A ló, lovasa legkisebb befolyására, segítségére készségesen, tétovázás nélkül együttműködik és engedelmeskedik. Lendületet ad egész testének.

S eközben - figyeljék csak meg - a ló szinte azt a benyomást kelti, hogy mindezt önmagától teszi. A lovas és a ló összhangján, a bizalmon múlik az idomítás sikere, művészete.

„A recept”

Érzék, értelem, türelem, motiváltság, rengeteg gyakorlás, ismétlés, kitartó munka. Mindez hatalmas alázattal a ló és a lovaglás iránt.

A ló képzettségét a díjlovagló versenyeken a nemzetközileg előírt 20x60 m méretű díjlovagló négyszögben bírálják el.

A díjlovaglás olimpiai szám

Az első versenyt 1873-ban Pozsonyban rendezték.

A díjlovaglásban a legmagasabb követelmény az Olimpiai Nagydíj (Nagy Díj, Nagy Díj Speciál és Nagy Díj Kűr) feladatainak teljesítése.

A díjlovaglás, a díjugratás után a második legnépszerűbb szakágunk. Itthon az aktív lovas versenyzőinknek durván-kereken az ötöde - több mint 300 versenyző - tartozik e körbe.

A lovaink képességére jellemző, hogy egykor két magyar származású ló nagy sikert ért el az olimpiák díjlovas számában - sajnos nem magyar színekben: Neptun második (Stockholm, 1912), Hummer aranyérmes (London, 1948).

A magyar díjlovasok első jelentős nemzetközi versenye a berlini olimpia volt (1936), ahol a Pados Gusztáv, Keméri Pál és Magasházy László összetételű csapatunk a 6. helyen végzett.

2009-ben

  • Ács Róbert Magyar Bajnok
  • Komjáthy György Nehéz Osztály Bajnoka
  • Dallos Zsófia Közép Osztály Bajnoka
  • Vági Emese Könnyű Osztály Bajnoka

Az eddigi legeredményesebb díjlovasunk

Dallos Gyula mesteredző - 1979-2003 között folyamatosan 25-szörös magyar bajnok, Európa bajnoki bronzérem, VB 7., 11-szeres Világkupa győztes.

Az Aréna programján

  • Pest megye Kupa kiütéses „KO” díjlovas verseny, 2009. december 4., péntek, 18.10. óra
  • Befag Kupa kiütéses „KO” díjlovas verseny döntő, 2009. december 6., vasárnap 11.20 óra
  • Spanyol Lovasiskola bemutató, 2009. december 5., szombat, 16.40 óra
  • Nagy Díj Zenés Kűr - Ács Róbert Magyar Bajnok bemutatásával, 2009. december 6. 15.30 óra

Fehér Károly - Lovasvilagkupa.hu