A genfi, zsúfolásig svájci szurkolókkal tömött Palexpo épületében megrendezett CHI Geneva Rolex Nagydíját Steve Guerdat és Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) nyerte vasárnap délután. A svájci lovas fantasztikus teljesítményt nyújtott, megérdemelten győzedelmeskedett a két hibátlanul teljesített nagyszerű pályája után. A jól kezdett fedett pályás szezont követően – miután háromszor második helyezést ért el a Világkupa fordulókon Osloban, Helsinkiben és Stuttgartban – most elő-karácsonyi ajándékul meglepte magát a győztesnek járó 198 000 svájci frankos nyereménnyel. Ahogyan Osloban, itt is Scott Brash volt a legnagyobb ellenfele, akinek ezúttal most meg kellett elégednie a második helyezéssel, a dobogó harmadik fokára pedig Simon Delestre állhatott.

Steve Guerdat - Nino des Buissonnets
Steve Guerdat - Nino des Buissonnets

Egy igazán izgalmas Nagydíjat láthatott a közönség, ahol a lovasok egynegyede, negyven lovasból tíz be is jutott a hibátlanul teljesített alappálya után az összevetésbe. Az első hibátlanul teljesítő a Calgaryban megrendezett Rolex Nagydíj győztese Pieter Devos és Candy (Nabab de Reve x Etretat), aki egy kifogástalan alappálya után jutott tovább. Szegény Athina Onassis Miranda bár láthatóan kitűnő formában érkezett, lovával, AD Camille Z-vel időbüntetést kaptak, így nem lovagolhatott az összevetésben. Azonban férje, Doda (Alvaro de Miranda) AD Rahmannshof’s Bogeno (Baloubet du Rouet x Elanville) nyergében más hibátlanul ment végig, de előtte még Hans-Dieter Dreher és a csodálatos Embassy II (Escudo I x Silvio II) is hiba nélkül teljesített.

Amikor Steve Guerdat a pályára lépett, olyan volt, mintha az egész stadion megmozdult volna, majd amikor hibátlan lovaglása után áthaladt a célvonalon, a Palexpo csarnok teljes nézőserege hatalmas ujjionságban tört ki. Őt követte még hét hibátlan alappályát lovagló lovas: Luciana Diniz, Gerco Schröder, Simon Delestre, Scott Brash, Kevin Staut és Patrice Delaveau.

Scott Brash - Hello Sanctos
Scott Brash - Hello Sanctos

Volt néhány lovas, akiktől most elpártolt a szerencse. Ilyen volt például Aymeric de Ponnat és a fantasztikus Armitages Boy (Armitage x Feo), illetve Reed Kessler is Cylana (Skippy II x Darco) nyergében – mindketten az utolsó ugrás ütötték. Ennek ellenére a francia Aymeric de Ponnat a CHI Geneva legeredményesebb versenyzőjeként zárta a négy versenynapot.

Voltak olyan lovasok, akiknek kaliberükhöz méltóan a hibátlan teljesítmény nyilvánvaló volt, így az összevetés valóban versenyfutás volt az idővel. Steve Guerdat negyedikként lovagolt a pályára, majd miután hibátlanul végig is ment, a teljes közönség egyként ünnepelte őt. Gyors idejével (43.26 másodperc) nagy nyomást gyakorolt az őt követő versenyzőkre, bár nem volt teljesen megelégedve a teljesítményével, mivel úgy érezte, hogy az összevetés pályája nem egészes feküdt Ninonak, nem volt biztos benne, hogy tartani tudja a vezető szerepet. „Nagyon hosszú várakozás volt!” – mosolygott a versenyszám utáni sajtótájékoztatón.

Simon Delestre - Qlassic Bois Margot
Simon Delestre  - Qlassic Bois Margot

Luciana Diniz és Lennox (Lifestyle x Grannus) egyet ütöttek, majd Gerco Schröder és London (Nabab de Reve x Chin Chin), illetve Simon Delestre és Qlassic Bois Margot (L’Arc de Triomphe x Galoubet A) hibátlant mentek, azonban az utóbbi lovas gyorsabb volt, és 44.16 másodperces idejével szorosan megközelítette Steve Guerdat eredményét.

Scott Brash komoly veszélyt jelentett Steve Guerdat-ra nézve, és úgy is nézett ki, hogy ismét kicsúszik a győzelem a svájci lovas kezéből. Scott egy lélegzetelállító összevetést lovagolt, és nagyon közel került az első helyzet Hello Sanctos (Quasimodo V. Molendreef x Nabab de Reve) nyergében, hiszen a Rolex kombinációra ráfordulva Stevenél egy vágtaugrással kevesebbett lovagolt. Ugyanakkor az óra 43.58 másodpercet mutatott, a közönség pedig egészen megvadult attól a tudattól, hogy Steve egy lépéssel közelebb került a győzelemhez. Már csak két lovas volt hátra, közülük az egyik Kevin Staut volt, aki a fiatalnak számító, 8 éves For Joy van’t Zorgvliet HDC-vel (For Pleasure x Heartbreaker) hármat ütött, a másik Patrice Deleveau, aki Lacrimoso HDC-vel (Landjunge x Cascavelle) a kombináció „B” elemét leütötte. Ezzel a publikum számára is egyértelművé vált, hogy a Rolex Nagydíj győztese már biztosan a hazai hős, Steve Guerdat, aki azt nyilatkozta, hogy nagyon boldog, és nagyon fontosnak tartotta, hogy megnyerje ezt a versenyt.

Steve Guerdat és Scott Brash összevetése:

Eredmény >>>

        Alappálya
hibapont
Összevetés
hibapont
Összevetés
idő
Pénzdíj
(CHF)
1. Steve Guerdat Nino des Buissonnets Svájc 0 0 43.26 198 000
2. Scott Brash Hello Sanctos Nagy-Britannia 0 0 43.58 120 000
3. Simon Delestre Qlassic Bois Margot Hollandia 0 0 44.16 90 500
4. Gerco Schröder London Hollandia 0 0 46.24 60 000
5. Alvaro de Miranda AD Rahmannshof´s
Bogeno
Brazília 0 4 42.93 36 000
6. Hans-Dieter
Dreher
Embassy II Németország 0 4 43.62 27 000

Forrás: www.worldofshowjumping.com