A hideg időjárás számtalan problémát jelenthet a lovak számára. Nem csak nehéz melegen tartaniuk magukat, hanem fokozódik az olyan egészségügyi problémák kockázata, mint például az életveszélyes kólika. Íme, néhány tipp, amivel lovad télen is egészséges és életvidám maradhat:

1. Ellenőrizd az ivóvíz hőmérsékletét!

Extrém hideg időjárás esetén elfordulhat, hogy a ló rendelkezésére álló ivóvíz még az istállóban is megfagy. Ezért rendszeresen meg kell győződni arról, hogy folyamatosan biztosított-e a friss víz a ló számára.

Ha a víz még nem fagyott meg, de jéghideg a hőmérséklete, a ló könnyen bekólikázhat. Ahol a hőmérséklet folyamatosan fagypont alatt van, valamilyen formában melegen kell tartani az itatókat, vagy a lovakat naponta többször meg kell itatni vödörből, friss vízzel.

20171130 telen egeszsegesen 02

2. Mozogjon a ló!

Azt gondolhatnánk, hogy a téli pihentetéssel szívességet teszünk a ló számára, azonban ez pont fordítva van. Ahogy az embereknek, úgy a lovaknak is szüksége van rendszeres mozgásra ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Ha a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt nem tudod lovagolni, mozgatni, győződj meg róla, hogy legalább a karámban van-e elég lehetősége télen is a szabad mozgásra. Rossz idő esetén a fedeles lovarda vagy a jártatógép nagy segítségedre lehet.

20181125 telen is egeszsegesen 01

3. Légy óvatos a túlhevítéssel!

Amikor nagyon hideg van, egyszerűnek tűnhet rögtön takaróval védeni a lovat az időjárás viszontagságaitól, azonban a lónak már van egy természetes télikabátja, illetve több módszere is arra, hogyan védje meg magát a hidegtől. Emiatt a különböző, vastagabbnál vastagabb takarókkal való bebugyolálás a lóban túlhevülést okozhat, ami egyrészt dehidratációt, kiszáradást eredményezhet, másrészt rengeteg betegség melegágya lehet.

Ha azonban mégis takaróban tartod egész télen a lovadat, figyelj a szőrének tisztaságára és az esetleges bőrbetegségek kialakulására. Minden esetre ne vidd túlzásba a ló melegen tartását, mert negatív hatásokkal lehet az egészségére, és a végén még többet árt, mint használ.

20171130 telen egeszsegesen 03

4. Szellőzzön az istálló!

Az istálló állandó zárva tartása bár segít melegen tartani a lovat, mégis rengeteg problémát rejt magában. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy növeli a ló allergénekre és porra való érzékenységének kialakulását. Figyelj az istálló folyamatos szellőztetésére, hogy folyamatosan biztosított legyen a friss levegő a lovak számára.

5. Ügyelj a tisztaságra!

Csak azért, mert hideg van, télen sem lehet elhanyagolni lónak és környezetének tisztántartását. Télen is fontos, hogy tiszta legyen a boksza, és mindig kikapard ki a patáját – ezzel nem csak megelőzni, hanem látni is lehet esetleges betegségeket, azok jeleit.

Forrás: www.horseandhound.co.uk