1. Legyen felhasználóbarát felszerelésed!

Nem csak a lovardatulajdonosnak kell odafigyelnie arra, hogy élhető és praktikus lovardát építsen, hanem az egyes lótartóknak is oda kell figyelnie arra, hogy a saját környezetük és használati tárgyaik elrendezése hasznavehető legyen – lehetőség szerint nem csak saját részére, hanem külső szemlélő számára is. Ez nagymértékben csökkenti a potenciális katasztrófák mértékét, amelyek bekövetkezhetnek a lótulajdonos távollétében. Továbbá a lovardát is úgy kell kialakítani, hogy a lovasok „kimenője” esetén, különösen odafigyelve az egyedi esetekre, problémásabb lovakra, mint például a szökős vagy a speciális táplálkozású igényű lovak. Egy nyitott vagy könnyen nyíló bokszajtó, illetve a nem megfelelően és egyértelműen kihelyezett táplálék-kiegészítők, gyógyszerek, vitaminok ilyenkor különösen veszélyesek lehetnek! Egy rossz gyógyszer, rossz lónak, rossz időben lovak és lovasok számára is tönkreteszi a karácsonyt.

2. Meggondoltan válassz „lószittert”!

A lovak hihetetlenül gyorsan képesek galibát okozni, ezért tanácsos naponta legalább egyszer, de lehetőség kétszer ellenőrizni őket, de legideálisabb, ha állandó felügyelet van a lovardában, és egy ember éjjel-nappal rajta tartja a szemét a lovakon. Ha külön segítséget kérsz, győződj meg arról, hogy hozzáértő személy segítségét veszed igénybe, aki ismeri a ló jelzéseit, az olyan fontosabb egészségügyi problémákat, mint például a kólika. Vannak olyan állatorvosok, klinikák, akik ügyeletet tartanak az ünnepek alatt is. Ha többször fordult már elő lovaddal valamilyen beavatkozást igénylő probléma, mindenképp legyen kéznél egynek a telefonszáma, de előtte lehetőleg hívd fel, hogy készen állnak-e sürgős eset fogadására. Bár korábban problémamentes lovaknál sem árt az elővigyázatosság.

3. Ütemezd az etetést!

Itt is próbálj egyszerűsíteni – amennyire csak lehetséges! Különösen figyelni kell azokra a táplálék-kiegészítőkre, amelyeknek a mennyiségét érdemes csökkenteni a ló inaktív időszakaiban, de esetenként csökkenteni kell a rendes takarmány mennyiségét is. Szerencsés, ha a bokszajtóra ki van írva az etetendő takarmány mennyisége, hogy beavatkozást igénylő esetben a helyszínre érkező állatorvos is lássa, mennyi kellene, és mennyit kellett volna a lónak ennie.

4. Ellenőrizd a takarmány mennyiségét!

Figyelj arra, hogy az istállóban mindenképpen legyen bőven elég takarmány az ünnepek idejére! Karácsony és szilveszter között szinte lehetetlen takarmányt beszerezni, így legyél előrelátó, hogy a lovaknak is boldog karácsonya legyen!

Ló és lovas felkészítése az ünnepekre

5. Ne feledkezz meg a napi rutinról!

A lovak olyan szokásokkal rendelkező teremtmények, akiknél nincsenek ünnepnapok, pontosabban ezek a napok ugyanolyannak minősülnek, mint mindennapok. A legelő egy ideális hely a lovak számára, hogy békésen, szabadon és mozgással tölthessék idejüket lovasaik távollétében is.

6. Legyen friss vize a lónak egész nap!

Ügyelj arra, hogy folyamatosan kellő mennyiségű friss víz a ló rendelkezésére álljon! Azt, hogy egy patak fut végig a legelő aljában, az nem tartozik ide… A víz napi szinten történő ellenőrzése legalább olyan fontos, mint az, hogy naponta átvizsgálod a lovadat a szemeddel és a kezeddel. Nem csak az a fontos, hogy legyen víz, hanem az is, hogy tiszta legyen!
Néhány ló szeret játszani a vízzel, ez pedig legalább annyira dühítő tud lenni a téli fagyos hidegben, mint a nyári forrósában, ugyanis ha a vödröt vagy az itatót kiborítja, nem lesz mit innia. Győződj meg róla, hogy ennek ellenére is elég vizet biztosítottál a ló számára!
Ne hagyatkozz teljes mértékben az önitatóra! Télen azt is ellenőrizni kell, hogy nem fagyott-e meg a víz benne vagy a csövekben, különben a ló hiába nyomja, nem fog vízhez jutni. Ekkor mindenképp szükséges a vödrös vagy vályús itatás, és ez ezekkel járó következmények ismerete (például: kiborítja a ló a vödröt, algásodik a vályú alja, stb).

7. Tegyél mindent tisztába!

Mielőtt vakációra mész, győződj meg róla, hogy van-e a lovadnak bármilyen függőben levő egészségügyi eljárása, megkapta-e időben a féreghajtóját, rendben vannak-e az oltásai, és a visszaérkezésedtől számított egy héten belül sincsen semmilyen elmaradásod. Ez lehetővé teszi azt, hogy hazajöveteled után legyen időd az esetlegesen aktuálissá váló intézkedésre.

Ló és lovas felkészítése az ünnepekre

8. Legyenek sürgősségi elérhetőségeid!

Nyilvánvaló, hogy a te, illetve az állatorvosod vagy a patkolókovácsod elérhetőségeit könnyen hozzáférhetővé kell tenni, lehetőség szerint a lovad bokszának ajtaján. Mielőtt elmész, érdeklődj róla, hogy ők elérhetőek-e az ünnepi időszak alatt, illetve ha nem, akkor vannak-e helyetteseik.

9. Legyen terved sürgős esetekre is!

A lótulajdonosnak azt is figyelembe kell vennie, hogy a ló tartásának helyszínén előfordulhat-e az ünnepek alatt bármiféle extrém helyzet, netán különleges időjárás. Minden lótartónak rendelkeznie kell a lova sorsáról, és erről az állatorvost is fel kell világosítani, hiszen bármi történhet. Tudnia kell, hogy mihez van jogosultsága és mihez nincsen.

10. Készülj fel előre!

Ne az indulás előtti pillanatban kezdj el tervezni, hanem készülj rá már az indulásod előtti héten, majd ellenőrizz mindent még az utolsó látogatásodkor is.

Ha mindennel elkészültél, itt az ideje, hogy nyugodtan élvezd az ünnepeket, a pihenést és a családdal töltött perceket!

Annak érdekében, hogy a fenti teendőkkel mindenki tisztában legyen, kérjük, oszd meg ezt a cikket barátaiddal, lovas társaiddal!

Kellemes ünnepeket!

Forrás: www.equijay.com