A ceremóniamester, Jonathan Edwards olimpiai bajnok hármasugró és jelenlegi világcsúcstartó méltatta teljesítményüket a FEI Díjátadó Gála több mint 300 résztvevője előtt, beleértve a 132 FEI tagország képviselőit, a világ lovassport szervezeteinek vezetőit, újságírókat, VIP vendégeket, a győztesek barátait és a FEI munkatársait.

 

A 2013-as FEI Díjak győztesei:

Longines Feltörekvő Csillag Díj: Reed Kessler (USA)
Reem Acra Legjobb Sportoló Díj: Charlotte Dujardin (Nagy-Britannia)
Legjobb Lóápoló Díj: Carmen Thiemann (Németország)
Fejlődés Díja: National Army Riding School "Grito de Asencio" (Uruguay)
Esélyegyenlőség Díja: Joann Formosa (Ausztrália)

Mielőtt a győzteseket bejelentették és a színpadra hívták volna, HRH Princess Haya, a FEI elnöke elismerte a paralimpikon Joann Formosanak, a kétszeres díjlovagló olimpiai bajnok Charlotte Dujardinnak és a 2012-es londoni olimpia legfiatalabb résztvevőjének, Reed Kesslernek a munkáját, a kifinomultságot, az eleganciát és szépséget, amelyet ők nyújtanak a lovassport közönsége számára, amellyel folyamatosan inspirálják a jövő lovas generációját. Méltányolta a legjobb lóápolónak szóló díj győztesének tevékenységét, aki igazi hiteles alakja szakmájának, ezáltal motiválva társait. Megbecsülően nyilatkozott az uruguayi National Army Riding School (Nemzeti Katonai Lovasiskola) küldetéseiről, rendkívül széleskörű ténykedéséről és a példás erőfeszítésekről, amelyet a fejlődő lovassportért tesznek.

Juan-Carlos Capelli a Longines alelnöke és nemzetközi vezető marketingese üdvözölte a 2013-as, Longines által támogatott FEI Díjátadó Gála vendégeit, és átadott egy karórát a Longines Feltörekvő Csillag Díj győztesének, Reed Kesslernek. „A Longines-t végtelen örömmel tölti el a Feltörekvő Csillag Díj lehetősége, és az, hogy megjutalmazhat egy 14 és 21 éves kor közötti személyt, aki bizonyította tehetségét és elkötelezettségét a sport iránt. Nagyon fontosnak tartjuk a fiatalok támogatását, jelen vagyunk több sportágban is, éppen ezért a Longines Feltörekvő Csillag Díj kitűnő választás volt számunkra. Tudjuk, hogy a fiatalok jelentik a sport jövőjét, emiatt szeretnénk támogatni őket útjukon, hogy folytassák megkezdett munkájukat” – nyilatkozta Mr. Capelli.

A győztesekről:

Longines Feltörekvő Csillag Díj: Reed Kessler (USA)

A 2012-es és a 2013-as év minden bizonnyal örökre emlékezetes marad Reed Kessler számára, aki már az első évben, amikor 2012-ben beléphetett a felnőtt díjugrató versenyzők körébe, osztozhatott az Amerikai Lovas Szövetség Nemzeti Díjugratója címen a legendás Margie Engle olimpikonnal. Néhány hónappal később, nem sokkal a 18. születésnapja után Reed elindult Londonba, hogy részt vegyen az ötkarikás játékokon az olimpia legfiatalabb lovasaként.
2013 elején kiemelkedő eredményeket ért el a 12 héten át tartó wellingtoni FTI Consulting Téli Lovas Fesztivál keretein belül megrendezett díjugrató versenyszámokban, ahol a Furusiyya FEI Nemzetek Díja amerikai fordulóján dupla hibátlant lovagolt Cylana nyergében, ezzel hozzájárulva az amerikai csapat győzelméhez. Részt vett a FEI Világkupa svédországi döntőjén Göteborgban, ahol 10. helyezést ért el. Majd a kanadai Spruce Meadowsban megrendezett Nemzetek Díja fordulón szintén az amerikai csapat tagjaként lépett pályára, és ugyanitt szerezte meg élete eddigi legnagyobb győzelmét, amikor megnyerte az ATCO Power II. Erzsébet Királyné Kupát és a vele járó 200,000 dollárt.

reed kessler

Reem Acra Legjobb Sportoló Díj: Charlotte Dujardin (Nagy-Britannia)

Charlotte Dujardin 2012-es londoni egyéni díjlovagló győzelmére mindenki emlékszik, a brit lovas hölgy lovaglásának tökéletessége miatt, amellyel erősen hozzájárult Nagy-Britannia csapatának olimpiai győzelméhez.
Charlotte 2003-tól kezdve a nagydíjas lovas, díjlovagló edző és bíró, Judy Harvey mellett dolgozott, majd 2007-ben díjlovagló órákat vett későbbi mentorától és olimpiai csapattársától, aki munkalehetőséget is ajánlott neki saját istállójában. Ezután csatlakozott a holland melegvérű herélt, Valegro tulajdonosához, Roly Luardhoz, majd a lónak társtulajdonosa lett. Charlotte és Valegro első Nagydíját 2011-ben lovagolta, majd ugyanebben az évben a brit csapattal FEI Díjlovagló Európa Bajnokság dobogójának tetejére állhatott.
2013 augusztusában a herningi Blue Hors FEI Díjlovagló Európa Bajnokságon Dániában a csapattal bronz, egyéniben pedig aranyérmet szerzett Nagydíj Kűr és Nagydíj Speciál versenyszámokban. Majd ugyanebben a hónapban a FEI Díjlovagló Világranglista első helyére lépett, ahol a helyét már hetedik alkalommal tudta megtartani.
A díj átvételéhez Charlotte Dujardin a nemzetközi divattervező, Reem Acra, a FEI Díjlovagló Világkupa sorozat és döntő névadó szponzorának egyedi tervezésű ruháját viselte.

charlotte dujardin

Legjobb Lóápoló Díj: Carmen Thiemann (Németország)

Carmen Thiemann felelős az olimpiai lovastusa bajnoknő, Ingrid Klimke istállójának teljeskörű irányításáért, ő az „istálló lelke”. Ingrid úgy gondolja, hogy Carmen szakértelme teszi lehetővé számára azt, hogy saját munkájára és lovaira koncentrálhasson.
Carmen számára 12 évesen az jelentette a nyaralást, hogy a környékükön levő istálló póniját gondozhatta. 17 évesen otthagyta az iskolát, hogy Dr. Reiner Klimkenek - hatszoros arany és kétszeres brozérmes díjlovagló olimpiai bajnok - dolgozhasson. A nála töltött 8 éve alatt többször dolgozott Dr. Reiner Klimke lányával, Ingriddel, aki 1990-ben otthagyta édesapja istállóját, és magával vitte Carment. 23 évvel, 4 olimpiával és számtalan versennyel később Carmen a lojalitásának és szaktudásának köszönhetően több száz jelöléssel elnyerte a FEI legjobb lóápolójának járó díját, elismerve ezzel nyugalmát, kedvességét, megbízhatóságát, kiváló szervezőkészségét és pozitív hozzáállását.

carmen thiemann

Fejlődés Díja: National Army Riding School “Grito de Asencio” (Uruguay)

A Nemzeti Katonai Lovasiskola 1948-ban alapult Uruguayban annak érdekében, hogy javítsa a lovas hadsereg felkészültségét, azonban tevékenységi köre azonnal bővülésnek indult. A lovasiskola több mint 20 hazai és nemzetközi díjugrató, díjlovagló, paradíjlovagló, lovastusa és lovastorna versenyt rendez évente évente, valamint foglalkozik a fogyatékkal élők sportolásával. A megfelelő lótartás és a lovastorna fontos szerepet játszik a hátrányos helyzetű tinédzserek és családjaik szociális integrálódásában, ezért a lovasiskola együttműködik különböző civil szervezetekkel, intézményekkel és ifjúsági központokkal.
A Nemzeti Katonai Lovasiskola az egyetlen intézmény, ahol az országban lovasoktatói bizonyítvány szerezhető, tanfolyamokat szerveznek, amelyeken több mint 150 diák vett részt. Mások részt vehetnek szemináriumokon és szervezett fejlesztő képzéseken, amelyet az Uruguayi Lovas Szövetség Nemzeti Oktató Programja a FEI-vel együttműködésben szervez.
A lovasiskola közreműködik a Nemzeti Fejlesztő és Rehabilitációs Központ munkájában, ingyenes lehetőséget biztosít a pszichológiai, kognitív és testi fogyatékossággal rendelkező diákok kikapcsolódására.

National Army Riding School Grito de Asencio

Esélyegyenlőség Díja: Joann Formosa (Ausztrália)

Joann Formosa díjlovaglásban és díjugratásban kezdte lovas versenyzői pályafutását 1980-ban Ausztráliában. Sajnos a sors 1987-ben kegyetlen volt vele, beszorult egy kapufélfa és egy ló közé, a baleset során pedig súlyosan károsodott a központi idegrendszere.
Először bár vonakodva, de Joann ellátogatott a Lovasterápia Szövetség központjába, ahol szenvedélye és eltökéltsége újból lángra lobbant, ám 2000-ben újabb balesetet szenvedett, melynek következtében lába csak korlátozott mozgásra lett képes. Minden lehetetlen körülmény ellenére 2006-ban a FEI Lovas Világjátékokon az ausztrál csapat tagjaként debütálhatott, majd 2009-ben a fogyatékkal élők válogatottjához csatlakozhatott. Joann 2011-ben vásárolta meg Worldwide PB nevű ménjét, akivel meg is kezdte az edzéseit. Ugyanebben az évben első helyen végzett Grade 1B kategóriában a Nemzeti Bajnokságon, és háromszoros győztes lett az Óceánia Bajnokságon. Joann 2012-ben megszerezte mindenkor álmodott aranyérmét a londoni Paralimpián, és ezzel 2012-ben elnyerte az Ausztrália Legeredményesebb Nemzetközi Lovasa Díjat egyaránt.

joann formosa

A FEI Díjak 2013-as győztesei HRH Princess Haya társaságában balról jobbra: Carmen Thiemann, Reed Kessler, Joann Formosa, HRH Princess Haya, Charlotte Dujardin és Colonel Antonio Fernando Nuñez a National Army Riding School "Grito de Asencio" képviseletében.

Carmen Thiemann, Reed Kessler, Joann Formosa, HRH Princess Haya, Charlotte Dujardin és Colonel Antonio Fernando Nuñez a National Army Riding School "Grito de Asencio" képviseletében

Forrás: FEI.org