A Clydesdale-ek nem csak az Anheuser-Busch cégcsoport virágzó korszakának eljöttét hirdették, hanem velük együtt egy megfáradt nemzet is visszanyerte optimizmusát. A jólét hírnökei az első, 1933-as megjelenésüktől az amerikai tájakon való állandó jelenlétükig hosszú utat jártak be, azonban nem ragadtak meg a Budweiser sörmárka jelképeinek szintjén, hanem Amerika nagyszerű ipari szellemiségének megtestesítőivé váltak.

Háromszáz évvel ezelőtt ezt az impozáns megjelenésű lófajtát mezőgazdasági munkák elvégzésére tenyésztették a skóciai Clydesdale régióban. A fajta egyedei egyértelműen felismerhetőek tekintélyes szőrzetükről, lábszárukat hosszú szőrszálak fedik, amelyek beborítják a patáikat. Elegáns megjelenésük ellenére pedig képesek elhúzni egy 1 tonnás súlyt is 8 km/óra sebességgel.

Budweiser Clydesdale

A Budweiser Clydesdale-ek első megjelenése a nagyközönség előtt 1933. április 7-én történt, amikor August A. Busch, Jr. és Adolphus Busch egy csodálatos hat lovas bajnok Clydesdale fogatot ajándékoztak édesapjuknak a szesztilalom feloldásának megünneplésére. A meghatódottságtól apa, fiai, de még a hajtó is könnyekben tört ki – ekkor született meg a „sörbe fojtott sírás” („crying in your beer”), mint közismert mondás.

A Budweiser Clydesdale-ek rendszeres szereplői televíziós műsoroknak, és résztvevői különböző felvonulásoknak, illetve előkelő helyet foglalnak el a legfontosabb ceremóniákon is: részt vettek Harry Truman (1949) és Bill Clinton (1993) amerikai elnökök beiktatási ünnepélyén is.

1950-ben a Clydesdale-ek igazi kabalát kaptak, mégpedig egy dalmata formájában. A kialakult hagyományok szerint a foltos kutya barátja és társa a csapat tagjainak, mindig a fogat élén áll, és a hajtó mellett foglalja el a helyét.

Budweiser Clydesdale

Ahhoz, hogy egy Clydesdale bekerülhessen a Budweiser Clydesdale-ek híres csapatába, komoly feltételeknek kell megfelelnie. A csapat tagjai mind olyan, legalább négy éves, erős, temperamentumos heréltek, akik elérik a 183 centiméteres marmagasságot, testtömegük pedig 820 és 1000 kilogramm között van. Továbbá csak pej lovak kerülhetnek szóba vörösesbarna testszőrzettel, fekete farokkal, sörénnyel, négy fehér zoknival és vastag hókával.

A lovaknak a sikeres szerepléshez komoly kiképzésre van szüksége, ezért a reklámfilmekhez szükséges mutatványaikat külön trénerrel, a wyomingi Turtle Ranchon sajátítják el.

Bemutatjuk Nektek, hogyan is történik a Clydesdale-ek felkészítése:

Budweiser Clydesdale

Forrás: www.budweiser.com