A kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy a lovak megszelídítése nem egy központból terjedt el, mint a marhák és a juhok esetében, hanem egymástól függetlenül Ázsia és Európa több területén. A szakértők eredményeiket az amerikai tudományos akadémia Proceedings című folyóiratban mutatták be.

A Perugiai Egyetemen dolgozó Alessandro Achillinek és a Páviai Egyetem szakemberének, Antonio Torroninak a vezetésével a csapat 83 ló genetikai állományát vizsgálta meg. A mitokondriumban, a sejtek energiaközpontjában lévő örökítőanyagot analizálták, amely anyai ágon örökítődik. Eközben összesen 18, speciális genetikai ismertetőjeggyel rendelkező úgynevezett haplocsoportot találtak - ezek az egyes lócsoportok közös eredetére utalnak.

Ezek a csoportok egy közös, mintegy 140 ezer évvel ezelőtt élt ősanya létére utalnak. A tudósok a vizsgált lovakat tizenhét genetikai csoportba sorolták be.

A genetikai analízissel ugyanakkor nem állapítható meg a háziasítás pontos időpontja. A régészeti leletek a tudósok szerint arra utalnak, hogy a lovakat először 6000-7000 évvel ezelőtt szelídítették meg. A felállított családfából az is kiderül, hogy az állatokat Európa és Ázsia különböző helyszínein háziasították.