A nagyszerű német díjlovas hölgyek mindannyian kiváló formában versenyeztek, mind a négyen, akik a herningi Blu Hors FEI Díjlovagló Európa Bajnokságon Németországnak a csapat aranyérmet szerezték, most is ott voltak a legjobbak között. Egyedül a svéd Tinne Vilhelmson-Silfven tudott a német diadalba beleszólni, aki Don Aurielloval utolsó indulóként a harmadik helyet szerezte meg, a második helyezett Isabell Werth és El Santo NRW mögött, negyedik helyre szorítva a szintén német Fabienne Lütkemeiert és D'Agostinot, ötödik helyre pedig Kristina Sprehet és Desperados FRH-t. Ennek ellenére is ismételten bizonyossá vált, hogy a német díjlovaglás még mindig kifogástalan kondícióban van, és hatalmas erőt képvisel, amivel mindenkinek számolnia kell.

Ezt a megállapítást tovább erősíti legújabb, a jövőre nézve nagyon ígéretesnek tűnő lovasuk teljesítménye. A reményteljes 27 éves Jessica von Bredow-Werndl, aki junior és fiatal lovas kettős bajnoki címet szerzett, továbbá számtalan német győzelemmel rendelkezik, Unee BB nyergében most meg tudta szerezni a hetedik helyet, nem sokkal lemaradva a holland Patrick van der Meer és Uzzo mögött.

A stuttgarti közönség élvezte a színvonalas sportesemény minden pillanatát, hatalmas tapssal fogadtak minden pályára lépő versenyzőt, és nem tartották magukban a véleményüket a zsűri döntésével kapcsolatban sem.

Amikor még hét lovas volt hátra a tizennégy fős mezőnyből, Jessica von Bredow-Werndl és 12 éves Gribaldi apaságú ménje egy csodálatosan bemutatott lovaglással átvették a vezetést, azonban az ő 76,225%-os teljesítményük végül nagyon alacsonynak bizonyult a nap végére ahhoz, hogy ebből győzelem születhessen. Van der Meer meg is szorongatta őt 76,350 %-kal, mielőtt a német lovasok végleg az élre törtek volna. Öt indulóval a vége előtt lépett pályára Kristina Sprehe és Desperados FRH, aki 77,750%-kal azonnal vezető pozícióba került, majd még őt is megelőzte a herningi csapattársa és a sokszoros bajnok Isabell Werth.

A 44 éves, kétszeres FEI Díjlovagló Világkupa győztes díjlovasnő minden elszántságát és energiáját beleadva idei legjobb formájában volt. Bár Werth mindig úgy lovagol, mintha az élete függne az adott programjától, de most a Madeleine Winter-Schulze tulajdonában levő El Santo NRW nyergében kivételesen káprázatos teljesítményt nyújtott. Nem meglepő módon a közönség annyira imádta, hogy óriási tapsvihar és örömujjongás kíséretében hagyhatta el a díjlovagló négyszöget.

isabel werth el santo
Isabell Werth - El Santo NRW

Tapintható csend ereszkedett az arénára, amikor Langehanenberg és Damon Hill elkezdte programját. A légy zümmögését is lehetett hallani, miközben a német lovas végrehajtotta a közel tökéletes feladatokat, amelyek az elejétől a végéig tiszták voltak, lenyűgöző egyensúlyt mutatva ló és lovasa között. Ahogy Langehanenberg is nyilatkozta, Damon Hill teljes együttműködésre képes: „Velem együtt dolgozik, jó akar lenni. Mindent megtesz azért, hogy engem boldoggá tegyen, és ez csodálatos érzés. Most úgy éreztem, hogy nagyon jó volt, és nem hibáztunk, egyáltalán semmit.”

A pontokból ítélve a versenybíróság ugyanígy érezte, és kiemelkedően magas pontszámokkal jutalmazta, melyek összesítéséből született a szenzációs 89,775 %-os végeredmény.

helen langehanenberg damon hill
Helen Langehanenberg - Damon Hill NRW

Herningi csapattársának, Fabienne Lütkemeiernek nem volt könnyű dolga, aki utolsó előtti indulóként lépett a Helen Langehanenberg teljesítményétől megbabonázott stuttgarti közönségtől visszahangzó arénába, de D’Agostino FRH nyergében nagyszerű teljesítményt nyújtva 78,400%-ot lovagolt. Utolsóként Vilhelmson-Silfven lovagolt a négyszögbe, aki Lutkemeier eredményén még majdnem 4%-ot javított, a svéd lovas így 82,325%-os eredményével a harmadik helyre került. Vilhelmson-Silfven nagyon meg volt elégedve a 11 éves Don Auriello szereplésével, hiszen a ló magabiztossága és képessége folyamatosan javul. „Nagyon elégedett vagyok vele, sokat fejlődött, egyre érettebb, és most már át tudom vinni azt az energiát a négyszögbe, amit a melegítőpályán mutat nekem. Már nagyon magabiztos, és élvezi a közönséget és a versenyhelyzetet - ez rendkívül sokat jelent egy program bemutatása során” - mondta. Úgy tervezi, hogy még részt vesz a FEI Díjlovagló Világkupa sorozat következő fordulóján, amely két hét múlva a lakhelyéhez közeli Stockholmban kerül megrendezésre, majd Don Aurielloval a tengerentúlra utazik, hogy élvezzék egy kicsit a floridai napsütést. „Még karácsony előtt Amerikába utazunk” - mondta - „sokkal jobb lesz neki, mint egy hideg tél Stockholmban”.

vilhelmson silfven don auriello
Tinne Vilhelmson-Silfven - Don Auriello

A verseny utáni sajtótájékoztatón a stuttgarti rendezvény igazgatója, Gotthilf Riexinger így nyilatkozott: „Igazán fantasztikus lovaglást láthattunk minden lovastól, ezért nagyon boldog vagyok. Gratulálok Helen Langehanenbergnek, aki eddig legjobb teljesítményét Göteborgban szerezte 88,26%-kal, de most elérte a 89,7%-ot. Őszintén bíztam benne, hogy megkapja a 90%-ot, de azt hiszem, a bírók helyes döntést hoztak”.

„Ez tetszik, és kifejezetten motivál!” - szakította félbe őt Helen Langehanenberg, majd arról beszélt, hogy hogyan dolgozik Damon Hill, mióta hozzásegítette őt nyáron a csapataranyhoz és az egyéni ezüstéremhez is Herningben. „Nem végzett kimondottan idomító munkát, csak keveset ügetett és vágtázott, sok időt töltött a legelőn, hogy három héttel ezelőtt frissen és boldogan munkába állhasson.” A német lovasnő még bizonytalan abban, hogy mit fognak tenni a közeljövőben: „A téli terveket ezzel már teljesítettük, de még legalább egy minősítőn indulunk, vagy kettőn, még nem tudom” - mondta. Majd így folytatta: „Én is és Dami is nagyon élveztük ezt a mai napot, és a közönség is nagyszerű volt. Télire az a legfontosabb, hogy a ló fitt és egészséges maradjon, munkában legyen, de ne legyen túlhajtva.” A jövő áprilisi, Franciaországban, Lyonban megrendezésre kerülő Reem Acra Díjlovagló Világkupa Döntőről és a lehetséges címvédéséről feltett kérdésre egyszerűen ezt válaszolta: „Már nagyon várom - gyerünk!”

Nézd meg Helen Langehanenberg és Damon Hill NRW szenzációs lovaglását videón:

Eredmény >>

        Pontszám Pénzdíj
1. Helen Langehanenberg Damon Hill NRW Németország 89,775 11 035 €
2. Isabell Werth El Santo NRW Németország 83,125 8 035 €
3. Tinne Vilhelmson-Silfven Don Auriello Svédország 82,325 6 035 €
4. Fabienne Lütkemeier D'Agostino FRH Németország 78,400 4 535 €
5. Kristina Sprehe Desperados FRH Németország 77,750 2 535 €
6. Patrick van der Meer Uzzo Hollandia 76,350 2 035 €

Forrás: FEI.org
Fotók: stuttgart-german-masters.de