A 11 éves belga herélt a maga 210,2 centiméteres magasságával és közel 1200 kilogrammos tömegével minden eddigi rekordot megdöntött. Big Jaket jelenlegi tulajdonosa, a Smokey Hollow Farmról (Ostego, Michigan, USA) származó Jerry Gilbert neveli csikó kora óta, akivel a mai napig elválaszthatatlanok, és akinek állítása szerint a ló hiába a legmagasabb a világon, valójában egy jámbor óriás.

Big Jake már alapvetően nagynak született, 108 kilósan jött a világra, ami nagyjából fajtáján belül 23 kilogrammal több az átlagnál. „Fiatal korában rendkívül nehéz volt együttműködni vele, amikor ki akartam vezetni, időnként ő vezetett ki engem.” – mondta Jerry. Szerencsére idővel egy kissé lenyugodott, és mára nagyon jól kijön a farmon élő többi állattal. „Nagyszerű temperamentuma van, és hihetetlenül keményen dolgozik, mikor munkába fogjuk.”

Big Jake

Nagy ló, nagy istállót kíván: „Mindennek nagynak kell lennie! A boksza 6 x 6 méteres, amíg egy átlagos boksz 3,5 x 3,5 méter nagyságú…ha szállítani akarjuk, egy nagyméretű utánfutóra van szükségünk.”

Ahogy nagy helyet, úgy Big Jake rengeteg takarmányt is igényel annak ellenére, hogy gazdái szigorúan egészségesen táplálják: a ló naponta másfél bála szénát és 36 liter zabot fogyaszt el.

Big Jake

Big Jake rendkívüli méretének dokumentálása 2010 januárjában kezdődött, azonban akkor még egy Texas államból származó Remington nevű Clydesdale tartotta a rekordot 203,2 centiméterrel. Számtalan, tanúk előtti hivatalos mérés és videókamerás felvétel után Big Jaket 2010-ben és 2011-ben is kikiáltották a világ jelenleg élő legmagasabb lovának, majd a Guinness Rekordok Könyvébe 2013 szeptemberében került bele.

Ahogy a hírességeknek, Big Jakenek is rengeteg rajongója van, ám a hatalmas belgát élőben látva még ők is meglepődnek kivételes termetén. „Büszkék vagyunk rá és erre a rekordra, örülünk annak, hogy az emberek eljönnek meglátogatni őt a farmon” – mondta Jerry. „Boldogsággal tölt el minket a látogatók reakciója, és az, hogy Jaket látva milyen új élményekkel gazdagodva hagyják el a birtokot.”

Jerry Gilbert a jó ügy érdekében tovább kamatoztatja a Big Jake által feállított rekordot, ugyanis a ló segítségével pénzt gyűjt a Ronald McDonald Alapítványnak, amely beteg gyermekek családjait segíti.

Big Jake és Almighty Bruce

Big Jake ugyanakkor nem az egyetlen óriás a Smokey Hollow Farmon. A vele egy idős, szintén belga származású Almighty Bruce bár valamivel kisebb nála, születésekor nagyobb súlyt nyomott. Mivel igencsak ritka eset, hogy egy gazdaságban két darab 2 méternél is magasabb ló legyen, újabb mérések után a Smokey Hollow Farm megkaphatja a „legmagasabb csapatnak” járó kitüntetést, amivel a szükséges papírok kitöltése után szintén bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

Íme egy videó Big Jakeről, a világ legnagyobb lováról:

Forrás: GuinnessWorldRecords