Több százezer ember tölti lóháton szabad idejét Magyarországon. Bármennyire is a kikapcsolódásról, élvezetről szól ez a hobbi, sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a lovaglás nem veszélytelen sport, komolyabb sérüléssel is járhat. A súlyosabb sérülések közül a fejsérülés ellen véd a lovas sisak, a kobak. Hogyan válasszunk megfelelőt?

Mit tud a biztonságos lovas kobak?

Csak a megfelelő méretű véd meg

A lovas ruházat, például a lovaglónadrág, kabát, kesztyű, lovaglócsizma választásánál a legtöbbünk a divatos külsőt veszi elsősorban figyelembe. A kobak azonban más kérdés: a választásakor a biztonság legyen a legfontosabb szempont. Éppen megfelelő méretűnek kell lennie, hogy védő szerepét betölthesse.

Ha túl kis méretűt választunk, akkor az nem éri körbe teljesen a fejünket, így nem is védi meg a koponyát. A legveszélyesebb a nyakszirt és a fej hátsó felének sérülése, amelyet a túl kicsi kobak egyáltalán nem takar.

Ha túl nagy méretűt választunk, akkor a kobak csúszkál a fejünkön minden mozdulatnál. Ha pedig esünk, akkor csak reménykedhetünk, hogy épp a jó irányba csúszik... Ne bízzuk a véletlenre!

Mit tud a biztonságos lovas kobak?

Vásárlás előtt próbáljuk fel a kobakot és csatoljuk be az állszíjat. Fogjuk meg a két kézzel a kobakot és finoman rángassuk meg. Ha elcsúszik a fejünkön, akkor valami nem stimmel. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy nem szorít-e, nyom-e valahol. Ha egy kicsit is kényelmetlen, válasszunk másikat, ugyanis a kellemetlen érzés csak fokozódik az idővel. Ha pedig nem szeretjük, akkor nem fogjuk hordani és veszélybe sodorjuk magunkat.

Mit tud a biztonságos lovas kobak?

Divatos kobakok: válassz ízlés szerint

Vásárláskor feltétlen figyeljünk arra, hogy a kobak mellékelt leírásában sport- vagy védősisak szerepeljen. Ez biztosítja számunkra, hogy a kobakot biztonsági (és pl. nem divat... ) célokra tervezték. Az EN1384-es európai szabványnak kell megfelelnie a kobakok védelmi képességeinek, ezért tesztelik őket és mérik az esések és ütések tompításának mértékét.

Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin -  Valegro, díjlovagló olimpiai bajnok, 2012 London
(forrás: charlottedujardin.co.uk)

Nem kell már a hagyományos fekete kobakhoz ragaszkodnunk, ugyanis számtalan szép színes, divatos, érdekes „szabású" modellel találkozhatunk a kereskedelemben. Törekedjünk arra, hogy a kobak könnyű legyen, illetve a nyáron hordottak rendelkezzenek levegőzőrésekkel.

Mit tud a biztonságos lovas kobak?

Néhány hazai bolt kobakkínálata:

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés