Szoktatás a legelőhöz

Nagyon fontos, hogy tavasszal fokozatosan szoktassuk a legelőhöz a lovat, mert a hirtelen nagy mennyiségű zöldtakarmány hasmenést okozhat. Ezért csak apránként növeljük a legelési időt.

Azt sem árt tudni, hogy a ló leginkább kora hajnaltól délelőttig legel, a déli órákban inkább "delel", nem eszik, majd délutántól késő estig újból táplálkozik.

Ez a tény munkaszervezési szempontból lehet igen jelentős. Aki például délelőtt 10 óra felé kiviszi a lovat a legelőre, és délután három felé hozza be, az pont arra az időszakra engedi ki, amikor természetes körülmények között a legkevésbé legel.

20170411 legelo mitol jo 02

A legelő karbantartása

A legelő karbantartására is gondot kell fordítani. Azokat a növényeket, gyomokat, amelyeket a lovak nem legelnek le, ki kell irtani, különben évről évre terjednek, és egyre nehezebb lesz gyéríteni őket.

Alkalmas erre a már említett tisztító kaszálás, vagy hagyományosan az "acatoló". Ez egy élesre köszörült kis téglalap alakú acél egy hosszú nyélen, olyasmi, mint egy véső. Ezzel az eszközzel a legelőt járva a nem kívánatos gyomok tőben könnyen elvághatok.

20170411 legelo mitol jo 03

Ügyelni kell arra, hogy a legelőn ne jelenjenek meg, illetve ne szaporodjanak el a mérgező gyomok, mint például a bürök, a nadragulya, a zsurlófélék, a sárga úti imola, a csattanó maszlag. Bizonyos cserjék is mérgezőek a lovakra: például a tiszafa és a tuja.

20170411 legelo mitol jo 04

Kedvelik a lovak viszont: az angol perjét, a réti komócsint, a csomós ebírt, a réti csenkeszt, a tarackos tippant. A ló legelés közben az erős szálú, ropogós fűféléket fogyasztja szívesen.

Ahol ezeket találja, ott nagy területet rövid idő alatt tarra rág, ezért fontos a szakaszolás, hogy a növényzet regenerálódhasson.

20170411 legelo mitol jo 05

A melegvérű lovak érzékeny, mozgékony ajkukkal gondosan válogatva veszik a szájukba a kiválasztott füveket, és fogukkal tépik le, majd őrlik, rágják meg.

A legelési szokásokban az egyes fajtacsoportok (hidegvérű - melegvérű) bizonyos mértékben eltérnek.

Fontos, hogy a legeltetési szezon előtt és után is féregtelenítsük a lovainkat.

(Forrás: Lótartás a családban, Gazda Kiadó)