A 41 éves svájci székhelyű lovas teljes nyugalomban galoppozott be a kilenc lovast felvonultató összevetés pályájára a hatalmas vágtájú Embassy ll nyergében, hogy maga mögé utasítsa a svájci olimpiai bajnokot, Steve Guerdat-t, akinek így már harmadik alkalommal kellett megelégednie a második helyezéssel az idei Világkupa szezonban. Az olimpiai aranyérmes még ezzel az eredményével is magasan a Longines FEI Díjugrató Világkupa ranglista élére került, és abban a boldog tudatban versenyezheti végig a téli szezont, hogy már biztosította a helyét a 2014 áprilisában, Franciaországban megrendezésre kerülő lyoni Díjugrató Világkupa Döntőre.

A pályaépítő, Christa Jung régóta kiváló kapcsolatot ápol a stuttgarti verseny szervezőivel, így idén is ő tervezhetett egy nagyszerű vonalvezetésű, ám nem egyszerű pályát a díjugrató sport krémjének, többek között két háromszoros Díjugrató Világkupa győztesnek, a német Marcus Ehningnek és Meredith Michaels-Beerbaumnak, a francia Európa-bajnoknak Roger Yves Bostnak, Billy Twomeynak, az ír csapat bástyájának, az ausztrál sztárlovas Edwina Tops-Alexandernek és a feltörekvő amerikai csillag Lucy Davisnek. A nem hétköznapi módon megtervezett pálya idén sem okozott senkinek csalódást, mind a közönség, mind a lovasok részére egy remek és izgalmas versenyt eredményezett.

Már az alappálya kihívást jelentett a lovasok számára, ugyanis a 40 fős mezőnyből - melyből 12 lovas a rendező ország lovasa volt - csak 9 hibátlan lovaglás született. A nyitóugrás oxere után következett az alappálya négy darab 160 cm magas ugrásainak egyikeként egy hatalmas kék kőfal, melyet egy triple bar, majd negyedikként egy meredek követett. Ez utóbbi két párosnak is nehézséget okozott: a norvég Stein Endresen leesett, amikor a szürke Cassiopeia megállt előtte, a német Patrick Stuhlmeyer pedig elhatározta, hogy nyugdíjazza a 10 éves Lacant, miután rövid gondolkodás után ő is meghátrált. Az ötös számú oxer után a lovasoknak egy hosszú vonalra kellett ráfordulnia, amely hatodik, hetedik és egy ismét 160 cm magas nyolcadik ugrás gyanánt egy mederek-oxer-meredek teljesítéséből állt, utána kilencedikként ezt követte bal forduló után egy vizes tálcás oxer.

A legtekintélyesebb ugrást a tízes számú, három elemet tartalmazó kombináció jelentette meredek-meredek-oxer formájában, ahol 17 páros hibázott. A hármasugrás után jött egy meredek, majd egy trükkös oxer-meredek összetett, és végül a Longines oxere, amely még utolsó ugrásként sokaknak hibázási lehetőséget rejtett magában. A 69 másodperces alapidő jól megdolgoztatta a lovasokat, a holland Gerco Schroder és lova, Catelino van de Helle és a német Maurice Tebbel és Cooper is egy-egy időbüntetésből fakadó hibaponttal hagyták el a pályát.

A régóta összeszokott páros, az ír Billy Twomey és a 16 éves Tinka’s Serenade 38,67 másodperc alatt első indulóként hibátlanul teljesítette az összevetés pályáját, az őt követő 20 éves amerikai Lucy Davis azonban a hármasugrás - mely az összevetés pályájának négyes számú ugrása volt - első két elemének leütésével minden esélyét elveszítette. A pályaépítő Jung összevetésének vonalvezetése a lovak fordulékonyságát, egyensúlyát, gyorsaságát és figyelmességét tesztelte, így nem csoda, hogy a német közönség örömujjongásban tört ki, amikor hazai lovasuk, Marcus Ehning és Cornado NRW minden paraméternek megfelelve, 38,21 másodperc alatt hibátlanul kivitelezte, és ezzel a vezetést is átvette.

Ám az őt követő Steve Guerdat és olimpiai lova, Nino des Buissonnets gyorsan átvették tőle a vezetést 37,37 másodperces idővel, így amikor Dreher belépett az arénába, úgy tűnt, hogy ennél rövidebb időt lovagolni már nem lehet. Azonban a német lovas ettől nem ijedt meg, és Embassy II nyergében még az olimpiai bajnoknál is 1 másodperccel jobb volt.

hans-dieter dreher embassy

Akármennyire is igyekeztek, a többiek ezt már nem tudták felülmúlni. Az ausztrál Edwina Tops-Alexander és az ő veteránja, Cevo Itot du Chateau 39,09 másodperccel végzett. Roger Yves Bost ott bukott el, amikor Európa-bajnok lova, Castle Forbes Myrtille Paulois a négyes számú ugrás után megcsúszott, és leütötte a következő oxert. Meredith Michaels-Beerbaum hibátlant ment, de a német lovasnő Bella Donnával lassú volt. Csak az 1993-as FEI Díjugrató Világkupa győztes Ludger Beerbaum és Chaman tudták felküzdeni magukat 37,74 másodperces idővel a harmadik helyre.

Beerbaum az elsők között volt, aki gratulált a győztesnek: „Szép volt, Hansy!” - mondta a versenyt követő sajtótájékoztatón. „Úgy gondolom, hogy nagyon megérdemelte a győzelmet a mai napon, az összevetése világszínvonalú volt. Ha összehasonlítjuk az idejét a többi lovas idejével, láthatjuk, hogy milyen nagyszerűt lovagolt. Ma egyszerűen nem lehetett megverni őt.”

Majd saját eredményével kapcsolatban így folytatta: „Azt hiszem, közel a maximumot hoztam, és ezzel több mint elégedett vagyok. Elkezdtem begyűjteni a Világkupa minősítő pontokat, ez volt a célom.” A német nagyágyú természetesen elismerte Jung pályaépítői tehetségét: „Ez volt életem során az egyik legjobban megépített pálya, amit valaha lovagolhattam. Nem volt egyszerű, de szem előtt tartotta azt is, hogy milyen kvalitású lovasok indultak itt Stuttgartban. Az összevetés rendkívül izgalmas volt, ez nem is kérdés.”

A második helyezett Steve Guerdat barátságosan fogadta a vereséget: „Gratulálok Hansynak, kiváló munkát végzett. Nagyszerű lovas és nagyszerű ember, megérdemelten győzött a mai napon. Azt hiszem, egyedül nekem volt olyan lovam, aki meg tudta volna verni őt. Következőleg még jobban kell igyekeznem, hogy nyerhessek.” Az olimpiai bajnok most már hátradőlhet, tudván, hogy elvégezte a feladatát. „Örülök, hogy kvalifikáltam magam a döntőbe, így addig kevesebb munka áll már előttem” - mondta.

Dreher eközben így reagált a fantasztikus teljesítményére: „Nagyon boldog vagyok, különösen az összevetés miatt, jó taktikát választottam. A lovam hetek óta nagyon jó formában van, itt két másik versenyszámban is összesen csak egyet ütött, így bíztam benne, hogy most is hibátlant megyünk. A győzelemben azonban nem voltam biztos” - ismerte el.

Azt mondta, hogy miután túljutott az összevetés első vonalán, remélte, hogy megnyeri a versenyt: „Ő egy nagyon gyors ló. Az első vonalon egy vágtaugrással kevesebbet lovagoltam, azt hiszem, ezzel nyertem meg.” Dreher ugrásszerűen került előtérbe az utóbbi három évben, köszönhetően a nagyszámú jó lónak, melyeket a svájci, Bázel közeli bázisán lovagol. „Ha nincs jó lovad, nincs esélyed sem, így nagyon hálás vagyok Embassynek. Ez a mostani az eddigi legnagyobb győzelmünk. Nagyon jó kondícióban van az idei évben, nyert versenyszámot Aachenben, lovagoltunk a rotterdami Nemzetek Díján” - nyilatkozta az eredetileg Adelausenből, Baden-Württembergből, Stuttgart környékéről származó lovas, akit látványos lovaglása és példátlan sikere után most a hazaiak helyi hősként ünnepelnek.

Dreher győzelmének értékét az is növeli, hogy ezzel a Longines FEI Díjugrató Világkupa Nyugat Európai Ligájának hatodik helyére lépett előre. A ranglistát Steve Guerdat vezeti, őt követi a brit Scott Brash, harmadik a német Marcus Ehning, negyedik a portugál Luciana Diniz, és őt követi ötödik helyen az ausztrál Edwina Tops-Alexander.

„Minősülni szeretnék a döntőre, de egyelőre csak azt tudom, hogy indulok Mechelenben (Belgium) karácsony után. Azután át kell beszélni a dolgokat az edzőnkkel, mielőtt kitalálnám, mely minősítőkön vehetnék még részt” - mondta.  A mostani rendkívüli győzelem után azonban valószínű, hogy még számtalan lehetősége lesz a minősülésre az elkövetkezendő hónapokban.

        Alappálya Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
1. Hans-Dieter Dreher Embassy II Németország 0 0 36.27 Mercedes
-Benz
2. Steve Guerdat Nino des Buissonnets Svájc 0 0 37.37 33 000 €
3. Ludger Beerbaum Chaman Németország 0 0 37.74 20 000 €
4. Marcus Ehning Cornado NRW Németország 0 0 38.21 15 000 €
5. Billy Twomey Tinka's Serenade Írország 0 0 38.67 10 000 €
6. Edwina Tops-Alexander Cevo Itot du Chateau Ausztrália 0 0 39.09 6 000 €

Eredmény >>

Longines FEI Világkupa ranglista 2013/14 >>

hans-dieter dreher embassy

Forrás: FEI.org
Fotók: stuttgart-german-masters.de