A válasz pedig: igen! Ez a rövid válasz. Csakhogy nem árt kétszer is meggondolni...

Nincs ugyanis két egyforma ló. Van, amelyik szereti a sütőtök ízét, van, amelyik ki nem állhatja. Ha a lovunk az előbbiek közé tartozik, akkor teljesen nyugodtan adhatunk neki. Persze csak ha nem esünk vele túlzásba!

20171025 lo sutotok 02

Következzen néhány jó tanács a sütőtök biztonságos etetésével kapcsolatban!

- A sütőtököt aprítsuk fel. A fulladásveszély elkerülése végett a tököt vágjuk apró, könnyen megrágható darabokra.

- Szabjuk meg az adható sütőtökmennyiség felső határát. Napi egy-két bögrényi nem árhat meg, de ha ennél többet kap a paci, előfordulhat, hogy megfájdul tőle a hasa (ez a szabály úgyszólván az összes olyan új ételféleségre igaz, amelyet korábban még nem fogyasztott a ló).

- Ne etessünk a lóval olyan tököt, amely poshadt, penészes, kellemetlen, rothadt szagú.

- Ha esetleg halloween után megmaradt kifaragott töklámpást adnánk a lónak, legyünk óvatosak: a tökfej belsejében kiömlött gyertyaviasz lehet, illetve penészes lehet a belseje.

20180914 lonak sutotokot 01

- Vannak olyan tökfélék (például a különböző színű, mintázatú és formájú dísztökök vagy a kobaktök, lopótök), amelyek nem alkalmasak takarmánynak, sőt egyenesen mérgezőek is lehetnek a ló számára. Ezekkel tehát tilos a lovat megkínálni! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kiszemelt tök ehető-e, jobb, ha - biztos, ami biztos alapon - nem adunk belőle kedvencünknek.

Mi egyébként imádjuk a sütőtököt, Ti és a lovatok hogy vagytok vele?

Mentés

Mentés