2004 óta a Ménesbirtok és a Magyar Lovasszövetség Távlovagló és Távhajtó Szakága minden évben hasonló időpontban rendezi meg ezt az erőpróbát, melynek - a szakemberek szerint - viszonylag könnyen lovagolható pályája és kiváló szervezettsége sok hazai és külföldi távlovast vonz.

A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) döntése értelmében Fiatal Lovak Távlovas Világbajnokságát 2012. augusztus 8-11. között is ezen a különleges helyszínen szervezhetik, amely a sokéves sikeres versenyszervezés elismerésének gyümölcse.

Bábolna derbyA IX. Bábolna Derby ezért is különösen fontos szerepet tölt be a távlovasok és távhajtók versenynaptárában, hiszen a közelgő világbajnokság elő-versenyeként, főpróbájaként alkalmuk nyílik kipróbálni annak körülményeit, jellegét, terepét. A IX. Bábolna Derby tehát kettős szerepet is betölt az idei versenyszezonban, nemcsak egy kiváló versenylehetőség, hanem a világbajnokságra készülők fontos állomása is.

A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. bízik abban, hogy most is tudja teljesíteni azokat a feltételeket, melyek a sikeres és balesetmentes versenyrendezéshez szükségesek. A korábbi évek statisztikája szerint a IX. Bábolna Derby-re mintegy 15 nemzet 160 lovát várják és mindazokat, akik egy kis kikapcsolódásra vágynak ezen a nagyszerű rendezvényen.