Jelenlegi hazai díjlovaglás

Köztük Komjáthy György, Németh Gábor, Sámoly Zsófia, Szokola Csaba szintén fiatal kora óta lovagolta Nagydíj szintig lovát, nem is említve az elmúlt években a Nagydíjig szintén hazai lovasok által kiképzett lovakat, például a fajtájában egyedül álló shagya arab Pamírt vagy a magyar tenyésztésű Zümmögőt. Zümmögő Kovács Ernő kiképzésének köszönhetően finn lovasával, Jojo AZ néven, a 2013-as felnőtt Európa Bajnokságon a 28. helyen végzett. Neki köszönhetően jelenleg a tenyésztési világranglistán a magyar tenyésztésű díjlovak megelőzik a többi szakágban versenyző hazai tenyésztésű lovakat. A teljesség igénye nélkül felsorolhatnánk az elmúlt 15 évből Ilyés Csabát, Kiss Biankát, Nébel Viktóriát, Szakolczay Kingát, akik maguk képezte lovaikkal Nagydíj szinten versenyeztek. A lovaik nagy része szintén hazai tenyésztésű ló volt.

Műhelyek és edzők

A felsorolt sikerek sora nem ért véget a kilencvenes évekkel. Szerencsére díjlovaglásunk elmozdult a korábbi években megszokottól, és fiatal lovasaink a csapatversenyben már nem végeznek rendszeresen az utolsó helyen. Egyéni versenyzőként pedig háromszor is sikerült azóta eredményhirdetésen részt vennie magyar junior lovasnak Európa-bajnokságon: Komáromi Anikónak és Bulyovszky Annának Pachl Péter tanítványaként és Sámoly Zsófiának Fritz Gaulhoffer irányítása mellett. Felnőtt korosztályban Ács Róbert személyében Világkupa döntősünk is volt, és ezzel még nem értünk végére a nemzetközi sikereknek. A legújabb öröm: Szokola Csaba rendelkezik már a szükséges két minősülésből eggyel a normandiai világjátékokra. Fiataljaink teljesítménye felkeltette a lovassportban oly ritka szponzorok érdeklődését, és Németh József segítségének köszönhetően, a korábban „fénykornak” nevezett időszaktól eltérően, nem kell a szakág költségvetésének 90 százalékát arra költenünk, hogy a hazai lovasok megjelenhessenek Európa-bajnokságokon. Pár éve már póni korosztályú lovasokat is tudunk Európa-bajnokságokra küldeni, és külön öröm, hogy az idei évben póni-, junior- és fiatal lovas korosztályban induló nyolc lovasunk öt edző keze alól került ki. A Fiatal Lovak Világbajnokságának immár rendszeres résztvevői a magyar lovasok, sőt a múlt évben Komjáthy György saját tenyésztésű lovának tizedik helyével sporttörténelmet írt.

És a legújabb siker: a 2013 decemberében a Frankfurter Halléban, a hagyományosan legnagyobb németországi fedett pályás versenyen az Ács Róbert és Szalay Nikolett páros nem csak bejutott a „Mester és Tanítványa” verseny döntőjébe, hanem a német párosok előtt jelentős százalékos előnnyel győzni tudott.

Ács Róbert - Weinzauber / Fotó: www.dressage-news.com
Ács Róbert - Weinzauber
Fotó: www.dressage-news.com

Bíráskodás

A Szakbizottság minden évben minden szakbizottsági tag egyetértésével jelöli ki a bírókat az „A” kategóriás versenyekre és Országos Bajnokságokra. Dr. Mándi Barnabás a 2012-es hortobágyi Országos Díjlovagló Bajnokságon elmondott beszédén kívül, amióta a nemzetközi bíráskodástól visszavonult, itthon nem vállal szerepet, Szűcs-Gáspár Kinga az idei évben visszamondta felkérését, nemzetközi szerep vállalásáról nincs tudomása a Szakbizottságnak. Hansághy Péter viszont bírált hazai versenyen. Sajnos nem sikerül lovasainkat meggyőzni, hogy a nyerget a bírói székre cseréljék, ezért igen nehéz olyan új bírókat kinevelni, akik már bizonyítottak versenyzőként is. A szabályoknak megfelelő képesítéssel rendelkező hazai bíróink - kettő kivételével - mind még dr. Mándi Barnabásnál szerezték meg jelenlegi vagy korábbi bírói minősítésüket. A Pegazus újság decemberi számában olvasható Stephen Clarke a londoni Olimpia főbírójának nyílt levele, amiből egyértelműen kiderül, hogy a díjlovaglás bírók nélkül egyelőre elképzelhetetlen. A szakbizottság szerény lehetőségeihez képest minden évben támogatja a bírók továbbképzését, amit külföldi szakemberek végeznek. Eddig nem sikerült újabb, a hagyományostól eltérő bíráskodási módszert találni, és a díjlovaglásban is igaz - mint minden pontozásos sportban -, hogy a bírókat arra lehet képezni, hogy egyformán gondolkozzanak, de arra nem, hogy mindig egyforma pontot adjanak. Hiszen - ahogy Stephen Clarke írja - akkor elég volna egyetlen bírót felkérni, ha nem vagyunk kíváncsiak a többiek véleményére.

Sportdiplomácia

A 2013-as kaposvári Világkupa elmaradása minden hazai díjlovasnak fáj. Sajnos a felajánlott szakbizottsági támogatás is kevés volt, hogy kompenzálni tudja a kevés számú nevező miatt beállt költségvetési hiányt. De elmondhatjuk, hogy sportdiplomáciai siker, hogy jövőre Magyarország rendezheti a Duna Bohémia Kupa döntőjét vagy, hogy több bírónk is folyamatosan külföldi versenyeken bírál (Franyó Barbara és Hillier Orsolya).

Komjáthy György / Fotó: Rittmeister www.dressurzentrum.com
Komjáthy György - Rittmeister
Fotó: www.dressurzentrum.com

Végszó

A jelenlegi Díjlovagló Szakbizottság tagjai nem csak névleg, hanem valóban is képviselik a hazai díjlovas élet minden szegmensét, legyen az versenyrendező, lovas, edző, utánpótlás lovas vagy élversenyző. Tagjai: Vági László elnök, Dallos Zsófia - lovasok, Hafner Dóra – versenyrendezők, Hillier Orsolya -bírók, Komjáthy György – tenyésztők, Nagyházi Júlia – kommunikáció, Pachl Péter – edzőtovábbképzés és utánpótlás ügyeinek képviselője.

Van jövője a magyar díjlovaglásnak!

A Díjlovagló Szakbizottság mindig készségesen fogadta a jobbító javaslatokat és azokat, ha arra alkalmasak voltak, azonnal beépítette a szakág életébe. Szembe kell néznünk azonban azzal a ténnyel, hogy nagy valószínűséggel a díjlovas sport nem jut többé olyan lehetőséghez, hogy egyetlen lovas is állami támogatással nemzetközi mércével is számottevő lóhoz jusson (főleg úgy, hogy az már fel legyen készítve a legmagasabb szintre), illetve annak versenyeztetését is magára vállalja a magyar állam. Érthető, hogy azok, akik ennek a világnak haszonélvezői voltak, ezt ideális állapotnak érezhették, de a világ, mind társadalmi, mind gazdasági szempontból megváltozott. Nekünk, a szakma sorsát szívünkön viselőknek éppen ezért még szorosabban össze kell fognunk, hogy immáron védőburok nélkül is talpon tudjunk maradni. Ami nem változott viszont az elmúlt időkben sem: a lovak és azok szerelmesei, a lovat és idomítást szerető díjlovasok. Az ő összefogásukból viszont lehet, hogy nem csak egy legenda születhet...hanem sok.

Díjlovagló Szakbizottság
(Dallos Zsófia és Nagyházi Júlia kivételével) és Kövy András szövetségi kapitány

Forrás: dijlovaglas.lovasszovetseg.hu