Az istállóban a lovak körül használatos sok spray, permet több toxikus összetevőt is tartalmazhat, amelyek belélegzéséről akár mi is rosszul lehetünk. Ezért sokan inkább olyan házilag is elkészíthető, természetes szereket alkalmaznak a bosszantó és esetenként veszélyes csípős legyek és más rovarok ellen, amelyekben a káros vegyi anyagok aránya elhanyagolható, vagy egyáltalán nem is tartalmaznak ilyet.

Az istállóspray-k sokszor drágán szerezhetők be és olyan irritáló hatású anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek végső soron károsan hatnak a ló, a lovas, illetve az istálló körül megforduló egyéb hasznos állatok szervezetére. Ide sorolhatjuk például a békákat, fecskéket, valamint a hasznos rovarokat.

Ideális esetben a rovarevő állatok és a hasznos rovarok lennének a segítségünkre, de az ő közbenjárásuk sajnos nem elég.

Következzen hát néhány környezetbarát ötlet a ló otthona körül legyeskedő káros rovarok és egyéb kártevők számának csökkentéséhez:

A halmokban álló trágya vonzza a legyeket. Próbáljunk hasznos rovarokat bevetni az istálló körül előforduló legyek irtására. Igyekezzünk a trágyát minél gyakrabban eltakarítani a karámokból.

Rendszeresen takarítsuk a lovak boxát. A lótrágya és vizelet szaga vonzza legyeket. A szag kellemetlenné válhat és az ammónia felhalmozódása ronthatja az istálló levegőjét.

Próbáljuk ki házi légyirtó spray-ket a lovunkon. Vannak, akik esküsznek rájuk, bár egyesek hatása nem tart túl sokáig. Szerencsére a legtöbb házi szer olcsó alapanyagokból elkészíthető.

Lovunknak rendszeresen adassunk féreghajtót. Kérdezzük meg az állatorvost azokról a természetes alternatívákról, amelyekkel felválthatjuk az élősködők elleni bolti szereket, illetve arról, hogy lovunk esetében az adott körülmények között ezek használata ajánlott-e.

Ami az egereket és a patkányokat illeti, fontoljuk meg egy-két pajtalakó macska tartását. A kíméletes egérfogók a többi nemkívánatos rágcsálótól is megszabadíthatnak. A mérgeket nem ajánljuk, mivel például az egerekre vadászó házi kedvenceink - macskák, kutyák egyaránt - elfogyaszthatják a mérgezett egeret és maguk is megbetegedhetnek tőle.

Ne hagyjuk, hogy a kártevők a kiömlött gabonából vagy a box padlóján hagyott más takarmányból lakmározzanak. A különböző abrakos vödröket, edényeket se hagyjuk fedetlenül. Az egerek vagy patkányok tönkre tehetik, beszennyezhetik a tartalmukat, ha belepiszkítanak.

A rendszeres szúnyogirtásról se feledkezzünk meg, hiszen az istállókhoz közeli területeken, ahol sok az állóvíz, időről-időre bosszantóvá válhat a vérszívók tömeges jelenléte.
 
A némakacsák (pézsmarécék vagy pézsmakacsák) igen hathatós segítséget nyújthatnak a légyirtásban. Valóságos légyirtó gépek, rendkívül ügyesen elkapják a legyeket és a többi rovart. Sőt még az egereket is megfogják - akár hisszük, akár nem!