Egy varázslatos összevetés során a német Marcus Ehning és a csodálatos Cornado NRW (Cornet Obolensky x Acobat) megmutatták, hogy most ők vannak a teljes mezőnyből a legjobb formában, és letaszították a dobogó felső fokáról a közönség kedvenc Roger Yves Bostot és Castle Forbes Myrtille Pauloist (Dollar du Murier x Grand Veneur), bár olyannyira ünnepelte őt a francia közönség, mintha győzött volna. Harmadik helyen végül a zürichi Világkupa forduló nyertese, Pius Schwizer végzett, aki ezzel ismételten bebizonyította, hogy a fiatal Toulago (Toulon x Carthago) egy szupersztár, és nem csak egy feltörekvő tehetség.

Az első forduló után nem kevesebb mint tizenhárom lovas lovagolt hibátlanul a harminchét indulóból Uliano Vezzani tizenhárom akadályból álló pályáján. A díjugratók változó helyeken hibáztak, legtöbbjüknek azonban mégis a hatos számú hármasugrás A-B-C kombinációja és a nyolcas számú oxer jelentett gondot. Egy kis dráma is borzolta a kedélyeket, amikor Steve Guerdat és a visszavonuló Nasa (Cumano x Prince d'Elle) beleszaladtak a kombináció B elemébe, de szerencsére ló és lovasa is épségben, Steve kancája nyergében hagyta el a pályát.

Alappálya:

A mezőny legidősebb lova, a 18 éves Cash (Carthago x Lavall II) Marco Kutscherrel a nyergében nyitotta meg az összevetést, de sajnos kettőt ütöttek a hét akadályból álló pályán – mindkét hibát a hármas kombinációban gyűjtötték be, egészen pontosan az utolsó két elem leverésével. A párosnak – ahogy az utánuk következőknek sem – nem volt könnyű dolga, hiszen az összevetést szűk fordulók tarkították, ráadásul az utolsó Longines oxer előtti hosszú vágtaszakasz a helyzeten még tovább nehezített.

Összevetés:

A zürichben is kiválóan teljesítő brit Joe Clee most is kifogástalan volt, és a nagy ugróképességű, de kissé szeszélyes Diablesse de Muze (Baloubet du Rouet x Nabab de Reve) nyergében egy szép hibátlant lovagolt – második indulóként ezzel át is véve a vezetést Marco Kutschertől. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, mert pályára érkezett Billy Twomey és a rendkívül frissnek tűnő 17 éves Tinka’s Serenade (Tinka’s Boy x African Drum), akik 36.08 másodperces idővel rögtön eléjük kerültek. A következő két lovas, Patrice Delaveau és Luciana Diniz egyet-egyet hibáztak, bár hozzá kell tenni, hogy a nap leggyorsabb lovaglását Patrice mutatta be, a fergeteges 35.43 másodperces idejével.

Következőként Pius Schwizer szállt a ringbe, és végigsöpört rajta 35.83 másodperc alatt, amivel kilenc éves heréltje hátán átvette a vezető pozíciót. Sem Katharina Offel, sem Michael Whitaker nem tudott semmit tenni az ellen, hogy a svájci lovast letaszítsák a trónról – Offel  Lacontinoval (Landgold x Continue) egyet ütött, Whitaker pedig a hibátlan lovaglásával és 37.93 másodperces idejével csak a harmadik helyig jutott Twomey mögött Elie van der Kolmen (President x Darco) nyergében.

Pius Schwizer - Toulago, Bordeaux, FRA
Pius Schwizer - Toulago

Már csak négy lovas volt hátra, amikor Roger-Yves Bost a pályára lovagolt, és annak ellenére, hogy a hazai közönség miatt a jelenlegi Európa bajnokon nagy nyomás volt, feszültség egyáltalán nem látszott rajta, miközben tizennégy éves kancájával végigszáguldott a pályán. Szokásához híven a lehető legjobban lerövidítette a fordulókat, majd olyan sebességgel lovagolt neki az utolsó oxernek, hogy bámulatos idővel, 35.66 másodperc alatt végzett. A közönség szinte megvadult, és Bostynak még akkor is mindenki állva tapsolt, mikor ő már rég a pályán kívül volt. Úgy nézett ki, őt már tényleg lehetetlen legyőzni.

Roger-Yves Bost - Castle Forbes Myrtille Paulois, Bordeaux, FRA
Roger-Yves Bost - Castle Forbes Myrtille Paulois

Az összevetés utolsó három lovasa közül az egyetlen, aki valamit tenni tudott Bosty győzelme ellen, az Marcus Ehning volt, akinek az összevetésben bemutatott lovaglása egyszerűen szavakkal leírhatatlan volt. Az maga volt a csoda, ahogy Marcus akadályról akadályra irányította a gyönyörű Cornadot. Olyan volt, mintha néma csendben a felhők fölött lebegnének. Ahhoz képest, hogy félelmetes precízséggel lovagolt pályája egyáltalán nem nézett ki olyan gyorsnak, a német lovas 0.21 másodperccel megelőzte Bostyt, a francia díjugrató sztárt, és ezzel megszerezte Bordeaux-ban az elsőséget.

Marcus Ehning - Cornado NRW, Bordeaux, FRA
Marcus Ehning - Cornado NRW

Nézd meg Marcus Ehning és Roger-Yves Bost szoros küzdelmét:

Eredmény >>

        Alappálya
hibapont
Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Marcus Ehning Cornado NRW Németország 0 0 35,45 49 830 €
2. Roger-Yves Bost Castle Forbes
Myrtille Paulois
Franciaország 0 0 35,66 30 200
3. Pius Schwizer
Toulago Svájc 0 0 35,83 22 650
4. Billy Twomey Tinka's Serenade Írország
0 0 36,08 15 100
5. Michael Whitaker Elie van de Kolmen Nagy-Britannia 0 0 37,93 9 060
6. Joe Clee Diablesse de Muze Nagy-Britannia 0 0 38,20 6 795 €

Forrás: www.worldofshowjumping.com