel, aki a Világkupán először debütáló Lacontino (Landgold x Continue) nyergében egy stílusos hibátlan lovaglással az ötödik helyet szerezte meg.

Így tehát Lipcsében Franciaország újabb győzelemmel büszkélkedhetett, Patrice Delaveau pedig egy újabb Longines karórával lett gazdagabb.

Nézd meg Patrice Delaveau és Roger-Yves Bost rendkívül szoros küzdelmét az összevetésben:

Eredmény >>

        Alappálya
hibapont
Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Patrice Delaveau Lacrimoso HDC Franciaország 0 0 40.13 37 750
2. Roger-Yves Bost Castle Forbes
Myrtille Paulois
Franciaország 0 0 40.78 30 200
3. Lars Nieberg Leonie W Németország 0 0 42.58 22 650
4. Markus Renzel Cassydy Németország 0 0 43.15 15 100
5. Katharina Offel Lacontino Ukrajna 0 0 46.42 10 570
6. Kevin Staut Silvana HDC Franciaország 0 4 41.22 8 305 €

Forrás: www.worldofshowjumping.com
Fotók: Jenny Abrahamsson