Fontosnak tartom ezt a két fogalmat tisztázni, hogy a lovat kedvtelésből tartó se mondjon olyat, mondjuk egy díjugrató versenyre indulván, hogy "kimegyek a lóversenyre", mert ezzel esetleg feleslegesen válhat derültség tárgyává szakemberek előtt. 

Az első csoportra jellemző, hogy alapvetően a lovak versenyeznek egymással, a lovak eredményeit jegyzik, és "másodlagos" szerepe van (ha lehet ilyet mondani) a lovasnak, illetve hajtónak. Természetesen a jó eredményekhez nem csak jó ló, de jó lovas, illetve hajtó is kell. A lovak együtt futnak, mezőnyökben, és időre, gyorsaságra megy a verseny.

Alapvetően két ága van a lóversenyzésnek: az egyik a galopp, amit angol telivérek futnak (bár bizonyos versenyeken versenyfélvérek is részt vesznek, illetve vannak galopp futamok arab lovak számára is), a másik az ügető, amit ügető fajtájú lovak futnak, ügetés jármódban, és a meghatározott távot többnyire kétkerekű kocsiba, úgynevezett sulkyba fogva teljesítik. (Azért a "többnyire", mert pl. Franciaországban rendeznek ügető futamokat nyereg alatt is.) Ilyen fajták pl. az amerikai ügető, vagy az orlov ügető.

Lósport vs. lovassport

Az angol telivérek versenyeit újabb három területre lehet osztani.

Síkversenyek: ahol különböző távokat sík pályán futnak a lovak.

Gátverseny: ahol ezen a pályán (ami nagyjából ellipszis alakú körpálya) kisebb akadályokat is elhelyeznek.

Akadályverseny, vagy steeple-chase: amikor a pálya meghatározott vonalvezetésű, és komolyabb méretű, természetes jellegű akadályok (sövény, vizesárok, szárazárok, stb.) nehezítik. Mindhárom versenyen vágta jármódban "közlekednek" a lovak.

A galopp-versenyeken csak a helyezéseket tarják nyilván, míg az ügetőknél az időeredményt is.

A galoppon is és az ügetőn is különböző korosztályú lovaknak különböző távú versenyeket írnak ki. A galoppon az úgynevezett handicap versenyeken a lovaknak az esélykiegyenlítés érdekében addigi teljesítményük alapján számolt, eltérő súlyt kell vinniük. A jobb ló nehezebb teherrel fut.

A lóverseny eredményeire fogadásokat lehet kötni a fogadás-szervező irodáknál.

Akit ennél mélyebben érdekel a lóversenyzés, az az arra vonatkozó szakirodalmat megtalálja, itt csak néhány alapfogalmat szerettem volna tisztázni.

Lósport vs. lovassport

A lovassportok esetében az előzőhöz képest az egyik alapvető különbség, hogy a lovasok, illetve hajtók versenyeznek alapvetően, és az értékelésben másodlagos a ló kiléte (az eredmény természetesen itt is mindkettőn múlik), kivétel néhány speciális verseny, pl. a kezdő lovak versenye, vagy a tenyészversenyek.

A másik nagy különbség, hogy a lovasok egyesével, külön-külön teljesítik a feladatokat, és hibapontjaik valamint idejük alapján alakul ki a rangsor a versenyzők között. A lovassportok különböző szakágaiban meghatározott versenyszabályok szerint folynak a küzdelmek, és mindegyiknek megvan a saját pontozásos rendszere, illetve az idő figyelembe vételének mikéntje annak érdekében, hogy a külön-külön induló lovasok, illetve fogatok teljesítménye egymással objektíven összehasonlítható legyen.

(Forrás: Lótartás a családban, Gazda Kiadó)