A ló füle

Ha a ló füle hátra van csapva, akkor védekezésre kész, vagy rossz a közérzete. Ha lazán felszegült, résre kifelé álló, akkor a ló éppen hírt szerez. Ha a ló füle felfelé áll, hegyezett, akkor nagyon fülel, éber, vagy éppen aggodalmaskodik.

Ha úgy áll a füle, mint a repülőgép szárnya, akkor nagyon fáradt, szomorú, érdektelen. Ha konyán tartja, akkor álmos, fáradt, elzárkózik a hírek elől, vagy esetleg fáj valamije. Ha a ló a hangforrás felé fordítja a fülét, akkor éppen érdeklődik valami iránt.

A ló farka

Ha mozgás ütemében leng, akkor a ló éber, elégedett. Ha feltartja, akkor szintén éber. Ha lógatva tartja, akkor álmos, fáradt, esetleg fél. Ha magasra emeli, akkor kész egy jó kis játékra, vagy kiválthatja nemi izgalom is. Ha gyorsan, minden irányba suhintja, akkor a ló bosszús, csalódott, vagy aggodalmaskodó.

A ló hangja

Ha a ló nyerít, akkor éppen üdvözöl valakit, izgul. Ha vinnyog, akkor szintén üdvözöl valakit, izgul, vagy esetleg csiklandós. Ha prüszköl, akkor nagyon elégedett. Ha hörköl, akkor izgul, vagy éppen egy erős légzés vágtázás közben. Ha nyög, akkor fájdalmai vannak.

Izzadást válthat ki:

  • izgatottság,
  • munkavégzés,
  • fájdalom,
  • láz.

A lóval való bánásmód

Ha lóval foglalkozol, akkor kerülnöd kell a durva mozdulatokat, a gyors közeledést, a hanyagságot és a közömbösséget, valamint a holtszögben való megközelítést. Ha belépsz a lóhoz a boxba, akkor fel kell venni az érintkezést vele, meg kell szólítani, az egyik kezed mindig rajta kell tartanod és mindenképp kerüld a holtteret, különben a lónak holttérfélelme lehet!

Ha a kötőféket teszed fel a lóra, akkor elsőként vedd fel vele a kontaktust, majd állítsd be a kötőféket a megfelelő méretűre. A ló patáját minden lovaglás előtt ki kell kaparni, de lovaglás után sem árt. A pata kikaparását úgy kezd, hogy a lapockától lefelé menve fokozatosan simítsd végig a kezeddel a lovat, hátul a faron, csánkon és a csüdön át. A feltámasztó kezet soha nem a ló rúgásirányába tedd! Széles állásban ajánlatos kikötni a lovat és keskeny állásban kapard ki a patát. Boxban dolgozz zárt, vagy nyitott ajtónál.