Maikel van der Vleuten egy nagyon szoros összevetés után megnyerte a Longines FEI Világkupa sorozat londoni fordulóját a fantasztikus VDL Groep Sapphire B (Mr Blue x Grand Veneur SF) nyergében. Négy lovas – van der Vleuten, Francois Mathy Jr., Daniel Neilson and Penelope Leprevost – olyan fél másodperces időeltérésen belüli küzdelmet vívott egymással, ahol a legjobb idő 37.07 másodperccel Maikel van der Vleutené, a legrosszabb pedig Penelope Leprevost-é lett 37.39 másodperccel. Tizenegy ló és lovas jutott be az összevetésbe, köztük négy brit párossal, így érthető módon tombolt a hazai közönség a minden évben hagyományosan karácsony előtt megrendezésre kerülő Olympián.

A pályaépítő, Bernardo Costa Cabral's hét akadályból, nyolc erőkifejtésből álló összevetése lehetővé tette a lovasok számára, hogy az egész arénát bejárva szűk fordulókat tegyenek a pálya lehető legrövidebb idő alatti teljesítése érdekében.

Az összevetés első indulója Max Kühner volt a csodálatosan szép Clintoppal (Clinton x Calvaro), aki az alappályát nagyon jól abszolválta, de az összevetés utolsó előtti ugrásán hibázott – ez azonban itt már óriási veszteséget jelent. Peter Charles és Murka's Odie de Frevent (Urbain du Monnai x Jalisco B), mint az első hazai páros, egy megállással, így 4 hibaponttal végzett, majd harmadikként Lars Nieberg és Leonie W (Lorenco x Grandeur) következett. A német díjugrató bár lassabb volt a többieknél, hiba nélkül teljesített, amivel akkor át is vette a vezetést, de végül ez csak az ötödik helyre volt elég.

Beat Mändli és lova, Louis (Lord Pezi x Ultraschall) nagy lendülettel vágott neki a megmérettetésnek, de az utolsó előtti akadályt ők is elhibázták. Őket követte Stefan Eder és Chilli van Dijk NRW (Champion du Lyz x Alcatraz), aki a kombinációban egy vágtaugrást kihagyva komoly erőfeszítést tett a győzelem érdekében, azonban a B elemet leütötte, és az utolsó előtti ugrás neki is gondot okozott.

A hazai közönség hatalmas örömujjongásba kezdett, amikor lovasuk, Daniel Neilson és a szép Varo M (Pierrot x Weinfurst) hibátlanul ment, és átvette a vezetést, de ezt a pozíciót sokáig sajnos tartani nem tudta, hiszen jött Francois Mathy Jr és Polinska des Isles (Diamant de Semilly x Valespoir Malabry), akik rögtön elvették tőle egy alig rövidebb idővel.

Daniel Neilson - Varo M
Daniel Neilson - Varo M

Michael Whitaker Viking (Jacomar x Almox Prints) nyergében bámulatos ívet lovagolt az utolsó előtti második ugrásra ráfordulva, azonban, ahogyan sok más lovasnak az összevetésben, az utolsó előtti ugrás neki sem sikerült hibázás nélkül – csakúgy, mint az utána következő Scott Brashnek sem, aki Ursula XII-vel (Ahorn x Papageno) szintén itt hibázott.

Penelope Leprevost és a kilenc éves Nice Stephanie (Cardento x Ralme Z) utolsó előttiként lovagolt a pályára. Egészen a harmadik ugrásig úgy nézett ki, hogy a francia lovas lesz a nyerő, de ahhoz, hogy lovát a négyes számú akadályig rendezni tudja, egy kis időre volt szüksége, így értékes pillanatokat veszített.

Utolsó lovasként a nagyszerű Maikel van der Vleuten érkezett VDL Groep Sapphire B nevű kancájával, aki egy szédületes összevetés után ismét megverte a világ legerősebb mezőnyét a Longines FEI Világkupa sorozat londoni állomásán, az Olympián. Ez volt Maikel harmadik nagy győzelme az utóbbi két hónap alatt, hiszen novemberben megnyerte mind a lyoni Longines Nagydíjat, mind a maastrichti díjugrató Nagydíjat.

Nézd meg Maikel Van der Vleuten és Francois Mathy Jr szoros küzdelmét:

Eredmény >>

        Alappálya
hibapont
Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Maikel Van
der Vleuten
VDL Groep
Sapphire B
Hollandia 0 0 37.07 37 290 €
2. Francois Mathy Jr. Polinska des Isles Belgium 0 0 37.12 22 600 €
3. Daniel Neilson Varo M Nagy-Britannia 0 0 37.19 16 950 €
4. Penelope Leprevost Nice Stephanie Franciaország 0 0 37.39 11 300 €
5. Lars Nieberg Leonie W Németország 0 0 38.57 6 780 €
6. Scott Brash Ursula XII Nagy-Britannia 0 4 35.23 5 085 €

Francois Mathy Jr. - Polinska des Isles
Francois Mathy Jr. - Polinska des Isles 

Forrás: www.worldofshowjumping.com