A brit olimpiai és Európa-bajnok Charlotte Dujardin az új világcsúcstartó a Nagydíj Kűrben, aki felülmúlhatatlan partnerével, Valegroval ismét nagyot alkotott: a Reem Acra FEI Díjlovagló Világkupa sorozat londoni fordulóján az Olympia Horse Show keretein belül 93.975%-os eredményével felállította a díjlovagló Nagy Kűr legújabb világrekordját. Az eddigi csúcstartók eredményüket szintén az Olympián, de még 2009-ben állították fel. Edward Gal és gyönyörű fekete mén, Totilas 92.3%-kal vezettek, de a brit díjlovasnő most őket is legyőzte.

Charlotte és társa, Valegro, a részben Carl Hester tulajdonában levő, és régóta Roly Luard támogatását élvező pej herélt jelenleg a három nagydíjas díjlovagló versenyszám csúcstartója a világon. „Egyszerűen nem tudom elhinni, hihetetlenül boldog vagyok” – mondta Charlotte, akinek „Great Escape” című zenés kűrjét most Londonban láthatta utoljára a közönség ilyen szintű versenyen. „Nagyon vártam ezt a versenyt, és kíváncsi voltam arra, hogy vajon eddigi saját rekordjaimat meg tudom-e dönteni erre a zenére. Elképesztő ez az út, amit bejártunk Valegroval, sokkal többet elértem vele annál, mint amiről valaha is álmodtam” – nyilatkozta.

Charlotte Dujardin és Valegro
Charlotte Dujardin - Valegro

Mind az öt versenybíró egyénileg adott pontszáma is felülmúlta a korábbi rekordot, a francia bíró, Isabelle Judet pedig megadta nekik a bámulatos 96.625%-ot. Nyolcezer fős tömeg izgult a párosért, és mindannyian tűkön ültek mindaddig, amíg a kijelző táblán fel nem villant az ámulatba ejtő végeredmény, amikor is hatalmas tapsvihar fogadta az új világcsúcs felállítóit.

„A mai napon olyan sokszor adtam 10 pontot, hogy már nem is tudtam követni. Ez pedig a versenyen megjelent lovak és lovasok minőségi teljesítményét tükrözi. A díjlovaglás az, amit ma itt láthattunk” – jelentette ki Andrew Gardner, a zsűri elnöke.

A brit páros nem csak a világrekorderséget vette el a holland Edward Gal elől, hanem a versenyszámban is második helyre taszította őt. Edward és az elegáns, 12 éves Glock’s Undercover, akinek piaffja és passage-ja is elbűvölte a közönséget, elnézően viselte a vereséget. „Tudtam, hogy egy napon ennek úgyis be kell következnie. Ez még jobban ösztönöz arra, hogy többet készüljek az elkövetkező megmérettetésekre” – mondta.

Edward Gal - Glock’s Undercover
Edward Gal - Glock’s Undercover

A Nagydíj Kűr harmadik helyezettje a fiatal holland versenyző, Danielle Heijkoop lett, aki most először látogatott el Londonba 14 éves Gribaldi apaságú heréltjével, Kingsley Siroval, akivel egy nagyon erőteljes, lendületes passaget és emelkedett piaffot mutatott be.

A brit páros, Michael Eilberg és Half Moon Delphi utolsó indulóként, ráadásul az új világrekordert követően nagy kihívással nézett szembe, hogy nyomdokaiba lépjen, de a latinos ritmus és természetesen az óriási rutin a negyedik helyre segítette lovat és lovasát.

A szintén első bálozó, Olympián első alkalommal részt vevő Lara Griffith szintén emlékezetes estét zárhatott, hiszen Andretti H nyergében – akit korábban Laura Tomlinson (leánykori nevén Laura Bechtolsheimer) lovagolt – kilencedik helyezést ért el.

Laura Bechtolsheimer, azaz ma már Mrs. Tomlinson az Olympia Horse Show keretében szintén reflektorfénybe került, de ezúttal azért, mert lova, Mistral Hojris végleg és hivatalosan is nyugdíjba vonult. „Szomorú vagyok, hogy Alf és az én útjaim a versenyzés terén elválnak, de örülök annak, hogy ilyen jó állapotban és egészségben hagyja el a díjlovagló sportot” – mondta Laura, aki tíz bajnoki érmet szerzett a 18 éves sárga herélttel.

Eredmény >>

        Pontszám Pénzdíj
1. Charlotte Dujardin Valegro Nagy-Britannia 93,975% 11 000 €
2. Edward Gal Glock's Undercover Hollandia 87,425% 8 000 €
3. Danielle Heijkoop Kingsley Siro Hollandia 80,625% 6 000 €
4. Michael Eilberg Half Moon Delphi Nagy-Britannia 78,700% 4 500 €
5. Hans Peter Minderhoud Glock's Romanov Hollandia 77,675% 2 500 €
6. Nathalie Sayn-Wittgenstein Digby Dánia 76,900% 2 000 €

Charlotte Dujardin és Valegro

Forrás: www.olympiahorseshow.com