A versenyszám győztese, a kilenc éves Toulagoval (Toulon x Carthago) pályára érkező Pius Schwizer volt az egyik a közül a három lovas közül, akik az összevetést is hibátlanul teljesíteni tudták. A másik két lovas a végül második helyet elért brit Joe Clee a tehetséges Diablesse de Muze-zel (Baloubet du Rouet x Nabab de Reve) és a harmadik helyet megszerzett Christian Ahlmann volt Aragon Z (Askari x Kolibri) nyergében.

A tizenhárom akadályból álló, hármasugrással és hatalmas oxerekkel tarkított, Gerard Lachat és Rolf Ludi által épített alappályán kilenc lovas jutott túl hibátlan eredménnyel. A legtöbb lovas a hármasugrásban hibázott, ez jelente a legnagyobb kihívást.

Az összevetés első indulója a három hazai, egyben győzelemre hajazó lovasok egyike, Paul Estermann volt Castlefield Eclipse-szel (Obos Quality), de sajnos egyet ütöttek. Szintén így járt az őt követő dél-afrikai Oliver Lazarus is Pour le Poussage (Polytraum x Ladalco) nevű heréltjével, de mivel nagyon gyorsak voltak, 4 hibaponttal is a negyedik helyen végeztek.

Következő indulóként a brit Joe Clee megragadta az alkalmat, és egy rendkívül gyors, 34.79 másodperces hibátlan lovaglással át is vette a vezetést, és úgy tűnt, hogy a Belgiumban élő lovast lehetetlen megverni. Következett a svájci Jane Richard Philips, de pechére az utolsó előtti ugrást leütötte, így az ötödik hely jutott neki. Az őt követő Christian Ahlmann egy kissé biztonságosabb verziót választott, és egy szép hibátlant lovagolt. Bár lassabb volt Clee-nél, 35.56 másodperces hibátlan eredményével a harmadik hely lett az övé. Az előző hétvége győztes párosa, Patrice Delaveau és Lacrimoso HDC most kettőt ütött – így Clee esélyei egyre csak nőttek.

Christian Ahlmann - Aragon Z
Christian Ahlmann és Aragon Z

Utolsó előtti előtti indulóként érkezett az arénába Pius Schwizer és Toulago, akik fergeteges teljesítményt nyújtva, 34.65 másodperccel hibátlanul végeztek – megszerezve ezzel a vezető pozíciót. Amikor az őt követő Marcis Ehning az első, majd az utolsóként induló Kevin Staut a harmadik ugrást leütötték, a svájci közönség óriási üdvrivalgásban tört ki a zürichi nézőtéren.

„Nagyon boldog vagyok, és bíztam is benne, hogy ez lesz a vége!” – mondta Pius a győzelme után. „Toulagot 6 évesen vettük a P.S.I. Árverésen. Karin Haber, a ló tulajdonosa lovagolta őt egy darabig, majd megláttam benne a lehetőséget. Elsőként a tavalyi sankt galleni CSIO-n próbáltam ki egy szombati napon, és óriási sikert aratott. Majd Humlikonban a Nagydíjon második helyezést értünk el, és a Global Champions Tour sorozat két fordulójában, Valkenswaardban és Lausanne-ban is tízedikek lettünk. Az 2013-as évünk tehát nagyon jól sikerül!” – nyilatkozta az 51 éves svájci díjugrató.

Joe Clee - Diablesse de Muze
Joe Clee és Diablesse de Muze

A második helyezett Clee is elégedett volt a teljesítményével. A 31 éves yorkshire-i férfi tíz évvel ezelőtt Belgiumba költözött, ahol aztán találkozott a holland feleségével. „Dél-Angliában dolgoztam, Nagydíjakon lovagoltam, de tíz évvel ezelőtt Belgiumba költöztem, hogy jobb esélyekkel vágjak neki az élsportnak, hisz ez otthon egyáltalán nem volt könnyű” – magyarázta. „Nem könnyű Európában sem, de nagyon szerencsés vagyok, hogy Ludwig és Jasmin Criel támogatását élvezhetem most, és az elmúlt hat évben” – tette hozzá.

Nézd meg Pius Schwizer szenzációs összevetését:

Eredmény >>

        Alappálya
hibapont
Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Pius Schwizer Toulago Svájc 0 0 34,65 Mercedes-Benz
2. Joe Clee Diablesse de Muze Nagy-Britannia 0 0 34,79 45 000 CHF
3. Christian Ahlmann Aragon Z
Németország 0 0 35,56 25 000 CHF
4. Oliver Lazarus Pour Le Poussage Dél-Afrikai
Köztársaság
0 4 34,47 15 000 CHF
5. Jane Richard
Philips
Pablo de Virton Svájc 0 4 35,34 12 000 CHF
6. Kevin Staut Estoy Aqui
de Muze HDC
Franciaország 0 4 35,87 10 000 CHF

Pius Schwizer - Toulago
Pius Schwizer és Toulago

Forrás: www.worldofshowjumping.com
Fotók: FEI / Valeria Streun