A sztárlovas Brash és világhírű pej heréltje három pályát teljesített hibátlanul rendkívül nagy nyomás alatt. Az ünnepélyes díjátadó után a fiatal lovas így nyilatkozott: „életem legjobb napja volt!”.

Brash drámai összesített és Nagydíj győzelmének köszönhetően egy este alatt 443.000 euróval lett gazdagabb, ráadásul ugyanezen a napon Katarban ünnepelte a születésnapját is. Ezzel együtt Scott történelmet írt: ő lett a rangos versenysorozat eddigi legfiatalabb győztese.

Scott Brash - Hello Sanctos
Scott Brash - Hello Sanctos

A versenysorozat utolsó fordulójában igazi küzdelem folyt az első helyezését. A német Christian Ahlmann, aki most nem Taloubet Z nevű ménjével érkezett, 1 hibapont időbüntetéssel a második helyen végzett, az amerikai Laura Krautnak pedig, aki sokáig vezette a szezonban a ranglistát, 4 hibaponttal a harmadik hely jutott.

Azt, hogy Scott Brash az abszolút bajnok, már jóval a Nagydíj vége előtt bejelentették, azonban még egy kicsit félre kellett tennie az ünneplést, hogy koncentrálni tudjon az izgalmas összevetésre, melyben igen tapasztalt német lovasok, Ludger Beerbaum és Marcus Ehning is részt vettek. Beerbaum Chiara nevű szürke kancájával indult, és szintén három hibátlan pályát, ezen belül is egy 43.83 másodperces összevetést lovagolt. Marcus Ehning viszont sajnos az összevetésben hibázott. Scott Brash így a 43.17 másodperces idejével egyértelműen a vezető pozícióba lovagolt.

Marcus Ehning - Plot Blue
Marcus Ehning - Plot Blue

Az izgalmakkal teli díjugrató eseményt a világ egyik legkáprázatosabb lovas rendezvény helyszínén, az Al Shaqabban tartották, mely része a katari állami befektetési alapnak. A rendezvény idejére három napig Katar a lovas világ középpontjává vált, Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani pedig a Nagydíj második fordulójának legjobb lovaglásával a hazai közönséget is megörvendeztette. A katari királyi család tagjai, nemzetközi kapcsolatokat ápoló diplomaták és a világ számtalan pontjáról érkező látogató csodálhatta meg a lovak számára épült csúcstechnológiás létesítményt.

A földgolyót körbejáró 12 forduló után a döntő estéje szintén varázslatos élmény nyújtott e különleges kaliberű sport rajongóinak. A világ legjobb lovasai mérhették össze tudásukat, nem kevés meglepetést okozva már az első fordulóban. Egy ilyen elképesztő szezon után – amikor minden egyes Nagydíjat különböző lovas nyert meg – a díjugrató sport új magasságokba emelkedett. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok csatáztak egymással, a tét pedig nagyobb volt, mint valaha: eljött a nap, amikor koronázásra kerül a 2013-as Longines Global Champions Tour királya.

Az olasz pályaépítő, Uliano Vezzani egy olyan magas és nehéz, ráadásul kihívásokkal első fordulót épített, mely során a lovasoknak komoly döntéseket kellett hozniuk annak érdekében, hogy hibátlanul teljesítsenek. Szinte minden ugrásnál kihasználta a maximális magasságot, főleg a pálya felénél levő Longines hármasugrás tekintetében.

Az ír Mark McAuley volt az első lovas, aki a pályára lovagolt, de rögtön 4 hibaponttal távozott. Az első lovas, aki hibátlanul végig tudott rajta menni, az a másodikként induló brazil Marlon Modolo Zanotelli volt. A következő tíz lovas – köztük Denis Lynch és All Star 5, Jane Richard Philips és Pablo de Virton, Gerco Schröder és London, Ludger Beerbaum és Chiara, Christian Ahlmann és Aragon Z – Marlon példáját követve szintén hibátlanul lovagolt. Meglepő módon az első fordulóban Laura Krauf – aki sokáig vezette a ranglistát – hibázott olimpiai lovának, Cedricnek nyergében. Ez a 4 hibapont számára már azt jelentette, hogy nem vehet részt a második fordulóban. Ahogy Luciana Diniz és Lennox, úgy Edwina Tops-Alexander és Ego van Orti is megdöbbentő módon 16 hibaponttal végeztek.

Ludger Beerbaum - Chiara 222
Ludger Beerbaum - Chiara 222

Az első fordulóhoz hasonlóan a második forduló hasonlóan, ám még szűkebb alapidővel szintén nehézre sikerült. Ezt bizonyítja az is, hogy olyan nagyszerű párosok, mint Gerco Schröder és London, Jane Richard Philips és Pablo de Virton, illetve Maikel van der Vleuten és VDL Groep Verdi egy verőhibával mentek. A második fordulót verőhiba nélkül teljesítők közül Christian Ahlmann és a belga Constant van Paesschen időbüntetést kapott, így a második fordulóba bejutó 18 lovas közül hárman jutottak tovább az összevetésbe: Marcus Ehning, Ludger Beerbaum és Scott Brash.

Mielőtt az összevetés elkezdődhetett volna, összesítették a részpontszámokat, megérkezett a hír, hogy a 2013-as Longines Global Champions Tour szezon győztese már biztosan a brit Scott Brash, egy 28 éves fiatalember, aki ezzel az eredményével történelmet írt, hiszen ő lett minden idők legfiatalabb lovasa, aki valaha Global Champions Tour szezont nyert. Scott láthatóan örült az eredménynek, boldogan fogadta a gratulációkat, ám ekkor elhatározta, hogy ez még nem minden, és tökéletes munkát végez.

Az összevetésben Ludger Beerbaum és Chiara 43.83 másodperc alatt egy megbízható és gyors pályát lovagolt, melyben végén Beerbaum még a kivetítőre is felnézett, hogy vajon elég gyors volt-e.

A második összevető, Marcus Ehning egyet hibázott, majd utolsóként érkezett pályára a fiatal Brash Hello Sanctos nyergében, aki még kevesebb, mint 1 másodpercet javítani tudott Ludger Beerbaum idején, ezzel megnyerve a dohai fordulót. A lovas boldogan, kobakját a magasba emelve vágtázott körbe és integetett az éljenző tömegnek, majd abban a teljes nyugalomban hagyta el az arénát, hogy most nem csupán ő bizonyult a legjobbnak, hanem sikerült legyőznie a díjugrató sport két legnagyobb „bálványát”, Marcus Ehninget és Ludger Beerbaumot.

Eredmény >>

        A pálya B pálya Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Scott Brash Hello Sanctos
Nagy-Britannia 0 0 0 43.17 148 500 €
2. Ludger Beerbaum Chiara 222
Németország 0 0 0 43.83 90 000 €
3. Marcus Ehning Plot Blue
Németország 0 0 4 47.81 67 500 €
4. Christian Ahlmann Aragon Z
Németország 0 1 - - 45 000 €
5. Constant
van Paesschen
Citizenguard Toscan
de Sainte Hermelle
Belgium 0 1 - - 27 000 €
6. Gerco Schröder London Hollandia 0 4 - - 13 500 €

Global Champions Tour 2013 összesített eredmény >>

      Pontszám Pénzdíj
1. Scott Brash Nagy-Britannia 203.00 249 500 €
2. Christian Ahlmann Németország 194.00 190 000 €
3. Laura Kraut USA 187.00 123 500 €
4. Doda de Miranda Brazília 185.00 76 000 €
5. Edwina Tops-Alexander Ausztrália 181.00 47 500 €
6. Ludger Beerbaum Németország 180.00 33 250 €

Scott Brash, a bajnok
Scott Brash, a bajnok

Forrás: www.globalchampionstour.com